Google vil bruke AI til å hjelpe forbrukere og selskaper med å kutte klimagasser. Selv har de økt egne utslipp med 48 prosent på fire år.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Google vil bruke kunstig intelligens (AI) for å hjelpe forbrukere og selskaper med å redusere klimagassutslipp.
- Selskapets egne utslipp har økt med 48 prosent over fire år.
- Googles datasentre krever store mengder energi, og selskapet investerer i fornybar energi for å dekke dette behovet.
- Googles datasentersatsing i Norge kan komme til å bruke opptil syv prosent av Norges kraftproduksjon.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Utrullingen av datasentre som sluker strøm har skapt debatt: Nå er det datasenterbransjen som dominerer strømkøen i Norge.
– Jeg er bekymret når jeg ser noen av overskriftene om AI og energibruk, sier Adam Elman til E24.
Han er Googles bærekraftssjef i Europa. Google har i dag syv datasentre på kontinentet og planer om minst fem til.
Et av de største datasentrene i Norge er Googles kommende senter i Skien. Google er også blant selskapene som har søkt om mest strøm i Norge.
– Vi kommer ikke bare til land og bruker all energien som allerede er der. Vi investerer. Vi ønsker å finne prosjekter lokalt, sier Elman.
Han viser til at Google allerede har en kraftavtale med et vindkraftanlegg i Rogaland. Gitt visse forutsetninger kan vindkraften dekke om lag en tredjedelom lag en tredjedelVindkraften bidrar med rundt 160 megawatt, mens datasenteret har fått reservert 240 megawatt foreløpig. Tellenes vindkraftverk har en oppgitt produksjon på rundt 0,55 terawattimer (TWh) strøm per år. Hvis datasenteret har 7.000 driftstimer i året vil det forbruke om lag 1,7 TWh per år. Hvis disse illustrative tallene stemmer, vil vindkraftverket dekke rundt 30 prosent av datasenterets kraftforbruk. av strømmen til datasenteret i Skien.
– Har dere planer om å investere mer i Norge?
– Dessverre kan jeg ikke snakke om fremtidige investeringer.
Vil redusere klimaavtrykk
Elman mener det er store fordeler med å rulle ut AI-datasentre.
En fersk rapport fra Google anslår at teknologien vil kunne bidra til å kutte så mye som fem til ti prosent av verdens klimagassutslipp.
Google hjelper for eksempel flybransjen med data som viser hvor de kan kutte utslipp og solbransjen med å designe paneler som er mer effektive, sier Elman.
– Et annet godt eksempel er Google Maps. Vi bruker nå AI til å hjelpe forbrukere med å finne den mest drivstoffeffektive ruten.
Elman innrømmer at AI-datasentre krever mye energi, men understreker at det er en «liten andel av all bruk».
Nye tall fra IEAIEADet internasjonale energibyrået, som produserer statistikk om det internasjonale olje- og energimarkedet viser at datasentre bruker om lag 1,5 prosent av verdens samlede strømforbruk, og kraftbruken er ventet å doble seg innen fem år.
– Men dette gjelder alle datasentre, og AI-datasentre er en brøkdel av dette, sier Elman.
Stort avtrykk selv
Googles siste bærekraftsrapport viser at utslippene til selskapet økte med 48 prosent fra 2019 til 2023.
Selskapet var ansvarlig for rundt 14 millioner tonn CO₂ i 2023. Det tilsvarer litt under en tredjedel av Norges totale årlige utslipp.
– Det er sant at utslippene våre vokser hvert år. Og utslippene våre vil vokse før de begynner å falle, sier Elman.
– Men alle investeringene som vi gjør og kommer til å gjøre, for eksempel i avansert bergvarme og små kjernekraftreaktorer, vil få ned den kurven.
Les også
Datasenter-sjef om «kattevideo»-utspill: – Jeg blir lei meg
Google har et mål om å kutte halvparten av selskapets utslipp siden 2019 innen 2030.
– Men siden 2019 har vi vokst betydelig. Vi vil bruke karbonkreditterkarbonkredittersertifikater som representerer en reduksjon av klimagassutslipp, som selskaper kan kjøpe for å kompensere for sine egne utslipp. av høy kvalitet til å nøytralisere resten av utslippene, sier Elman.
Det samme gjør Microsoft, som blant annet kjøper norske karbonkreditter. Microsoft har økt utslippene sine med 30 prosent på grunn av selskapets satsing på datasentre og AI, ifølge nettstedet Energi og klima.
Elman sier Google er veldig opptatt av å skaffe egen energi, og investerer like mye i fornybar energi som selskapet bruker.
– Det vi virkelig fokuserer på, er hvordan vi kan hjelpe alle med å kutte utslipp, bygge robusthet og hjelpe lokalsamfunn med å tilpasse seg klimaendringene.
Kan ta 6 prosent av norsk strøm
Ifølge strømkø-listen til Statnett har Google søkt om 480 megawatt mer til sitt datasenter i Skien og 360 megawatt til et senter i Bjerkreim i Rogaland.
Legger man det sammen med det selskapet allerede har fått av strøm, kan Google teoretisk sett beslaglegge rundt seks prosentrundt seks prosentDersom Google får og bruker all strømmen, vil det legge beslag på 1080 megawatt. Ganget med antall timer i et år (8760) kan det utgjøre et maksimalt forbruk på 9,46 terawattimer strøm per år. Norge produserer om lag 155 terawattimer per år. Det reelle tallet vil være noe lavere, fordi datasentrene neppe vil bruke all kapasiteten de får utdelt eller 100 prosent av strømmen til enhver tid. av Norges strømproduksjon.
– Forstår du at det er bekymring rundt energibruken til datasentre her i Norge?
– Det er nettopp derfor vi er fokusert på jobben vi gjør for å oppnå nullutslippnullutslippNullutslipp refererer til å ikke slippe ut klimagasser i atmosfæren, ofte ved å balansere utslipp med tiltak som fjerner like mye klimagasser fra atmosfæren.. Vi er en av de største kjøperne av fornybar energi.
– Når du snakker om at AI kutter utslipp, så snakker du om data og informasjon, men det kutter ikke utslipp i seg selv. Dere ber selskaper og forbrukere om å kutte utslipp. Hvordan kan du da si at AI kutter utslipp?
– Du har rett til en viss grad. Vi er et informasjonsselskap. Vi deler informasjon for å hjelpe andre med sine mål. Men vi bygger ikke bare ting. Vi jobber også veldig hardt i samarbeid med regjeringer, byer, selskaper, organisasjoner og oppstartsbedrifter for å identifisere deres problemer. Og vi skaper løsninger, sier han.
– Vi gjør dette fordi vi ønsker å hjelpe andre med å oppnå sine mål.
Les også