Finansdepartementet myker opp reglene og åpner for at fond kan valutasikres innenfor en andelsklasse. Bransjen krysser fingrene for at det kommer mer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Finansdepartementet myker opp norske fondsforskrifter og tillater valutasikring innenfor andelsklasser.
- Endringene skal gi større fleksibilitet og adgang til nye produkter for norske fond.
- Dette kan være avgjørende for rentefond, som særlig påvirkes av valutakurssvingninger.
- Spesialfond får også større frihet i investeringsstrategi.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Som E24 har skrevet om i en rekke artikler bidrar særnorske regler til at kapitalforvaltere vurderer å flagge ut sine norskregistrerte aksje- og rentefond.
Alfred Berg har allerede initiert flytting av sine rentefond til Sverige.
Endrer forskriften
Nå har Finansdepartementet fastsatt endringer i verdipapirfondsforskriften som åpner for valutasikring innenfor en andelsklasseandelsklasseAndelsklasser er en inndeling av andelseierne etter deres størrelse på innskutt kapital. i verdipapirfond, ifølge en melding onsdag.
– Endringene innebærer at kunder i norske fond kan få tilgang til nye produkter samtidig som verdipapirfondsbransjen får større fleksibilitet til å tilby produkter som etterspørres i markedet, sier statssekretær Geir Indrefjord (Sp).
Valutasikring av andelsklasser innebærer at et norsk fond kan tilbys valutasikret i svenske kroner til svenske kunder, i euro til europeiske kunder, i dollar til amerikanske kunder og så videre.
Frem til nå har det kun vært mulighet til å valutasikre et helt fond, i teorien; ett fond for hver valuta.
Lettet
Direktør Christian Henriksen i Verdipapirfondenes forening (VFF) mener Finansdepartementet nå har tatt bort én av ulempene for norskregistrerte fond, som bransjen tidligere har påpekt.
– Det setter vi selvsagt pris på, sier han til E24.
Han legger til at valutasikring av andelsklasser er særlig relevant for fond som har kunder fra ulike land.
Det er også særlig aktuelt for rentefond, der valutakurssvingninger kan utgjøre en relativt stor, og ofte uønsket, del av den samlede eksponeringen, ifølge ham.
– I hvilken grad bidrar dette til å snu fondsflukten fra Norge?
– Dette er én av flere faktorer, og om denne isolert sett endrer noe med tanke på utsiktene for flere fondsutflyttinger, er vel ikke så lett å si, men retningen – og det at det omsider skjer noe – vil forhåpentligvis kunne ha betydning, sier VFF-toppen.
Les også
Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende
Fikk innspill
Finansdepartementet åpner også for at spesialfond kan unntas fra bestemmelsen om at maksimalt 50 prosent av fondets eiendeler kan brukes i forbindelse med gjenkjøpsavtaler.
Forslaget vil gi større fleksibilitet for spesialfond, som er ment å kunne stå friere i valg av investeringsstrategi sammenlignet med alminnelige verdipapirfond, påpekes det.
– Nå følger vi opp innspill fra bransjen, med mål om å legge til rette for en effektiv og lønnsom norsk verdipapirfondsnæring. Vi kommer til å jobbe videre med andre deler av regelverket, og fortsette den gode dialogen med bransjen om dette, sier Indrefjord.
Les også
Norske fond på vei til Sverige – hvorfor?
Håper på mer
Etter E24s artikler tidligere i høst ble bransjen invitert til et møte hos Finansdepartementet, som omtalte det som «nyttig».
«Verdipapirfondsnæringen har tidligere i høst etterspurt endringer i regelverket for å sikre næringen gode konkurransevilkår», skriver Finansdepartementet onsdag.
Det ble også avtalt et nytt møte den 19. desember.
– Vi krysser fingrene for at det kommer mer, slik statssekretæren antyder i departementets pressemelding, sier Henriksen i VFF.
Les også
DNB-sjefen om fondsflukt til Sverige: – Trist å se
Les også
Nok en nisjebank flagger ut: Flytter børsnotering til Sverige
Les også