Gjelsten og Sundes sportsgigant blir stadig mektigere

2 months ago 14


Sport Holding bikker en milepæl. Kjedene har fått større forhandlingsmakt, ifølge Norrøna.

Anders Fjeld er inntil videre sjef i Kid. Han tar over Sport Holding i mai. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Norsk Sportsbransjeforenings årlige opptelling av markedsandeler markedsandeler Markedsandeler refererer til den delen av et marked som et selskap kontrollerer. Altså hvor mye av omsetningen i et marked én aktør står for. har Sport Holding på 50,6 prosent i 2024 – opp 1,2 prosentpoeng fra året før.

Konsernet har gradvis tatt markedsandeler etter at det ble stiftet i 2020, i kjølvannet av konkursen i GresvigGresvigDet tradisjonsrike familieselskapet sto bak kjedene G-Sport/G-Max og Intersport. . Det eies 50/50 av Gjelsten- og Sunde-familiene og består av butikkonsepter som Sport 1, Anton Sport, Intersport og Löplabbet.

Nest størst er XXL, men der går utviklingen motsatt vei. Siden pandemien har selskapet mistet tre prosentpoeng av markedet og ligger nå på 29 prosent.

Statistikken mangler Sport Outlet, som er i sterk vekst. De ville vært tredje største aktør i oversikten under.

– Tatt våre grep

At norsk sportsbransje har få og store aktører på butikkleddet, er noe leverandørene kan kjenne på.

I fjorårets årsrapport skrev Norrøna at stadige konsolideringer konsolideringer Ordet betyr å styrke eller sammenslå noe. I denne sammenhengen viser det til oppkjøp og fusjoner som har gjort at store aktører har blitt enda større. har gitt større forhandlingsmakt til kjedene.

For ikke å bli skadelidende tok selskapet grep allerede i 2009, forteller Norrøna-sjef og eier Jørgen Jørgensen. Da besluttet de å satse på egne salgskanaler, noe de har lykkes godt med. Norrøna har i dag over 20 egne butikker i Norge. Og i 2021 ble selskapets kjedeavtale med Sport 1 ikke fornyet som følge av «prinsipielle uenigheter».

– Vi har tatt våre grep for å balansere kjededominansen, sier Jørgensen.

Jørgen Jørgensen

Norrøna-sjef og eier.

Norrøna-sjefen understreker at han har et godt forhold til de store aktørene. Han mener alt tilbudsjaget de siste årene er et større problem.

– Kundene får veldig gode priser, men det er ikke fordelaktig for bransjen på lang sikt.

Mer konsolidert

Også klesprodusenten Devold kjenner på driften at det er noen veldig store aktører i bransjen.

– Ja, det gjør man. Men det er mye positivt med å ha en sterk samarbeidspartner, slik som Sport Holding er for oss, skriver markedsdirektør Kyrre Lømo i en e-post.

Kyrre Lømo

Markedsdirektør i Devold.

Han påpeker at Norge er mer konsolidert enn andre land i Europa.

– Det gjør at vi må arbeide tett og langsiktig. Og gjøre investeringer sammen, som sikrer at vi er relevante over tid.  Samtidig må vi sikre riktig produkter til riktig tid i kjedebutikkene i sesong. Vi må jobbe integrert – hver dag. Tiden hvor leverandør solgte sine produkter til en butikkjede, og det var det, er for lengst over.

– Mye sunnere i dag

Administrerende direktør Trond Evald Hansen i Sportsbransjeforeningen påpeker at kjedene står for en stadig mindre del av sportsbransjen, slik E24 omtalte i fjor høst.

Han har beregnet at kjedenes samlede omsetning utgjør om lag halvparten av alt salg i sportsmarkedet.

– Det vil si at når Sport Holding har 50 prosent markedsandel blant kjedene, så har de enkelt regnet 25 prosent av totalen, sier han.

Trond Evald Hansen

Administrerende direktør i Sportsbransjeforeningen.

– Er sportsbransjen frisk, med såpass få og store aktører?

– Ja, jeg mener det. Man hører om leverandører som sier at de blir kjørt hardt, men det har jeg hørt siden jeg startet i bransjen i 2006. Den gang hadde Gresvig rett under 50 prosent, og da sto kjedene for om lag 90 prosent av salget. Sånn sett er konkurransesituasjonen mye sunnere i dag.

Da E24 møtte påtroppende Sport Holding-sjef Anders Fjeld tidligere i år, ble han spurt om han er bekymret for politisk oppmerksomhet og regulering, slik som dagligvarebransjen.

– Nei, det tror jeg ikke det er noen grunn til. I dagligvarebransjen er det tre store som kontrollerer alt. I sportsmarkedet er det så mange aktører som er inne, svarte han.

Les på E24+

Les hele intervjuet med kremmeren som ble Gjelstens favoritt her

Nok et omsetningsfall

Tallene fra Sportsbransjeforeningen viser at kjedenes samlede omsetning falt to prosent til snaue 3,6 milliarder kroner i fjerde kvartal.

2024 samlet endte 4,4 prosent lavere enn året før. Særlig har salget av dyre elsykler bremset kraftig.

Samtidig er det ikke alt som peker i retning av at nordmenn kniper igjen. Hansen påpeker at Sport Holding og Stadion, som retter seg i større grad mot midt- eller premiumsjiktet, slår markedet.

– Forbrukeren er åpenbart fortsatt opptatt av å gjøre en god deal, men det dreier seg også om kvalitet og kompetanse, ikke bare om pris. Det er gledelig å se at det er litt bevegelse i markedet.

Read Entire Article