Gigantresultater og makrorush: – Arbeidsledigheten er aller viktigst

3 weeks ago 8


Noen av de største selskapene skal i ilden på Oslo Børs og Wall Street, mens investorene tar pulsen på arbeidsmarkedet på begge sider av Atlanteren.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Cicilie S. Andersen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det er duket for en ellevill økonomi-uke både hjemme i Norge, Europa og USA. Ferske tall om arbeidsmarkedet på begge kontinenter vil bli fulgt med argusøyne.

– Arbeidsmarkedet er det desidert viktigste for finansmarkedene, og arbeidsledigheten er aller viktigst. Inflasjonen er mer eller mindre under kontroll, selv om det ikke er helt klart alle steder, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

På Oslo Børs og Wall Street skal tek-giganter som Microsoft, Alphabet, Meta, Apple og Amazon i ilden for å legge frem tall for tredje kvartal.

– De store tek-aksjene er høyt priset etter oppgangen i fjor og i år. Det er ikke lenger nok å levere, de må imponere. Det er alltid vanskeligere når forventningene er veldig store, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management til E24.

Les på E24+

Tror fornybar-aksjer kan falle etter valget

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Foto: Eivind Senneset / E24

– Det vil handle mye om kunstig intelligens, og hvor mye de store vil investere neste år. Intel, som har hengt litt etter på AI, skal også rapportere, sier Næss.

Tredje kvartal er viktig fordi vi nærmer oss neste år, og selskapene må være litt mer edruelige, ifølge investeringsdirektøren.

– Her hjemme er både Orkla og Telenor interessante. For en oljeaksje som Aker BP er ting litt mer velkjent, siden vi vet mye om oljeprisen. For banker og bilfrakt er det også kommet flere resultater allerede, så man vet mer hvor landet ligger.

– Fortellingen om USAs økonomi er en annen

I USA kommer det blant annet tall på nye jobber, sysselsetting, og arbeidsledighet. Det er også forventet en «sprek» BNP-vekst på 3 prosent i tredje kvartal, ifølge Andreassen.

– Fortellingen om USAs økonomi er en annen enn på slutten av sommeren. Økonomien er ikke nødvendigvis sterk, men bedre enn ventet. Data etter Feds dobbeltkutt har ikke vist den utviklingen de var redd for, og det er ikke lett å peke på noe bråhast med nye rentekutt, sier Andreassen.

– Det er ingen indikatorer på at arbeidsmarkedet i USA virkelig har surnet. Forventningene til rentekutt er betydelig redusert. Tre kutt er tatt ut av rentekurven den siste måneden. Det har dratt med seg rentene i resten av verden.

Nye inflasjonstall denne uken vil derfor havne i skyggen, og han tror det uansett skal mye til for at de overrasker på oppsiden. Anslaget er nemlig ganske høyt for prisdeflatoren for privat forbruk (PCE).

USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Tom Brenner / Reuters

– Nav-tallene desidert viktigst

Også i Norge og Europa har arbeidsmarkedet blitt viktigere enn inflasjon, ifølge Andreassen.

– I Norge blir Nav-tallene på arbeidsledighet desidert viktigst. Vi fikk en liten overraskelse i september der den vippet fra 2 til 2,1 prosent, men nå er det ventet at den forblir uendret, sier sjeføkonomen.

– Ledigheten må stige markert for at Norges Bank skal kutte renten i år eller tidlig neste år. Jeg tviler på at det vil skje. Ledigheten har steget litt, men svært lite. Hvis den stiger, viser det at rentemedisinen kan være for hard for pasienten, men enn så lenge har det gått bra.

Han påpeker at ledigheten blant norskfødte har steget lite og er svært lav, på 1,2 prosent. Samlet NAV-ledighet er knapt 1 prosentpoeng høyere, takket være flere ledige innvandrere, særlig fra Ukraina.

– Det var mange ubesatte stillinger i andre kvartal, og det har vært bra innflyt av ledige stillinger etter det.

Heller ikke i Eurosonen, der det også kommer BNP-tall, ser han noe brennhast for ytterligere stimulans.

– Det er ventet en BNP-vekst i Eurosonen på 0,2 og 0,8 det siste året. Det er en lav vekstrate, men det er også lav vekst i produktiviteten, så arbeidsledigheten trender ned, og er på det laveste nivået siden tidlig på 80-tallet. Bedriftene har ikke mange ansatte de ikke utnytter. Det tilsier at kapasitetsutnyttelsen i økonomien er god.

Presidentkandidat for det republikanske partiet, Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters

USA-valg og Kina-aktivitet

Ellers er både USA-valget 5. november og Kinas økonomiske utfordringer viktige temaer.

Næss påpeker at de lange rentene i USA har steget, og at mange kobler det til Trumps økte ledelse på bettingsider.

– Trump-aksjen har også steget kraftig. Med sitt eierskap på 59 prosent har Trump hatt en papirgevinst på rundt 34 milliarder kroner på en drøy måned, siden aksjen nådde sitt laveste punkt og han fikk lov til å selge aksjene sine i september.

Andreassen forklarer at to ulike PMI-indekser i Kina vil gi et bilde av aktiviteten, etter at kinesiske myndigheter har lansert en rekke stimulans-pakker.

– Jeg synes det er litt tidlig å vente å se mulige effekter av pakkene som er annonsert. Det blir nok uansett ingen ny byggeboom, men mer opprydding i det gamle. Økt forbruk er håpet, men det er ikke lett å tvinge folk til å bruke penger, sier han.

– Det er ikke mangel på penger hos kineserne som er problemet, men troen på økonomien. Bilsalget har tatt seg opp igjen, så husholdningene er ikke helt borte, men forbrukertilliten er kjempelav.

Les også

Oljeanalytiker etter Iran-angrep: – Kjøp hver dipp

Les på E24+

Mener inflasjonsfall blir «syretest» i resultatsesongen: – Nå skilles klinten fra hveten

Les også

Kan forsinke Norges Banks planer: – Kutt i mars er kanskje også for tidlig

Read Entire Article