Fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (52), mener det er vanskelig å se berørte skoleelever og ansatte i øynene. Men han nekter å snu i saken, som avgjøres onsdag.
Rapporterer fra Hamar og Oslotirsdag 22. oktober kl. 19:13Kortversjonen
- Fylkesordfører Thomas Breen står fast ved avgjørelsen om å legge ned flere videregående skoler i Innlandet.
- Demonstrasjoner og press har ikke påvirket beslutningen, som vil føre til lange reiseveier for elever.
- Skolenedleggelsene begrunnes med synkende elevtall, men vekker bekymring blant mange lokalsamfunn.
– Etter det du har sett i dag, tror du at dere kommer til å snu der inne når møtet åpner?
– Det endrer ikke noe faktagrunnlag med dagens demonstrasjon. Det gjør først og fremst inntrykk personlig, og man skjønner alvoret i saken.
Breen og kollegene står utenfor fylkestingssalen for å starte åpningsmøtet på fylkestinget. Utenfor har artisten Matoma fått tekniske problemer, og må avslutte sin protestkonsert.
Fylkesordføreren har fått kritikk fra alle kanter, og nå har han nettopp sett alle de fremmøte som kjemper for å få politikerne til å endre innstillingen om å legge ned flere skoler.
– Det er det alvoret man har kjent på, og som jeg personlig synes har vært vanskelig hele veien, sier fylkesordfører
Breen til VG på vei inn til åpningsmøtet i fylkestinget .Onsdag skal saken sluttbehandles. Debatten starter i 9-tiden, og rundt fire timer senere skal det voteres.
Innstillingen er at de videregående skolene i Dokka og Skarnes skal legges ned – i tillegg til at skolestedene i Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud avvikles fra skoleåret 2025/26.
– Så du kommer ikke til å ombestemme deg?
– Det gjør jeg ikke, slår Breen fast.
Skolesaken eksploderte for alvor i Debatten på NRK for en uke siden. Omtrent samtidig gikk justisminister Emilie Enger Mehl ut og mente at Breen prostituerer seg i skolesaken for å få makt sammen med Høyre.
Meninger: «Men Mehl, da!»
Siden da har det gått slag i slag, og mandag kveld gikk ordføreren i Lom, Kristian Frisvold, voldsomt ut mot Breen og fylkestinget.
Tirsdag var en fredelig, men svært følelsesladet demonstrasjon i Hamar.
Store bekymringer
Breen og hans meningsfeller har argumentert for skolenedleggelsene med at det er synkende elevtall, og at nedgangen vil fortsette.
Les også: Dette må du vite om skolenedleggelsene i Innlandet
Derfor ønsker de å gjøre grep nå for å sørge for å opprettholde et bredt skoletilbud, men på færre steder.
Det betyr at elever må flytte til hybel/internat, eller får lengre reisevei.
Barn, ungdom og deres familier er bekymret for at de får lang vei til skolen, og at det går ut over trivsel, fritidsaktiviteter og mental helse.
I tillegg er det mange ansatte som frykter for jobbene sine. Kritikerne mener at skolenedleggelsene vil få store ringvirkninger som ødelegger for arbeidsplasser og muligheter i distriktene.
Skolesaken har skapt voldsomme reaksjoner, og særlig lokalt der folk berøres direkte av de eventuelle nedleggelsene.
– Vi har vært rundt på folkemøter i flere måneder og møtt dem lokalt, sier Breen og legger til:
– Jeg synes det som er litt vanskelig i den saken her er jo å se folk i øynene og si at «du får en lengre reisevei, eller en hybel» – eller til ansatte som kanskje mister jobben. Likevel er saken det den er.
Breen har selv voksne barn som har bodd på hybel på Tynset da de skulle gå på videregående mens familien bodde i Folldal.
– Demografien
treffer selv om den er vanskelig, og da må vi håndtere den, avslutter Breen.