Full ordkrig om tannlegehjelp i Oslo: – Helt useriøst

1 week ago 10


 Endre Alsaker-Nøstdahl / VG Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Oslo-byrådet kutter i tannlegehjelp til unge voksne. Nå er det full splid, og helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) blir beskylt for feilinformasjon – noe han nekter for.

lørdag 28. september kl. 11:43

Onsdag kom nyheten om at personer mellom 21 og 24 år i Oslo mister det subsidierte tilbudet de har hos private tannleger. Byrådet sparer 37 millioner kroner på grepet, som ble avviklet med umiddelbar virkning.

– Jeg mener at å kutte i tannhelse til unge som har hatt et luksuriøst tilbud var det som smertet minst, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) til VG.

Han viser til at regjeringen, med støtte fra SV, har kuttet inntektene til Oslo med om lag en halv milliard kroner, og at byrådet derfor måtte gjøre harde prioriteringer.

– Vi overtok en kommune som hadde budsjettert for å gå i underskudd. Kommunens situasjon er vanskelig og derfor måtte vi ta grep, mener helsebyråden.

Bilde av Saliba Andreas KorkuncSaliba Andreas Korkunc

Helsebyråd (H)

Attia Mirza Mehmood, bystyremedlem og helsepolitisk talsperson i Oslo SV, mener byrådet må begynne å ta ansvar, istedenfor å skylde på alle andre. Hun reagerer sterkt på at helsebyråden har avviklet tannlegetilbudet over natten.

– De påfører studenter og unge voksne helt urimelige kostnader for å beholde en god tannhelse. Dette er helt useriøst fra byrådet, sier hun til VG.

Bilde av Attia Mirza MehmoodAttia Mirza Mehmood

Bystyremedlem og helsepolitisk talsperson i Oslo SV

I en artikkel onsdag uttalte Korkunc at: «21-24-åringer som allerede har time hos private i løpet av dette året, får beholde den. De som allerede er i behandling, får også fullføre den».

Fredag sendte Helseetaten i Oslo kommune ut en presisering:

– Ordinære undersøkelser, som recall, anses ikke som «nødvendig tannbehandling», og er ikke omfattet av overgangsordningen. Det betyr også at det ikke gis dekning for oppsatte recallundersøkelser etter 25. september selv om timen er bestilt før denne datoen.

Mehmood i Oslo SV reagerer sterkt på det hun mener er feilinformasjon.

– Det står svart på hvitt i hans sitat at 21-24-åringer som allerede har time hos private i løpet av dette året, får beholde den. Det helseetaten nå sender ut til tannklinikkene er det stikk motsatte. Det er ikke greit, sier hun.

Hva tenker du?Hva synes du om at Oslo-byrådet kutter i tannlegehjelp til unge voksne?aVeldig skuffendebJeg vet ikkecDet er ikke så nøye for megdDet går helt fint

Korkunc mener at presiseringen var nødvendig.

– De som har rett på tannbehandling skal få det. Jeg mener at vi ikke har feilinformert.

– Grunnen til at vi så oss nødt til å komme med en presisering er at tannlegene forsøkte å utnytte ordningen, forteller han.

Han viser til et eksempel der en tannlege i Oslo har sendt ut melding til flere kunder om at de kan bestille time siden refusjonsordningen skulle opphøre med umiddelbar virkning. VG har også sett dokumentasjon på dette.

– Lovbrudd

Bakgrunnen for ordningen som finnes i Oslo, er en nasjonal utvidelse av tannhelsetilbudet som regjeringen har vedtatt etter press fra SV i budsjettforhandlingene de siste årene.

De som er i alderen 21–24 år har nå en lovfestet rett til «nødvendig tannhelsehjelp». Kommunene får penger av staten i form av de frie midlene for å levere dette tilbudet.

Når det gjelder Oslo, mottar de 75,5 millioner kroner årlig for denne aldersgruppen. Nå skal byrådet bruke 37 millioner kroner av dette til andre formål, meldte NTB onsdag.

På sikt skal også 25- og 26-åringene få samme rettigheter nasjonalt, har regjeringen varslet.

– SV på Stortinget har sørget for at studenter og andre mellom 21-26 år har rett på dette tilbudet. I tillegg har vi skaffet pengene. Byrådet i Oslo kan ikke bruke disse pengene på noe helt annet. Jeg mener dette er et klart lovbrudd, sier Mehmood i Oslo SV.

Helsebyråden mener derimot de har loven på sin side.

– Kommunen kan bruke pengene på det de vil. Vi har gått dypt inn i loven for å finne ut hva loven innebærer og den innebærer ikke at unge skal få dekket regelmessige undersøkelser for å sjekke om de har litt gule tenner.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article