Syv av elleve pasienter som ble operert for grå stær på en privat klinikk i Sandefjord forrige onsdag, har blitt lagt inn på sykehus.
Mandag 18. november kl. 18:54Kortversjonen
- Syv av elleve pasienter som ble operert for grå stær på en privat klinikk i sandefjord sist onsdag, er langt inn på sykehus.
- Det er mistanke om at årsaken er en bakterieinfeksjon.
- Det er for tidlig å si hva utfallet blir. I verste fall risikerer pasientene å bli blinde.
I verste fall kan de risikere å bli blinde.
– Vi håper absolutt ikke at det skjer, men her og nå kan jeg ikke si hvordan det går. Det vet vi først når det har gått et par ukers tid, sier øyelege og kirurg Trond Thilesen til VG.
Han var kirurgen som opererte pasientene på en privat klinikk i Sandefjord, sammen med et team på flere personer. Men han er tydelig på at det er han som har ansvaret:
– Naturligvis er det kirurgen som alltid har ansvaret, så den saken er uomtvistelig. Om det er det ene eller det andre, så er det jeg som har operert, sier han.
Har du tips eller informasjon i denne saken? Kontakt oss her!
Mistenker infeksjon
Pasientene er innlagt på Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål. De mistenker en bakterieinfeksjon, sier leder av øyeavdelingen Morten Carstens Moe til Sandefjords Blad, som omtalte saken først.
Det bekrefter også medievakt Ivar Greiner ved OUS til VG.
– De er under behandling nå, de kom inn i helgen. Vi kan ikke bekrefte hva det er, men vi har mistanke om bakterieinfeksjon.
Han sier det er fort tidlig å si hva som blir utfallet.
– Det er ingen som ønsker at noe sånt skal skje. Risikoen er veldig, veldig liten. At noen skal oppleve å plutselig sitte med syv pasienter med en potensielt farlig øyeinfeksjon er ikke noe hyggelig verken for pasient, operatør eller klinikk, sier kirurg Thilesen.
Grå stær er svært vanlig blant eldre, og den eneste behandlingen er operasjon – les mer her:
Fakta om grå stær
Den medisinske betegnelsen på grå stær er katarakt.
Ved grå stær blir linsen i øyet uklar og synet blir tåkete.
Det mest vanlige er at kun ett øye rammes, men det skjer også at man får grå stær på begge øynene.
En tredjedel av alle over 65 år har grå stær.
Utviklingen av grå stær går langsomt.
Kirurgi er den eneste behandlingen mot grå stær. Under operasjonen fjernes den tåkete linsen i øyet ditt, og blir erstattet med en kunstig, klar linse. Operasjonen tar mellom fem og femten minutter.
Rundt 50.000 øyne, og 30.000 pasienter, opereres for grå stær årlig i det offenltige.
Kilde: helsenorge.no og blindeforbundet.
Hasteinnlagt på Ullevål
Det var forrige onsdag at de elleve eldre pasientene ble operert for grå stær på den private klinikken.
På lørdag dro den ene pasienten til legevakten med problemer med synet, og ble sendt videre til Ullevål sykehus samme dag. En annen av pasientene ble hasteinnlagt på Ullevål etter å ha vært på legevakten søndag.
Kirurgen skjønte at noe ikke var som det skulle da to pasienter som ble operert samme dag hadde blitt innlagt.
– Jeg ringte personlig til alle de andre og sa at dersom de følte at de så dårligere på søndagen enn de hadde gjort tidligere, måtte de komme rett til klinikken.
Fem av dem kom til klinikken, ble undersøkt, og ble sendt videre til sykehus. De resterende fire som ikke hadde opplevd problemer med synet har også kommet til undersøkelse senere.
– Vi har sett på dem her i dag, alle har det bra - heldigvis, sier Thilesen.
– Trist
Thilesen forteller at han ikke har fått en bekreftelse fra Ullevål på hva problemene skyldes. De har tatt prøver av pasientene.
Men han sier det ikke er usannsynlig at det er snakk om en bakterieinfeksjon.
– Den andre hypotesen er en toksisk reaksjon i øyet, som en sjelden gang skjer. Det kan komme av alt fra såperester, sterilisering av instrumenter, til silikonlegering i sprøyter.
Han sier alle de sju pasientene som er innlagt ivaretas på beste måte av øyeavdelingen på Ullevål.
– Dette er en sjelden hendelse, men det er naturligvis trist når det skjer.