Frykter fatale og langvarige konsekvenser: – En katastrofe

3 weeks ago 9


Både politiske eksperter og hjelpeorganisasjoner mener personsøkerangrepet mot Hizbollah tirsdag kan være opptakten til et kommende blodbad.

onsdag 18. september kl. 07:44

– De fleste her i Tel Aviv er svært overrasket over det vi ser utspiller seg, men samfunnet virker å være først og fremst imponert over hva det Israel har fått til.

Det sier Gideon Levy, politisk analytiker og kommentator i den liberale israelske avisen Haaretz til VG.

Bilde av Gideon LevyGideon Levy

Kommentator i den liberale israelske avisen Haaretz

– Følelsen blant israelere er altså at landets militær eller sikkerhetstjenester står bak de mange eksplosjonene i Libanon?

– Jeg har vanskelig i å se for meg noe annet. De siste dagene har det vært klart at noe kom til å skje i nærmeste fremtid. Atmosfæren i israelsk politikk tilsa at Israel ville gå etter Libanon.

 Hussein Malla / APFoto: Hussein Malla / AP

Levy viser blant annet til at Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet en «storskala konfrontasjon» med Hizbollah søndag.

– Hvis din faglige magefølelse stemmer, hva betyr det for regionen?

– Da møter vi en katastrofe. Estimert tid på å slå Hizbollah er to år. Og som med krigen i Gaza, aner vi ikke hva målet med en eventuell militærinvasjon av Libanon er. Man mister håp bare av å tenke på det.

 Hussein Malla / APFoto: Hussein Malla / AP

Levy påpeker at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ikke har ønsket en løsning og en våpenhvile i Gaza, og at det igjen har økt konfliktnivået mellom Israel og Hizbollah.

– Hvilken utvikling mellom Israel og Hizbollah venter du deg etter i dag?

– Jeg er pessimistisk. Det er vanskelig å se for seg for hva vil skje nå. Men hvordan kommer vi oss ut av dette, uten et blodbad på begge sider, forstår jeg ikke.

Israel har hverken kommentert eller tatt på seg ansvaret for eksplosjonene.

Tirsdag ettermiddag holdt forsvarssjefen, Herzi Halevi, et situasjonsmøte, som fokuserte på offensiv og defensiv beredskap på alle arenaer. Det skriver det israelske militæret (IDF) på X tirsdag kveld.

– Stor usikkerhet

Landdirektør for Norsk Folkehjelp i Libanon, Claudio Feo, sier han har hørt mye sirener tirsdag ettermiddag, og har fått mange telefonerer fra kolleger og venner.

– Jeg har snakket med flere kolleger, og alle er bekymret. Det er stor bekymring om hva slags reaksjon som kan komme fra libanesisk Hizbollah, fra Iran, fra Israel. Det er stor usikkerhet om hva som bli det neste.

Bilde av Claudio FeoClaudio Feo

Landdirektør i Libanon for Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp jobber til vanlig med ryddig av eksplosiver, forteller Cleo. Nå har de stanset dette arbeidet midlertidig, for å gjøre det medisinske personellet tilgjengelig for helsevesenet i Libanon.

Han beskriver stemningen i byen som rar. Landdirektøren beskriver dette angrepet som veldig annerledes enn tidligere angrep – både i størrelse og i antall skadde og døde.

– Det har også ramme sivilbefolkningen, blant annet inne i dagligvarebutikker med kvinner og barn i nærheten, sier Cleo.

– Det er en slags forventning om at noe skal skje. Det har vært noen angrep tidligere, men ingenting som det i dag, her i byen. Vi er alle redde for flere angrep. Vi vet ikke om dette er en begynnelse eller en slutt.

Se video: Forsvarsanalytiker: –⁠ Aldri vært borti tidligere

Les også

Read Entire Article