Frykter færre shippingaksjer på Oslo Børs

2 months ago 33


Selskaper verdt over 50 mrd. har gjennomført eller varslet Oslo Børs-exit. – Veldig synd for Norge.

 Flex LNG, med markedsverdi på rundt 15 milliarder kroner, ønsker seg bort fra Oslo Børs. Foto: Flex LNG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Først var det riggkjempen Seadrill, deretter Tor Olav Trøim riggsatsing Borr Drilling. Nå vil også John Fredriksen-rederiet Flex LNG bort fra Oslo Børs.

De tre selskapene med en samlet markedsverdi på over 50 milliarder kroner, har valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen der de også har notering.

Flere kan følge etter, frykter eksperter.

– Det er en fare for det, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg til E24.

Les på E24+

Shippingaksjer: – Svært attraktivt utbyttepotensial

Han peker på blant annet kostnader til rapportering.

– Det har særlig med ESGESGRapporteringskrav om miljø, sosiale forhold eller forretningsetiske hensyn, forkortet ESG på engelsk. å gjøre. Europa legger lista høyere og de selskapene som ikke er så opptatt av ESG er tilbøyelige til å slette seg fra Oslo Børs.

– Det er absolutt en risiko for at flere kan komme til en slik konklusjon, sier Eriksrød.

Eriksrød tror det først og fremst kan være selskaper med dobbeltnotering som har lite handel i Oslo, som kan tenkes å ville gå for en exit.

– Men jeg håper de ser verdien av å være i Oslo.

Selskapenes begrunnelse har vært at handelen er høyere i USA og at det er dyrt å være notert på to børser.

– Er noen som nok følger Flex

Shippinganalytiker Eirik Haavaldsen i Pareto Securities kaller selskapenes Oslo Børs-exit en «trist utvikling».

– Har jo vært en rekke dobbeltnoteringer de siste årene, og det har stort sett utelukkende vært suksesser, sier han.

Haavaldsen peker på økt handel i aksjene og en bredere investorbase.

– Jeg tror fortsatt at det innenfor et relativt volatilt shippingmarked er en fordel å være notert i Oslo, med bra investorkunnskap og interesse.

– Men er definitivt noen som nok følger Flex, særlig der det knapt er likviditet igjen i Oslo.

Analytikeren ser likevel ikke mange konkrete kandidater blant de større aktørene.

– For tank og tørrlast mener jeg bestemt at det er en stor fordel å være notert i Oslo.

– Du har et selskap som Cool Company som egentlig ikke har noe særlig tilknytning til Oslo, og nok på sikt kan følge etter Flex, særlig dersom kostnader og regulatorisk styr blir et økende problem.

Eirik Haavaldsen

Shippinganalytiker i Pareto Securities

Shippingaksjer har vært blant de klare vinnerne på Oslo Børs de siste fire årene, der både små og større investorer har kastet seg over dem i perioden.

En rekke shippingselskaper har notering både i Oslo og New York.

På listen er blant annet John Fredriksens-rederiene Frontline og Golden Ocean, gassfraktrederiene Cool Company og BW LPG LPG, tankrederiet Hafnia og tørrlastrederiet Himalaya Shipping.

– Vi har ingen slike planer, sier Himalaya Shipping-sjef Herman Billung.

– Golden Ocean vurderer ikke for tiden å droppe Oslo Børs-listingen, skriver Peder Simonsen, finansdirektør og fungerende toppsjef i Golden Ocean til E24.

De andre rederiene som er nevnt har enten ikke besvart E24s henvendelse eller sier at de ikke kan kommentere siden det er kort tid til kvartalstall.

– Veldig synd for Norge

Haavaldsen får følge av shippingforvalter Joakim Hannisdahl.

– Jeg opplever at shipping mer og mer er dobbeltnotert eller kun notert i USA. Da jeg begynte i bransjen for 15 år siden, så følte jeg det var mer fokus på Oslo Børs-listinger og at det var mer eksotisk med USA-listing.

– Mens nå går det litt andre veien, og det er veldig synd for Norge som shipping-enklave.

Joakim Hannisdahl

Forvalter fondet Gersemi Shipping Fund.

Flex LNG begrunnet denne uken ønsket om avnotering med økte kostnader ved å ha dobbeltnotering. Gassfraktrederiet pekte på at EU-reguleringer gjør det dyrt å være på Oslo Børs.

Hannisdahl peker også på prisingen av aksjen.

– Min første tanke er at Flex er en yield-aksjeyield-aksjeUtbytteaksje. og at de ønsker mer rendyrket yield-prising, mens i Norge tenderer investorene i mye større grad til å prise aksjer på NAVNAVNet Asset Value, forenklet sagt de underliggende skipsverdiene i denne sammenhengen..

– Det hadde potensielt vært veldig synd hvis Golden Ocean og Frontline og alle de andre forsvant fra Oslo Børs.

Frykter ikke shippingflukt

– De aller fleste ser verdien i å opprettholde «dual listing». For det vi vet er at Norge er en shippingnasjon tvers gjennom, fra industrien selv og fra finanssiden, børssiden og rådgiversiden, sier børsdirektør Øivind Amundsen.

Han påpeker at det ofte er slik at shippingselskaper noteres på Oslo Børs, vokser seg større og deretter noteres på New York-børsen

Shipping svinger mye og når tidene er dårlige opprettholdes investorinteressen og muligheten for kapitalinnhenting bedre på Oslo Børs enn i det amerikanske markedet, mener Amundsen.

– Det vet vi at flere shippingselskaper setter pris på, og det har de uttalt også, og derfor ønsker de å forbli notert i Oslo. Det gjelder absolutt den store majoriteten.

Øivind Amundsen

Direktør ved Oslo Børs

Amundsen nevner eksempler som tankrederiet Okeanis og shippingkjempen BW Groups selskaper.

– Vi har også forstått at BW-gruppen ikke ønsker noen avnotering i Oslo, selv om de har tatt en del av selskapene sine til USA. Fordi de ser verdien av å være i Oslo som er den børsen med flest shippingselskaper notert i verden.

Amundsen sier at noen selskaper med en amerikansk profil, der eierskapet i stor grad er amerikansk og majoriteten av aksjehandelen skjer i USA, kan synes det blir unødvendig med en dobbeltnotering i Oslo.

Bekymret over EU-regler

Børsdirektøren trekker også frem EU-reguleringer, som var en av årsakene John Fredriksen-rederiet Flex LNG oppga for å ville droppe Oslo Børs.

– Det som kanskje bekymrer oss mest fra børsens side når vi ser fremover, er at det blir vesentlig mer tyngende reguleringer i EU.

– At det blir omfattende krav til å være notert i Europa, og at det da blir mer hensiktsmessig å være notert i USA.

Amundsen sier at Euronext, som eier Oslo Børs, har spilt inn sine bekymringer overfor EU.

– Kostnadene ved å være børsnotert i Europa begynner å bli såpass store, basert på regulering, at vi er nødt til å se på forenklinger.

Read Entire Article