Børsoppgangen er lite påvirket av Trumps siste tolltrusler, trolig fordi investorene ikke lenger tror på det som kommer.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Børsene gjesper av Trumps varslede tolløkninger.
- Sjeføkonom Kjersti Haugland advarer om at tam børsreaksjon kan føre til at Trump opprettholder nivåene.
- Tollavtale med EU kan være rett rundt hjørnet, den blir også svært viktig for Norge.
- Sjefstrateg Christian Lie påpeker at markedet har begynt å miste troen på Trumps utspill og fokuserer mer på makrotall.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Ironien er at de avmålte markedsreaksjonene, som nok skyldes at markedene tror at tollsatsene ikke blir stående, kan gi Trump økt tro på at han kan la dem stå, kommenterer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie.
USAs president Donald Trump har denne uken varslet 22 land om at de vil få økte tollsatser fra 1. august. Onsdag kveld kom meldingen om at Brasil vil få toll på hele 50 prosent.
– Vi tror fortsatt at de til syvende og sist blir nedjustert etter videre forhandlinger fram mot 1. august, men kanskje ikke før markedene viser tegn til kaldere føtter enn nå, sier Haugland.
– Betyr det at vi må belage oss på en ny kraftig nedtur i markedene?
– Jeg tror ikke at vi nå sitter og venter på en dramatisk markedsreaksjon slik vi så i april, da det virkelig blåste. Det er ikke det som skal til for at Trump skal bakke, sier Haugland.
Les på E24+
Tesla-aksjonær om Musks partiplaner: – Bekymret
– Det er jo naturlig å tenke at børsene skal ned hvis tollsatsene blir stående nær nivåene fra 2. april. Men akkurat nå tror ikke markedene på det. Og da er den ulmende følelsen at Trump blir oppildnet til å la dem bli stående, legger hun til.
EU-toll viktig for Norge
I april lanserte Trump sine forslag til straffetoll for de fleste land i verden. Det ga markant børsfall verden over og her hjemme svekket kronen seg kraftig før den etter hvert kom tilbake mot en stadig svakere dollar.
Nå møtes tollutspillene foreløpig med et gjesp.
Haugland påpeker imidlertid at hvis tollsatsene blir så høye og brede, så kan det heve risikoen for inflasjonsutsiktene enda mer, og påvirke renteforventningene i USA.
– Hvis man begynner å se at tegn til sånn uro og bekymring, så kan det medføre at FedFedUSAs sentralbank Federal Reserve må holde rentene oppe av feil grunner. Det kan bremse den økonomiske veksten mer, fordi de må avveie mellom inflasjon og arbeidsledighet, sier hun.
Nå venter Haugland spent på en slags tollavtale med EU, som trolig er rett rundt hjørnet.
– For oss er det jo selvfølgelig veldig viktig hva EU til syvende og sist møter av toll. Det har jo vært nevnt 50 prosent der.
– Det er klart at hvis vi havner på et sånt helt urealistisk høyt nivå, vil det ha en veldig negativ innvirkning for Europa og dermed inn på norsk økonomi. Men det er rett og slett urealistisk, sier hun.
Derfor tror økonomen at det går mot en slags mini-avtale mellom EU og USA, som gjør at EU får lov til å bli værende på 10 eller kanskje 15 prosent.
Haugland understreker at selv om det ryktes at forhandlingene går rett vei for EU, så vet man ingenting om hva som faktisk vil skje.
Aksjer priset for gullhår-scenario
Sjefstrateg Christian Lie i Formue viser til at både amerikansk og global økonomi så langt vitner om god motstandsdyktighet mot all usikkerheten.
– Jeg tror markedsaktørene nå har erfaring med at utspillene fra Trump kan være svært så flyktige. Av den grunn har nok fokuset på makrotall, inntjeningsutsikter og inflasjonsforventninger derfor økt, sier han.
Lie tror også at tollutspillene oppfattes som så usikre at det blir vanskelig for investorene å ha noen formening om hvordan de vil slå ut i realøkonomien eller i selskapsinntjeningen.
– Dermed kan det være at nyhetsstrømmen fra Trump-administrasjonen har mistet noe av sitt potensial som avgjørende markedsdrivere, sier han videre.
Lie deler Hauglands oppfatning av at så lenge amerikansk økonomi holder koken og inflasjonen ikke stiger, så vil Trump kunne føle at strategien fungerer.
– Spesielt ettersom han fortsatt tror at det er eksportørene som betaler for tariffene og dermed inntektene i statskassen. Sannheten er jo at disse inntektene i hovedsak betales av amerikanske importører og/eller konsumenter, sier han.
– Opprettholdes tollsatsene som nå varsles, tilsier det aller meste at inflasjonen vil komme tilbake, eventuelt sammen med en oppbremsing i økonomien. Dette kan få Trump på andre tanker, særlig hvis man ser at ledigheten stiger, fortsetter Lie.
– Ser du for deg større børsfall i sommer som følge av tollutspillene?
– Ikke som følge av utspillene alene, ettersom markedsaktørene i større grad fokuserer på makro, inntjening, inflasjon og renter. Skulle tollsatsene derimot reflekteres i stigende inflasjon igjen og/eller svakere makrotall fra USA, kan det føre til en reprising, svarer Lie.
– Amerikanske aksjer prises til nesten 23 ganger forventet inntjening, og dermed priset mer for akselererende økonomi og fallende renter, altså mer noe som kan ligne et gullhår-scenariogullhår-scenarioI denne sammenheng brukes dette uttrykket til å beskrive en ideell økonomisk situasjon, der forholdene er balansert på en måte som fremmer vekst uten å utløse inflasjon eller rentehevinger., sier strategen.