Frp vil redde Avinor med økt taxfree-salg, konkurranseutsetting og flytting av oppgaver. Økte lufthavnavgifter er en dårlig idé, sier Frps Hans Andreas Limi.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Frp ønsker å redde Avinor gjennom økt taxfree-salg, konkurranseutsetting og flytting av oppgaver.
- Frp mener at økte lufthavnavgifter er en dårlig løsning for Avinors økonomiske problemer.
- Avinor trenger en forbedring på 1,7 milliarder kroner årlig for å være bærekraftig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Avinor har store økonomiske utfordringer, sier Limi til E24.
Sammen med Frps Morten Stordalen legger han frem en pakke med grep partiet mener vil styrke luftfarten, ikke minst det finansielt pressede Avinor.
Avinor har havnet i økonomiske problemer som følge av at inntektsveksten er for lav og gjelden er for høy. De neste årene trenger det statlige selskapet en økonomisk forbedring i milliardklassen for å holde seg flytende.
Frp foreslår en luftfartspakke som inneholder fire grep:
- Norge må fjerne flypassasjeravgiften fra 1. juli 2025 slik som Sverige skal gjøre
- Frp vil ha tilbake full taxfreekvote samt muligheten til å veksle tobakk i vin. Grepet skal bedre Avinors finanser med 400 millioner i året, mener Frp.
- Ingen nye avgifter for luftfarten
- Konkurranseutsetting av tjenester i Avinor og effektivisering av Avinors virksomhet
– Kan ikke bare skru opp avgiftene
– Hvordan skal fjerning av flypassasjeravgiften hjelpe Avinor?
– Det har ikke direkte betydning for Avinor, men det betyr mye for de reisende. Det regjeringen har gjort er egentlig å bidra til at det blir enda dyrere å reise, sier Limi.
Regjeringen har foreslått grep for å bedre Avinors økonomiske situasjon.
I statsbudsjettet foreslås det på den ene siden at flypassasjeravgiftenflypassasjeravgiftenAvgiften er en særavgift som ilegges alle avganger fra norske lufthavner skal reduseres med 600 millioner kroner. Samtidig varslet regjeringen at flyselskapene må bidra gjennom økte lufthavnavgifterlufthavnavgifterAvgifter som betales for bruk av norske flyplasser og lufthavner til Avinor, som skal økes de neste fem årene.
Flere bransjeaktører har uttrykt bekymring for at flyselskapene må ta regningen for å redde Avinor.
Widerøe frykter at økte Avinor-avgifter kan «dramatisk forverre rammebetingelsene» for Widerøes kommersielle ruter. En «kjemperegning» fra Avinor kan føre til at Widerøe dropper planlagte kapasitetsøkninger nord i landet, har flyselskapet advart om.
– Hvis Avinor i tillegg skal justere opp sine flyplassavgifter, blir det en dobbel belastning for de reisende, sier Limi.
– Det å fjerne flypassasjeravgiften, tilsvarende Sverige, vil være et bidrag til de reisende for å kompensere det som eventuelt måtte komme av avgiftsøkninger fra Avinor.
Limi sier Frp vil droppe økte lufthavnavgifter.
– Avinor er et monopol. Man kan ikke redde Avinor ved å bare skru opp avgiftene. Det må gjøres andre grep, mener vi.
– Det å droppe økning av lufthavnavgiften vil vel innebære at muligheten for økte inntekter til Avinor strupes?
– Vår løsning er å ikke øke prisen for kundene. Det er veldig viktig å ivareta kundenes interesser i et monopol som Avinor er, sier LImi.
– Derfor foreslår vi å gjeninnføre full taxfreekvote. Ikke den håpløse varianten som Vedum har innført med halv tobakkskvote for norske reisende.
Regjeringen strammet inn på taxfreekvoten ved å halvere tobakkskvoten samt fjerne muligheten til å veksle tobakkskvoten i vin eller øl.
Limi viser til Avinors anslag om rundt 400 millioner kroner i reduserte årlige inntekter som følge av kutt i taxfreekvoten.
Vil konkurranseutsette
Limi sier Avinor har «betydelig potensial for å gjennomføre effektivisering», og peker blant annet på konkurranseutsetting av tårntjenester.
– Vi har tatt utgangspunkt i anbudsrundene som er gjennomført på Torp, Kjevik i Kristiansand og Vigra i Ålesund. Hvis vi tar utgangspunkt i det som er besparelser der, vil det i sum kunne innebære en besparelse på 300 til 400 millioner.
Frps forslag er også effektivisering av virksomheten i Avinor.
– Er det noen konkrete områder eller oppgaver hvor det kan spares inn?
– En ting er de samfunnspålagte oppgavenesamfunnspålagte oppgaveneSamferdselsdepartementet fastsetter Avinors samfunnspålagte oppgaver innenfor lufthavndrift og flysikringstjenester, blant annet tjenester til helse og Forsvaret., der regjeringen skulle komme tilbake til Stortinget med hvilke oppgaver det gjelder og hvordan det kan håndteres utenfor Avinor. Det betyr også at det er staten som må ta ansvaret for den direkte finansieringen.
– Avinor-sjefen har sagt at selskapet allerede har kuttet kostnadene med over en milliard siden pandemien og at en stor del av kostnadsbasen er låst. Hvordan kan dere vite at det er så mye mer å spare?
– Vi vet at det er ganske mye Avinor driver i egen regi, og det er fortsatt mer å hente. De har pekt på områder tidligere hvor de utvikler og ser for seg store besparelser. Så gjenstår det å se litt resultatene fra alt de driver med, sier Morten Stordalen.
– Vi mener det fortsatt er store muligheter for Avinor til å kutte kostnader ytterligere, selv om de har gjort noen grep, sier han.
Mener regnestykket henger sammen
Tidligere er det anslått at Avinor trenger å øke inntektene med 1,7 milliarder kroner i året.
– Deres forslag vil anslagsvis øke inntektene med 400 millioner og konkurranseutsetting anslår dere til 300–400 millioner. Det ser ut til å være langt fra nok til å redde Avinor.
– Det er viktig å ta med også de samfunnspålagte oppgavene, som også innebærer en betydelig kostnad for Avinor. Får man løftet det ut, så vil kapital- og inntektsbehovet til Avinor bli mindre, sier Limi.
– Det er flere grep som må gjøres, utvilsomt, sier han.
Han sier også at tilførsel av mer kapital til Avinor er en vurdering staten må gjøre som eier.
– Men det er i så fall da at man tilfører kapital og at det ikke er flyselskapene og til syvende og sist kundene som må ta hele regningen. Jo høyere avgifter vi får på luftfarten, desto mindre attraktivt blir jo norske flyplasser.