Når Fremskrittspartiet har vært i posisjon til det, har de ikke gjort det som er nødvendig for å stanse framveksten av ungdomskriminalitet. Nå legger de frem utkast til nytt partiprogram og ber oss om å tro på dem – igjen.
mandag 21. oktober kl. 10:49I programutkastet er de i sitt gamle, vante spor: lavere kriminell lavalder, mer straff, mer fengsel. Språkdrakten og innholdet kan få en til å tro at de virkelig vil være «tough on crime», og ta tak i problemene når de oppstår.
Leder for Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, anklager andre gjerne for å ha sovet i timen når det gjelder den økte ungdomskriminaliteten.
Men ser vi på historien er det Listhaug selv som har sovet: Allerede i 2018 advarte politiet mot faresignaler i utviklingen blant unge kriminelle i Oslo.
De meldte om «amper stemning» i flere miljøer og skrev rett ut at «Utviklingen regnes som faresignal for fremtidig kriminalitet og sosial marginalisering». Og at «Det er stor bevegelse og bekymringsfulle trender i kriminaliteten som involverer barn og ungdom».
Listhaug selv var justisminister deler av dette året. Fremskrittspartiet har hatt ansvar for justisdepartementet i 7 av de siste 11 årene.
Men Fremskrittspartiet tok ikke initiativ til å stramme inn ungdomsstraffen mens de satt i posisjon til det. De la i stedet frem et forslag til ungdomsstraff, som Listhaug senere har omtalt som «boller, brus og fritidsklubber». Javel, men hvorfor gjorde de ikke noe med det da?
De etablerte heller ikke et hurtigspor i domstolen for unge kriminelle, for at de raskere skal bli pådømt og få den tette oppfølgingen som straffereaksjoner innebærer.
De gjorde ingenting for å senke terskelen for inndragning av penger og verdisaker fra bakmennene i den organiserte kriminaliteten, selv om de hadde lovforslag om det ute på høring i 2016. Fem ulike justisministre fra Fremskrittspartiet opptrådte så tafatt i møte med det, at utredningen til slutt bare havnet i skuffen.
Men alle disse sakene ble satt i gang når Arbeiderpartiet og Senterpartiet kom i regjering.
Ungdomsstraffen er endret. Det er lettere å kombinere meldeplikt, oppholdsforbud med det som i ytterste konsekvens vil være ubetinget fengsel.
Hurtigsporet i domstolen er jobbet frem fra kyndig hold, og i 2025-budsjettet er det også satt av midler til å få det ordentlig i gang.
Lovendringer for å inndra mer penger og verdisaker fra bakmennene er like om hjørnet./
Hør mer i VGs podkast Giæver & Gjengen!
Den siste tiden har vi også hørt Fremskrittspartiet snakke om at mange av gjengangerne i Oslo har innvandrerbakgrunn.
Men samtidig velger de å kutte i pengene til integreringa, i tilskuddet til kommunene, i integreringsstøtten, i kommunale integreringstiltak og i støtten til de frivillige organisasjonene som bidrar til at folk kan lykkes i det norske samfunnet.
Det kan resultere i at færre lærer seg norsk, færre kommer i jobb, færre lærer norske verdier, og at færre blir integrert i det norske samfunnet. Det er oppskriften på mer bråk, mer sosial uro, mer kriminalitet og mer æreskultur som holder kvinner og ungdom tilbake fra deltakelse i storsamfunnet.
I utkastet til nytt partiprogram skriver de at de vil gripe inn tidlig når unge begår kriminalitet. De vil vurderer om gjengkriminelle skal få tilbud om exit-programmer, slik at de kommer seg ut av det. Igjen lover de et hurtigspor i domstolen for unge kriminelle.
Men de var i posisjon til å gjøre noe med dette i hele syv år, uten å gjøre det.
Hvorfor skal vi tro på dem denne gang?