Frosta-saken: Vurderer å klage på henlagte saker

2 weeks ago 11


– Man har forståelse for at denne saken har medienes søkelys. Samtidig er det vanskelig å komme med en uttalelse «på vegne av de fornærmede». Det er like mange reaksjoner på tiltalen som det er antall fornærmede.

Det skriver bistandsadvokatene i Frosta-saken i en pressemelding torsdag.

Tirsdag ble den tidligere kommuneoverlegen i Frosta Arne Bye (55) tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å ha misbrukt sin stilling som lege.

Totalt er 96 kvinner fornærmet i saken. Bye er også tiltalt for voldtekt av 88 av disse kvinnene.

– Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende. Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser, skrev forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen i en pressemelding tirsdag.

– Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist.

De fornærmede kvinnene var Byes pasienter. Ifølge den omfattende tiltalebeslutningen skjedde voldtektene på legekontoret, der kvinnene var til medisinske og gynekologiske undersøkelser.

Flere kvinner som tidligere var omfattet av siktelsen, var tatt ut av tiltalen som kom tirsdag. Årsaken var at sakene deres var blitt henlagt.

– Samtidig som tiltalen kom, ble noen av sakene i politiets siktelse henlagt av statsadvokaten. Vi vil foreta en vurdering av om disse henleggelsene skal påklages til Riksadvokaten i samråd med våre klienter, skriver bistandsadvokatene.

Handlingene skal være begått i forbindelse med medisinske undersøkelser i perioden 2004 til og med 2022.

En rekke av undersøkelsene er filmet uten de fornærmedes kunnskap eller samtykke, står det i tiltalen.

– Det er tatt ut en alvorlig og omfattende tiltale. Det er mange berørte, og de aller fleste bor i Frosta kommune. Det blir en belastende tid fremover for de fornærmede som er omfattet av tiltalen og deres nærmeste.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article