Frontline stiger på negativ Oslo Børs

22 hours ago 4


Forvalter fremhever at fraktmarkedet for tankrederiet nå er «stramt».

Resultatsesongen på Oslo Børs er i gang denne uken. I februar starter tall-rushet for fullt. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,36 prosent fra start tirsdag.

Oljeprisen (brent spot) er opp rundt 0,9 prosent til 79,85 dollar per fat.

Asia-børsene steg på morgenkvisten etter at Donald Trump i går ble innsatt som president. Oppgangen kobles til mer klaret i hans politikk.

Det har kommet et knippe børsnyheter:

  • Styremedlem Erik Bartnes i Hafnia har solgt aksjer for 71 millioner kroner i rederiet.
  • DNB Market jekker ned Norsk Skog-aksjen fra kjøp til hold.
  • Ensurge Micropower har hentet 40 millioner kroner.
  • Gigante Salmon er i rute for sin første slakt i andre kvartal 2025.

Les flere børsnyheter i E24s Aksjelive.

Les på E24+

Oslo Børs-aksjer: – Billige

– Stramt

FrontlineFrontlineEt av verdens største rederier innenfor frakt av råolje til havs, og har også en flåte med skip innen produkttank. Notert på Oslo Børs og Wall Street, med John Fredriksen som dominerende aksjonær. Markedsverdien er på 44 milliarder kroner per 21. januar. stiger 1,5 prosent fra start. Rederiet er blant aksjene det er mest oppmerksomhet rundt om dagen. Etter et svakt halvår inn mot slutten av fjoråret, har aksjen steget markant i 2025 og hentet inn noe av fallet.

Utviklingen forklares med mer sanksjonspress sanksjonspress De siste ukene har det kommet nyheter om at den kinesiske havneoperatøren Shandong Port Group forbyr tankskip som er underlagt amerikanske sanksjoner å anløpe sine havner. I tillegg har det store kinesiske rederiet Cosco Shipping blitt svartelistet av USA.mot skyggeflåtenskyggeflåtenEn flåte av skip som brukes for å omgå internasjonale sanksjoner. Disse skipene opererer ofte med uklare eierskapsstrukturer og mangelfulle sikkerhetsstandarder, noe som utgjør en risiko for både miljø og sikkerhet. Gjelder i stor grad russisk og iranske oljefat., som ventes å gi større etterspørsel etter Frontline-skipene.

– Kortsiktig har de økte amerikanske sanksjonstruslene gjort at særlig kinesiske og indiske befraktere de to siste ukene erstatter planlagte skyggeflåteskip med ikke-sanksjonerte tankskip, fremhever Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen til E24.

Han forklarer at tankratenetankrateneFraktpriser. i spotmarkedet nå har doblet seg til over 50.000 dollar per dag for VLCCVLCCStørste typen råoljefrakt-skip. Står for Very Large Crude Carriers.-er.

– Og markedet er kortsiktig stramt. Etter svake oljeetterspørselstall for september-november 2024, kom det tall for indisk oljeimport i november som viste god vekst. Antall spot-slutningerspot-slutningerSlutninger av skip på korte kontrakter. ut av Persiabukta er klart opp år over så langt i 2025. Oljemarkedet ser også kortsiktig strammere ut, med betydelig premie for spot-levering av olje.

Illustrasjonsfoto et av stort tankskip (VLCC). Nær 22.000 norske privatpersoner eide aksjer i Oslo Børs-noterte Frontline, som driver med denne type skip, ved årsskiftet, ifølge Aksje Norge. Foto: EDGAR SU / Reuters

– En krone for en krone

Forvalteren mener det er sannsynlig med spotrater på mellom 40.000 og 50.000 dollar per dag for en VLCC i 2025. Han begrunner synet slik:

– Det ventes litt over tre prosent BNP-vekst globalt i 2025. Det betyr en drøy million fat per dag i etterspørselsvekst etter olje i forhold til 2024.

– De amerikanske tank-sanksjonene vil ta ut to-tre prosent av tankflåten dersom de følges 100 prosent, noe som er tvilsomt. Samtidig leveres det ikke mange tankskip i 2025, det er planlagt cirka 21 millioner dwt dwt Dwt står for Deadweight Tonnage, som er en måleenhet for den totale vekten et skip kan frakte, inkludert lasten, drivstoff, forsyninger, mannskap og annet.tank-leveringer. Det er tre prosent flåtevekst.

Thrane Nielsen understreker at Frontline-bykset i år har gjort aksjen dyrere.

– Etter kursfallet for tankaksjer i fjerde kvartal, kunne man i november og første halvdel av desember kjøpe mange skipsaksjer langt under substansverdi per aksje. Etter kursoppgangen så langt i år, priser man inn VLCC-verdier i Frontline-kursen omtrent med nybyggingsparitetnybyggingsparitetNybyggingsparitet refererer til forholdet mellom markedsverdien av et skip og kostnaden for å bygge et nytt skip.. Man kjøper en krone for en krone i den aksjen, utdyper forvalteren.

Han fremhever at aksjer innen produkttankprodukttankFrakt av petroleumsprodukter. Hafnia er blant rederiene som driver med dette. og kjemikalietankkjemikalietankFrakt av kjemikalier. Stolt-Nielsen og Odfjell er blant rederiene som driver med dette.. fortsatt er priset med «betydelig substansrabatt substansrabatt Lavere aksjekurs/markedsverdi enn eiendeler, for rederier ofte skipsverdiene.på Oslo Børs».

– Her skal vi merke oss en noe større ordrebokordrebokSkipsbestillinger. Høye bestillinger av nye skip anses som negativt fordi det øker sjansen for en situasjon i fraktmarkedet med høyere tilbud av skip enn etterspørselen etter frakt. Motsatt er det positivt med få bestillinger, altså lav flåtevekst. Historisk har det i shipping blitt bestilt mange nye skip når fraktmarkedet er sterkt for å møte en økt etterspørsel, men som isteden bidrar til en nedtur ved å skape overkapasitet når de leveres. for produkttank, samt at en åpning av SuezkanalenSuezkanalenSkipsangrep i Rødehavet har i praksis stengt Suezkanalen, som er en sentral fartsåre for shipping, for trafikk. Situasjonen gir lengre seilingsdistanser og påfølgende høyere inntjening på frakten. Etter at det er blitt våpenhvile i Gaza, er det mulig at denne etter hvert åpner igjen. i andre halvår av 2025 vil kunne svekke markedsbalansen. Det er imidlertid lett å se hvorfor HafniaHafniaProdukttankrederi. kjøper tilbake egne aksjer, mens Frontline ikke gjør det.

Les på E24+

Sparker i gang shipping-sesongen: – Tror de vil være i stand til å øke

Read Entire Article