Frister med luksusreiser til okkuperte palestinske områder

2 days ago 3


Airbnb, Booking.com og Tripadvisor tilbyr reiser og opphold til «fantastiske» steder i «Israel». Men flere av reisemålene befinner seg på ulovlig, okkupert palestinsk jord. Dette får du ikke vite når du bestiller.

Stadig utvidelser av israelske bosettinger

Den ulovlig israelske bosettingen Beitar Illit, som her utvides i 2018. I dag bor det 64 000 israelere her.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Superhosten Tal leier ut en «Vakker, lys leilighet med utsikt over Dødehavet» i en av bosettingene. Israelerne okkuperte Vestbredden under 6-dagers krigen i 1967. FN fordømmer okkupasjonen og har bedt Israel om å trekke ut alle 279 Israelske bosettinger med sine vel 700.000 israelere.

Tal skriver om sin leilighet på Vestbredden: «Vi har designet leiligheten spesielt for folk som ønsker å nyte en fredelig og avslappende ferie i nærheten av den ville natur».

Airbnb tilbyr reiser på okkupert jord

Airbnb tilbyr leiligheter i ulovlige israelske bosettinger.

Foto: Tom Balgaard / NRK

NRK spør Tal via chattetjenesten på Airbnbs nettside om hvorfor det ikke fremkommer i annonsen at leiligheten befinner på palestinsk jord.

– Jeg har lov å bo her av staten Israel, svarer Tal kort. Han mener spørsmålet er upassende:

Hvis du vet om et sted i verden hvor vi jøder kan leve stille uten å bekymre oss for livene våre vil jeg gjerne høre om det. Lykke til!

15 måneder etter Hamas-terroren 7 oktober har konflikten mellom bosetterne og palestinerne på Vestbredden økt kraftig. 695 palestinere er drept, palestinske eiendommer er ødelagt, og mange palestinske bønder er jaget fra sine olivenlunder. På Israelsk side er 16 IDF-soldater og 6 bosettere drept.

Palestinsk eiendom og biler i brann på Vestbredden

Eiendommer tilhørende palestinske landsbyboere blir satt i brann av israelske bosettere i landsbyen al-Mughayyir, 13. april 2024. Ødeleggelsen kom som en reaksjon på at den 14 år gamle israeleren Binyamin Achimair ble drept av palestinere da han var ute å passet geiter.

Foto: Nasser Nasser / AP

Tal er bare en av mange israelske bosettere som leier ut sine leiligheter på Airbnb og Bookinig.com. Begge selskap er på listen til den Tel-Aviv-baserte organisasjonen WhoProfits.

 Illustration shows Airbnb logo

Foto: Reuters

De fokuserer på å identifisere kommersielle aktører som drar nytte av eller bidrar til opprettholdelsen av okkupasjonen.

Israel-reiser til okkuperte Golanhøydene

Tripadvisor anbefaler en fem dagers tur «gjennom hele Israel», som inkluderer en tur til okkuperte Golanhøydene.

– Du vil følge en eventyrfylt reiserute, og reise mellom steder med en luksuriøs SUV, heter det i annonsen.

De tilbyr også ATV-kjøring og full middag på vingård på Golanhøydene. Israel okkuperte området fra Syria i 1967.

Tripadviser tilbyr reiser til okkuperte Golanhøyden

Tripadviser lover deg fersk israelsk frokost før du utforsker okkuperte Golanhøydens mange severdigheter.

Foto: Tom Balgaard / NRK

NRK har spurt selskapene om hvorfor annonsene deres ikke forteller når stedene de tilbyr er på ulovlig okkupert palestinsk eller syrisk territorium. Airbnb og Tripadvisor har ikke svart på NRKs henvendelse. Booking`s svar kommer lenger ned i teksten.

Jussprofessor: – Oljefond-selskap hjelper okkupantene

Oljefondet har gjort til dels store investeringer i disse reiseselskapene. Fondet eier 14,1 milliarder kroner i Booking.co, 5,9 milliarder i Airbnb og 241 millioner i Tripadvisor. Dette etter de siste offentlige opplysningene fra Pensjonsfondet utland datert 30 juni 2024.

Professor i folkerett, Terje Einarsen

Ulovlig investering: Terje Einarsen, professor i Folkerett ved Universitetet i Bergen og styreleder i ICJ-Norge.

Foto: Sidsel Wold

Jussprofessor Terje Einarsen mener disse selskapene bryter folkeretten.

Det Booking.com og de andre gjør er ulovlig. Det er det liten tvil om.

Hvorfor det?
– Fordi disse selskapene bidrar til å opprettholde okkupasjonen. Bosetterne hjelpes til å drive sin økonomiske virksomhet på et sted de ikke har rett til å være. Det følger av folkeretten og ICJs uttalelse i sommer at det de ulovlige bosetterne har bygget opp, tilhører palestinerne.

Oljefondet bør derfor ut av det, fordi de nevnte selskapene driver med ulovlig virksomhet på det okkuperte området. Det kan ikke oljefondet understøtte, uten da å komme i konflikt med folkerettslige regler, sier Einarsen.

Strid om Norge går langt nok

Utenriksminister Espen Barth-Eide vil ikke kommentere oljefondets konkrete investeringer og viser til Etikkrådet. Men, han sier at regjeringen nylig strammet inn hva norske selskap kan investere i Israel.

Utenriksminister Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide strammer inn overfor investeringer i den israelske okkupasjonsøkonomien.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Vi har nettopp kommet med et tydelig budskap om at vi fraråder handel med, eller investeringer som bidrar til okkupasjonen på ulovlig okkupert land i Palestina.

Hva betyr det i praksis?

– Det betyr at norske selskaper som måtte forbli involvert i dette, i verste fall kan ende opp med å bidra til krigsforbrytelser, brudd på folkeretten, brudd på menneskerettighetene. Det er et tydelig budskap, sier Barth Eide.

Vil ha forbud

27 norske interesseorganisasjoner, inkludert Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, LOs største forbund mener dette ikke er nok. De stiller seg bak et helt konkret lovforslag av Forsvar Folkeretten, som vil forby all form for investering i okkupasjonsøkonomien.

Folkehjelpens leder, Raymond Johansen

Bør blir forbudt: Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp

Foto: Ole Reinert Omvik / NRK

– En fraråding tolkes ulikt av ulike aktører. KLP for eksempel, har gått ut av en del type virksomheter i Israel, mens oljefondet fortsatt er investert i disse. Så ergo, det finnes norske aktører som er involvert i økonomisk samhandling med aktører som tjener på den ulovlige okkupasjonen. Og det er det viktig for oss å bidra til å unngå, sier leder for Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.

– Hva mener du regjeringen bør gjøre?

– Vi ønsker et forbud, enkelt og greit.

Barth-Eide mener på sin side det er unødvendig med et forbud mot investeringer på okkupert jord. Han mener dagens fraråding har tilnærmet like sterk juridisk kraft. Dessuten vil en ny lov ta lang tid gjennom Stortinget, og viser til at de nye frarådingene allerede er trådt i kraft.

Booking.com forholder seg til lokale lover

Booking.com forsvarer sine annonser for hoteller og utleie på Vestbredden:

Airbnb, Booking og Tripadviser

Foto: NTB

– Vår misjon hos Booking.com er å gjøre det enklere for alle å oppleve verden, og vi mener derfor at det er opp til reisende å bestemme hvor de vil og trenger å dra. Derfor tillater vi alle overnattingssteder over hele verden å registrere seg på vår plattform, så lenge de overholder gjeldende lokale lover.

Etikkrådet gjennomgår vestbredden-selskap

 Svein Richard Brandtzæg

Etikkrådets leder, Svein Richard Brandtzæg

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er Etikkrådet som vurderer oljefondets investeringer i Israel og anbefaler hvilke selskap som bør trekkes ut av fondet. Etikkrådets leder Svein Richard Brandtzæg vil ikke kommentere noen av de konkrete selskapene nevnt her. Han sier på generelt grunnlag at Etikkrådet kontinuerlig vurderer selskaper som bidrar til folkerettsbrudd.

Publisert 19.11.2024, kl. 18.36

Read Entire Article