Freyr vil ikke si om batterifabrikken i Mo i Rana skal selges. Selskapet satser nå tungt på å lage solcellemoduler i USA.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Freyr Battery satser nå på solcellemodulproduksjon i USA etter å ha investert stort i planene om batteriproduksjon i Mo i Rana.
- Freyr har droppet SemiSolid-teknologilisensen med selskapet 24M, som skulle brukes ved den norske fabrikken.
- Freyr har nedbemannet i Norge, og utforsker blant annet muligheten for datasenter ved Giga Arctic i Mo i Rana.
- Tom Einar Jensen går av som konsernsjef og erstattes av Freyrs styreleder Daniel Barcelo.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Onsdag varslet batteriselskapet Freyr overraskende at selskapet går inn i produksjonen av solcellemoduler i USA.
Selskapet melder også at det har droppet teknologilisensen sin med 24M for SemiSolid-batteriteknologien, som skulle brukes til å produsere batterier i Mo i Rana.
Selskapet har investert rundt fire milliarder i Mo i Rana, men har siden flyttet til USA og nedbemannet kraftig i Norge. Nå nevnes blant annet muligheter for datasentervirksomhet i Mo i Rana.
Les på E24+
Dødt batteri for Freyr
I forbindelse med en presentasjon av transaksjonen onsdag spør E24 om Freyr har planer om å selge eller leie ut fabrikken i Mo i Rana, og hvilken pris selskapet forventer ved et eventuelt salg.
– Vi har en rekke valgmuligheter, svarer den nå avgåtte konsernsjefen Tom Einar Jensen.
– Vi vil komme tilbake til markedet når vi har reelle nyheter å komme tilbake til rundt dette, sier han.
Freyr meldte onsdag at selskapet kjøper seg inn i et produksjonsanlegg i Wilmer i Texas i en avtale med det kinesiske solcelleselskapet Trina Solar.
Samtidig går Tom Einar Jensen av som konsernsjef, og blir erstattet av styreleder Daniel Barcelo med umiddelbar effekt.
Les også
Freyr Battery skifter sjef og gjør milliardkjøp
Vurderer datasenter i Mo i Rana
Ifølge Freyrs meldinger onsdag skal selskapet optimalisere og monetisere verdiene sine i Europa, noe Tom Einar Jensen skal ha ansvar for. Han er utnevnt til Freyrs Europa-sjef, og går også ut av styret i selskapet.
Freyr går ikke inn i hva dette betyr for selskapets batterifabrikk i Mo i Rana, men sier at det har droppet teknologilisensen sin med 24M for SemiSolid-batteriteknologien.
Ifølge presentasjonen sier Freyr at selskapet jobber med å optimalisere verdiene knyttet til mindre kapitalintensive forretningsmodeller.
«Dette inkluderer verdifulle tilstøtende områder i batteriverdikjeden, inkludert digitale batteriplattformer og datasentermuligheter for Giga Arctic», skriver selskapet i presentasjonen.
Han hevder at både finansielle og industrielle aktører skal være interesserte i Freyrs europeiske eiendeler i Finland og Norge.
– Hold dere klare for nyheter om den europeiske porteføljen i nær fremtid, sier han.
– Signifikant nedbemanning
Freyr sa i 2023 opp 78 ansatte i Norge, og meldte nylig om at flere måtte gå.
– Det er en signifikant nedbemanning, sa Jensen til Rana Blad i august.
Han pekte på at det er betydelig overskuddskapasitet av battericeller fra Kina. Det gjør at prisene på produktene har falt såpass mye at selskapet måtte tilbake til tegnebrettet.
Freyr ble børsnotert i New York i 2021, og skulle jobbe med å utvikle batterifabrikker. Det hadde først planer om å bygge ut en stor fabrikk i Mo i Rana, men varslet senere at investeringene i Norge ville bli minimert.
Norsk statsstøtte på 190 mill.
Investeringene i batterifabrikken i Mo i Rana har vært på om lag fire milliarder kroner, ifølge en ringvirkningsstudie fra Kunnskapsparken Bodø.
Det er gitt noe statsstøtte til prosjektet. Freyr har tidligere fått tilsagn på til sammen 48 millioner kroner fra Innovasjon Norge og 142 millioner kroner fra Enova.
Selskapet hadde også en intensjonsavtale om fire milliarder kroner i statlige garantier og/eller lån gjennom Eksportfinansiering Norge (Eksfin), men det ble aldri gitt noen slike garantier eller lån.
Freyr har også tidligere fått tilsagn på 100 millioner euro fra EUs innovasjonsfond til fabrikken i Mo i Rana og 122 millioner euro til et planlagt anlegg i Finland.
Onsdag melder Freyr også om et tap på 27,5 millioner dollar for tredje kvartal, sammenlignet med et tap på 9,8 millioner dollar i samme kvartal i fjor.