– Jeg har aldri sett det før. Jeg har hørt at man blir dårlig i magen, og kan få hudirritasjoner, så jeg blir litt bekymret.
Dina Haslie Frøhaug har tatt turen til Mjøsparken i Brumunddal for å kjøle seg ned i solsteiken. Der har Ringsaker kommune satt opp skilt der de ber folk ikke bade der de ser alger i sjøen.
Blågrønnalgen kan virke irriterende på huden og kan gi allergiske reaksjoner. Den kan i noen tilfeller også føre til alvorlige forgiftninger.
Har man badet i grønt vann, er det uansett lurt å dusje så snart som mulig og vaske badetøyet, opplyser Ringsaker kommune.
Foto: Knut Røsrud / NRKSommerfenomen
De siste årene har det vært flere store oppblomstringer av blågrønnalger og cyanobakterier i sommervarmen. Disse kan være giftige og gjøre folk syke. Dette kan skje i alle vann i Norge når det er varmt.
Mjøsa er ikke alene om å være infisert.
Også i Åsrumsvannet i Larvik er det gjort funn av alger, og i Nissedal er det observert blågrønnalger flere steder. Også i Lillehammer er det observert alger.
Statsforvalteren i Innlandet, sammen med Vassdragsforbundet og NIVA, melder at de har oppdatert sine anbefalinger. Kommunene rundt Mjøsa bes være forberedt på mulig oppblomstring av blågrønnalger, og oppfordres til å ha beredskapsplaner klare.
Satellittbilder avslører en økning av skadelige alger i innsjøer verden over. Helse og økosystem står på spill og forskere tror et varmere klima er en av årsakene.
Slik så det ut ved stupetårnet i Hamar i 2019.
Foto: Geir Bernhard Randby / NRKKommuneoverlege: – Folk vurderer selv
Hege Raastad, kommuneoverlege i Hamar-regionen, sier oppblomstringen av blågrønnalger ikke er uventet.
At folk trosser advarslene og bader likevel, sier hun er opp til hver enkelt.
– Der det er stor oppblomstring, er vannet uappetittlig og lukter, og er ganske så ufyselig. Så vi tror nok folk tar den vurderingen selv, om hvor det er greit og ikke greit å bade.
Hege Raastad, kommuneoverlege for Hamarregionen, sier de vurderer fra dag til dag om de skal forsterke informasjonen dersom det blir behov for å fraråde bading.
Foto: Knut Røsrud / NRKSelve oppblomstringen er det ikke mye å gjøre med, foruten å ta prøver av badevannskvaliteten og følge nøye med.
– Det varierer hele tiden hvor oppblomstringen er og hvor mye det er.
- Delte meninger om kunstverk i Hamar: – Ser ut som et partytelt som har falt ned
Overvåker situasjonen
Flere kommuner overvåker nå situasjonen i berørte vann og tatt vannprøver.
– Vi overvåker situasjonen og følger med om det er nye observasjoner, sier Are Guttorm Engeset, avdelingsleder for veg og ledning i Ringsaker kommune.
– Det er naturlig at det vil blomstre opp mer, nå som temperaturen stiger.
Det er gjort observasjoner av blågrønnalger på to steder i Furnesfjorden.
Varmt vær = blågrønnalger
Odd Henning Stuen, daglig leder i Vassdragsforbundet, er ikke overrasket av funnene som har blitt gjort i vannet.
Varmt vær fremmer algevekst, og nå har vi vært i en lengre varmeperiode. Da kan det bli en oppblomstring av blågrønnalger.
– Disse ulike blågrønnalgene kan produsere giftstoff. Barn og hunder bør spesielt ikke svømme rundt, svelge og drikke dette grønne vannet, sier Stuen.
Han tror at vi må venne oss til algene fremover.
Publisert 19.07.2025, kl. 07.39