Fra «Gauteshow» til «Book of Mormon»: Klar for krenkefest

1 month ago 16


 Espen Sjølingstad Hoen / VGMORMONERMUSIKAL: Dagfinn Lyngbø (t.v.) har oversatt og skal regissere «Book of Mormon» på Folketeatret neste høst. Jakob Schøyen Andersen og Snorre Monson spiller de to hovedrollene som mormonermisjonærer, mens Jonna Støme (t.h.) er den afrikanske landsbyhøvdingen som får de vestlige forkuynnerne på besøk. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Snorre Monsson tar steget ut på scenen i det som er kalt «tidenes krenkefest». Ikke «Gauteshow – The musical». Men «Book of Mormon».

Folketeaterettorsdag 10. oktober kl. 12:03

Kortversjonen

  • Snorre Monsson gjør teaterdebut i musikalen «Book of Mormon» med Jakob Schøyen Andersen som mormon-makker.
  • Musikalen er kjent for ellevill religionskritikk og harselerer også med vestlige oppfatninger av afrikansk kultur.
  • Komiker Jonna Støme spiller en ugandisk høvding, mens Dagfinn Lyngbø har oversatt og regisserer forestillingen.

Når teppet går opp i Folketeateret neste høst for ellevill religionskritikk og tonesatt blasfemi, har han med seg Jakob Schøyen Andersen (34) som sin mormon-makker.

Snorres skikkelse er Elder Cunningham, som på mormonsk stammespråk betyr at han skal ut i verden og misjonere for Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige.

Komiker Jonna Støme har fått rollen som ugandisk høvding.

– På grunn av min naturlige autoritet, antar 45-åringen, som med dette får sin teaterdebut.

Ytterlige misjonærstillinger vil bli besatt fortløpende, i likhet med landsbyfolk og den brautende posten som rabiat opprørsgeneral.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGTITT-TEI!: Dagfinn Lyngbø (fra venstre), Jonna Støme, Jakob Schøyen Andersen og Snorre Monsson får etter hvert 20 medspillere i musicalen «Book of Mormon», som får premiere på Folketeatret i Operapassasjen i Oslo i september 2025. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

– Jeg har øvd på karakteren min siden jeg så stykket første gang. Det er syv år siden, avslører Snorre (23).

– Lang prøvetid?

– Tror jeg så forestillingen på Det Norske Teatret åtte ganger. Etterpå drev jeg og en kompis og spilte ut de ulike scenene. Ble veldig fan av Kristoffer Olsens tolkning av rollen jeg nå selv skal spille.

En rolle som man skulle forsverget var noe å le av.

Bilde av South ParkSouth Park

Animert situasjonskomedi skapt av Trey Parker og Matt Stone.

Men når musikalmakerne bak «Book of Mormon» er de samme som også skapte det burleske «South Park»-universet, animasjonsserien som snudde opp-ned på hva en sitcom kunne være, da vet man at de fleste tabuer står for fall.

Jakob blir hans litt mer seriøse kollega, Elder Price, rekrutten som tenker at dersom han ber kraftig nok, mye nok og ofte nok, så kommer han til Florida.

Det gjør han ikke.

Visste du dette?

Om mormonene:

Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, ofte referert til som mormonkirken, er en kristen trosretning grunnlagt av Joseph Smith i USA i 1830. Kirken har sitt hovedkvarter i Salt Lake City, Utah, og anslår å ha over 16 millioner medlemmer globalt. Medlemmene i kirken, kjent som "siste dagers hellige," tror på Jesus Kristus som frelser, og kirken bygger sin lære på både Bibelen og andre hellige skrifter, som Mormons bok, som ifølge Joseph Smith er en oversettelse av gamle skrifter nedtegnet av profeter i Amerika.

Historie og grunnleggelse:
Joseph Smith hevdet at han som ung mann opplevde en visjon hvor Gud Faderen og Jesus Kristus viste seg for ham, og de skal ha fortalt ham at den opprinnelige kristne kirke hadde forsvunnet fra jorden. Han fikk beskjed om at han skulle gjenopprette denne kirken. I 1830 organiserte han Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Fayette, New York. Smith hevdet senere å ha mottatt gullplater som han oversatte til det som ble kjent som Mormons bok, en tekst som spiller en sentral rolle i kirkens lære.

Tro og lære:
Kirken tror på treenigheten, men har en annerledes forståelse enn tradisjonell kristendom. De ser Gud Faderen, Jesus Kristus og Den hellige ånd som separate og distinkte vesener, men med et felles formål. Kirken har også en sterk vekt på profeter, hvor den sittende kirkepresidenten blir ansett som en profet, seer og åpenbarer. Kirken mener at det finnes kontinuerlig åpenbaring fra Gud gjennom profeten.

En annen viktig del av kirkens lære er troen på frelse gjennom Jesu Kristi forsoning, men også på betydningen av menneskets handlinger, tro, dåp og ordinanser som utføres gjennom prestedømmet. Prestedømmet, som gis til mannlige medlemmer, er en viktig del av kirkens struktur, og kun de som har fått prestedømmet, kan utføre visse religiøse handlinger.

Templer og misjonering:
Kirken er kjent for sine templer, som anses som spesielt hellige bygninger hvor medlemmer utfører seremonier som dåp for de døde, ekteskap for evigheten, og andre frelsesordinanser. Misjonering er også en sentral del av kirken, og mange unge medlemmer velger å tjene som misjonærer i to år rundt om i verden for å spre kirkens lære.

Kirken legger stor vekt på familieliv, selvhjulpenhet og tjeneste. Medlemmene oppfordres til å leve et rent liv, uten alkohol, tobakk, kaffe og te, i samsvar med kirkens helseforskrift kalt "Visdomsordet". Kirken driver også et omfattende humanitært arbeid globalt.

Om «Book of Mormon»

«The Book of Mormon»er en amerikansk musikal skrevet av Trey Parker, Matt Stone (skapere av TV-serien South Park), og komponist Robert Lopez. Musikalen hadde sin premiere på Broadway i 2011 og ble raskt en stor suksess, kjent for sin satiriske humor, fengende musikk og dyktige skuespillere. Handlingen følger to unge mormonmisjonærer, Elder Price og Elder Cunningham, som blir sendt til Uganda for å spre sin tro. Der møter de en befolkning preget av fattigdom, sykdom og undertrykkelse, noe som utfordrer deres idealistiske verdensbilde.

Musikalen ble satt opp på Det Norske Teatret i Oslo i 2017, og dette var den første gangen The Book of Mormon ble fremført på norsk. Forestillingen ble umiddelbart en stor suksess, både blant publikum og kritikere. VGs anmelder ga forestillingen terningkast seks og hyllet den som en fantastisk kombinasjon av humor, musikalitet og skuespillerprestasjoner. Anmeldelsen beskrev den som både hylende morsom og overraskende rørende, til tross for den frekke og tidvis kontroversielle humoren.

I den norske oppsetningen spilte Frank Kjosås rollen som den ambisiøse og pliktoppfyllende Elder Price, mens Kristoffer Olsen portretterte den naive og klossete Elder Cunningham. Begge fikk svært gode kritikker for sine tolkninger, og deres samspill på scenen ble trukket frem som en av forestillingens høydepunkter. Også ensemblet fikk mye ros for sine energiske prestasjoner og evne til å bringe den satiriske historien til live med humor og varme.

Den norske versjonen av «The Book of Mormon» var trofast mot originalens stil og tone, men oversettelsen til norsk og den lokale tilpasningen bidro til at forestillingen fikk en særegen, norsk vri som resonnerte godt med det norske publikumet. Oppsetningen var så populær at den spilte for fulle hus i flere måneder, og «The Book of Mormon» ble stående som en av de mest suksessrike musikaloppsetningene på Det Norske Teatret på mange år.

Om Folketeatret

Folketeatret er et teater i Oslo, opprinnelig åpnet i 1935. Teateret ligger i en stor bygning på Youngstorget og ble opprinnelig bygget som et teaterhus for arbeidernes bevegelse. Bygningen er et av Oslos mest imponerende eksempler på funksjonalistisk arkitektur, designet av arkitekt Henrik Bull. Teaterets mål var å tilby rimelige og kvalitetsbevisste forestillinger til et bredt publikum, med fokus på samfunnsengasjerte stykker og nyskapende kunst.

Folketeatret huset i mange år Den Norske Opera.

I senere tid har Folketeatret blitt kjent som et av Norges ledende scener for store musikalske produksjoner. Det har vært vertskap for suksessfulle forestillinger som «Mamma Mia!», «Les Misérables», og «Phantom of the Opera».

Duoens første misjonsoppdrag blir å omvende en afrikansk landsby til å etterleve Mormons bok, et faktisk skriftverk utgitt i 1830, og som mormonene selv kaller et «annet testamente om Jesus Kristus».

Den inneholder beretningene til profeter som en gang i fortiden skal ha levd i USA. Deres nedtegnelser på graverte gullplater ble angivelig funnet i en nedgravd kiste i New York på tidlig 1800-tall, deretter tolket og oversatt av Joseph Smith jr. – en inspirert apostel som innenfor trosretningen han stiftet ga seg selv rang nest etter Jesus.

– Det er en del som synes «Book of Mormon» er en ganske drøy musikal, men den har jo et ganske drøyt bakteppe også, ler Dagfinn Lyngbø (51), for tiden i dobbeltrolle som både oversetter og regissør.

– Teksten ble revidert i 2020, etter covid og drapet på afroamerikaneren George Floyd?

– Ja, etter innspill fra originalensemblet, og det var sikkert riktig. Men stykket har ikke endret karakter av den grunn.

– Det er like frodig?

– De saftige glosene er like saftige, og den verden som forestillingen harselerer med har jo ikke endret seg vesentlig. Fortsatt reiser hvite misjonærer til Afrika for å omvende de innfødte, fortsatt har folk i vesten naive og idiotiske bilder av afrikanere og afrikansk kultur, og fortsatt er det folk som bruker og misbruker religion til å oppnå egne mål.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGREGISSØR: Stand-up-komikeren Dagfinn Lyngbø holder på å oversette «Book of Mormon» til norsk. Iscenesettelsen av musikalen blir også hans debut som regissør for en større forestilling. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

«Et ateistisk kjærlighetsbrev til en religion», har skaperne av musikalen kalt den.

De mener også at både Joseph Smith og Vårherre har vist seg romslige nok til å tåle løyene – ingen av opphavsmennene er blitt hjemsøkt av en eneste landeplage.

Mormonene selv har utnyttet oppmerksomheten for alt det den er verdt, og står ofte utenfor teatrene når kveldens forestilling er over for å dele ut nettopp Mormons bok.

Mange steder har de også kjøpt reklameplass i teaterprogrammene: «Nå har du sett showet – les boken! Boken er alltid bedre.»

 Naina Helén Jåma / VGKOREOGRAF: Mona Berntsen, som blant annet har vært danser for Madonna, skal ha koreografien for forestillingen. Foto: Naina Helén Jåma / VG

– Vi som har sett forestillingen noen ganger vet jo at det går bra til slutt, sier Jakob Schøyen Andersen.

For i finalen går det hele opp i en høyere avsindig enhet der folk får tro det de vil. En slags økumenisk Kardemommelov.

Hvordan det i det hele tatt er mulig å fremkalle smil av den afrikanske AIDS-tragedien, barnevoldtekter, omskjæring av kvinner og skruppelløse krigsherrer, må Gud vite.

– Nei, det skal egentlig ikke være mulig, medgir Lyngbø.

– Men det er så smart skrevet. Satiren er skarp, og likevel hjertevarm. Derfor blir de færreste støtt.

– Du som vet sånt, Snorre: Kan noe bli for drøyt?

– Noe kan bli for lite morsomt, svarer Gauteshow-halvparten kontant.

Publisert: 10.10.24 kl. 12:03

Relaterte emner

Read Entire Article