Ungdomspolitikerne har brukt slagordet siden 2021. Nå vil de varemerkeregistrere det. – Har ingenting med Trump å gjøre, sier FpU-lederen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Fremskrittspartiets ungdom (FpU) ønsker å varemerkeregistrere slagordet «Drill baby, drill», som de har brukt siden 2021.
- Slagordet ble opprinnelig brukt i USA under en valgkamp i 2008.
- FpU avviser koblinger til Donald Trump og påpeker at det handler om norsk oljeproduksjon.
- Patentstyret vurderer søknaden, og det stilles krav til særpreg for en godkjennelse.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Fremskrittspartiets ungdom (FpU) leverte inn søknaden i september i år, viser listen hos Patentstyret. Den er fortsatt til behandling.
Ungdomspartiet har brukt slagordet siden 2021. Samme år gjorde partiet et brakvalg i skolevalget.
– Det er et budskap som går rett hjem, sa partileder Sylvi Listhaug den gangen, med henvisning til kampropet.
FpU-leder Simen Velle bekrefter at de nå har søkt om å varemerkeregistrere det.
– I starten var det bare en gimmick, og noe som ble nevnt i debatter fra tid til annen. Nå er det blitt en mer integrert del av vårt kampanjearbeid. Vi ønsker eierskap til slagordet for å være tydelig på at det er vårt varemerke og en del av vårt brand.
Fra USA med oljekjærlighet
Men det var ikke FpU som først brukte slagordet i politisk øyemed.
Slagordet ble først brukt under valgkampen i USA i 2008 av politikeren Michael Steele, som var leder i Det republikanske partiet mellom 2009 og 2011.
Under en tale til landsmøtet i 2008 sa Steele at amerikanerne burde bli mindre avhengig av utenlandsk olje, og la til at de burde «drill baby, drill». Det festet seg.
Parolen fikk ben å gå på da visepresidentkandidat Sarah Palin brukte det i en debatt mot daværende motkandidat Joe Biden.
Siden har begrepet blitt hyppig brukt av Donald Trump. I mars sa han til Fox News at han «pleide å bruke dette uttrykket, men nå bruker alle andre det, så jeg hater å bruke det, men ’drill baby, drill’».
Det er ikke opphavsmann Steele like fornøyd med. Overfor The Atlantic har Steele tatt avstand fra Trumps republikanske parti.
I et intervju med bransjenettstedet Carbonbrief tidligere i år sier han at han ikke tror Trump helt forstår baktanken med ordtaket.
– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke varemerkeregistrerte det og satte det på en T-skjorte, sa Steele.
For å hindre andre
Den feilen gjør ikke FpU. Simen Velle sier likevel at Trump-koblingen er fjern for ham:
– Det er tull og tøys. Vi snakker om norsk oljeproduksjon på norsk sokkel, dette har ingenting med Trump å gjøre, sier Velle.
– Jeg har fått med meg at han har brukt det samme slagordet, men det har ikke vært intensjonen eller ønsket fra vår side. Jeg tror ikke Trump har fått det fra oss, og vi har ikke fått det fra Trump.
Nå skal det uansett ikke være tvil om hvem som eier det i Norge – såfremt Patentstyret godkjenner søknaden.
– Vi merker ofte at folk dilter etter Frp i retorikk, politikk og kampanjearbeid, så her vil vi være klinkende klar på at dette er vårt slagord, sier Velle.
Han mener slagordet trenger beskyttelse foran valget i 2025.
– Det er viktig å være i forkant før et valg hvor det kan bli populært å etterligne Frp.
– På hvilken måte blir dere etterlignet?
– Du ser det på felt etter felt at både regjeringspartiene og Høyre dilter etter, både på politikk og retorikk.
Liten andel politiske slagord
Hos Patentstyret kan ikke seksjonssjef Knut Andreas Bostad avsløre hvordan FpUs søknad ligger an. Bostad gir imidlertid noe bakgrunn for søknader om å varemerkeregistrere politiske slagord.
– Vi registrerer mange slagord, og får søknader om mange slagord. Så er det et krav til særpreg også for slagord, så du kan ikke få noe som er beskrivende. Det kan ikke være et generelt uttrykk som alle har behov for å bruke, altså av typen «den beste», eller «vi leverer alltid».
Det er to måter å oppnå enerett på et varemerke. Den ene er å registrere det. Den andre er å bruke det, så det blir innarbeidet. Varemerker som er brukt over lang tid kan bli registrert på bakgrunn av innarbeidelse.
– Hvis jeg sier «just do it», så tenker du på Nike. Det var kanskje ikke registrerbart i utgangspunktet, men er blitt det på bakgrunn av innarbeidelse, sier Bostad.
– Hva med når det er et engelsk slagord, som har assosiasjoner til det republikanske partiet i USA?
– Det er ikke til hindring. Men hvis det er et generelt uttrykk som brukes, så er det vanskelig å gi enerett til det.