Etter ett år med krig er fallet i forventet levealder på hele 35 år, anslår ny studie.
Lørdag 25. januar kl. 23:28Kortversjonen
- En ny studie viser at levealderen på Gazastripen har falt fra 75,5 til 40,5 år på ett år.
- Fallet skyldes krigen mellom Israel og Hamas, som startet i oktober 2023.
- Lindis Hurum i Leger Uten Grenser kaller tallene sjokkerende høye.
- Dødstallene rapportert fra helsemyndighetene i Gaza er kontroversielle i Israel, men FN anser dem som pålitelige.
- De reelle tallene er trolig så mye som 40 prosent høyere, mener forskere.
I løpet av det første året med krig mellom Israel og Hamas har levealderen på Gazastripen falt fra 75,5 år til 40,5 år, ifølge det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.
Dette har skjedd de første 12 månedene, i perioden oktober 2023 til september 2024. Krigen brøt ut etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023.
Forskerne bak studien, som er ledet av University of Pennsylvania, mener at det reelle fallet i levealder kan være enda større, skriver den britiske avisen The Telegraph.
Årsaken er at analysen kun tar hensyn til dødsfall som følge av krigsskader – og ikke inkluderer dødsfall forårsaket av kollapsen i helsesystemet.
– Våre resultater viser at den pågående krigen på Gazastripen førte til et fall i forventet levealder på mer enn 30 år i løpet av de første 12 månedene av krigen, noe som nesten halverte nivået før krigen, skriver forskerne.
Studien har kryssjekket navnelister over omkomne fra helsedepartementet i Gaza mot FNs liste over flyktninger i området og folketellingsdata.
– Sjokkerende høyt
Lindis Hurum, generalsekretær i den norske avdelingen til Leger Uten Grenser, har følgende reaksjon på nyheten:
– Det er jo et sjokkerende høyt tall, sier hun til VG.
– Et tall som rommer så mye tap og sorg at det nesten ikke er til å bære. Tap av levd liv, familier, minner, drømmer. Tap av fremtid.
Generalsekretær i Leger Uten Grenser i Norge
Selv om hun er vant til dramatiske nyheter og Leger Uten Grenser har visst at tallene er høye og lidelsene er ekstreme, er det noe annet å få det så konkret, understreker generalsekretæren.
– Jeg ble dessverre ikke veldig overrasket, men når du får tallet svart på hvitt er det helt vilt. Vi kan jo bare prøve å tenke på Oslo – at levealderen skulle synke med 35 år her. Det er umulig å forestille seg, nærmeste ufattelig.
Videre mener Hurum at det er fint at denne typen forskning fra anerkjente miljøer kommer frem.
– Det er bra at man kommer vekk fra det ensidige fokuset på antall drepte, et tall som uansett er underrapportert og mye høyere.
Strid om tallene
Nøyaktigheten av tallene fra helsedepartementet i Gaza har vært omstridt siden krigens start:
Israel hevder at det Hamas-styrte departementet overdriver dødstallene for propagandaformål. Den israelske ambassaden i Storbritannia har tidligere uttalt at «informasjon som kommer fra Gaza ikke kan stoles på.
FN behandler imidlertid tallene fra helsedepartementet som pålitelige, og minst to tidligere akademiske studier har ikke funnet tegn til overdrivelser.
Ifølge helsedepartementet i Gaza har Israels militæroperasjoner drept mer enn 47.000 mennesker, de fleste av dem sivile.
EN SISTE BESKJED: «Den som blir værende til slutten vil fortelle historien. Vi gjorde det vi kunne.». Slik lyder meldingen på Al-Awda-sykehuset i Nord-Gaza etter et angrep 21. november 2023 som drepte tre leger og såret mange. Foto: MSF
En annen Lancet-studie har nylig anslått at det reelle tallet på antall drepte ligger 40 prosent høyere enn det som blir rapportert.
– Vi vet at tallene på antall mennesker som har mistet livet er vesentlig høyere hvis man tar med alle som har dødd som følge av kollaps av helsevesenet. Igjen fordi Israel ikke respekterer Genèvekonvensjonen
og folkerettens krav om beskyttelse av sykehus, sier Lindis Hurum.– Det eneste vi vet er at vi ikke vet. Og at det uansett er for mange døde.
Se video: Her frigis gislene
Se dokumentaren #Nova: Hamas-angrepet på Supernova-festivalen