SAN FRANCISCO (E24): Elon Musks Twitter-meldinger viser hvordan han har endret seg fra moderat næringslivsleder til ihuga forkjemper for Donald Trump.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Elon Musk har utviklet seg fra en moderat næringslivsleder til en forkjemper for Donald Trump, særlig gjennom sin økte Twitter-aktivitet.
- Etter å ha kjøpt Twitter, nå X, poster Musk i snitt 61 ganger daglig, og støtter Trump med økonomiske bidrag.
- Hans meldinger inneholder ofte kontroversielt og politisk innhold.
- Valgforsker og tidligere Twitter-medarbeider Eddie Perez mener Musk gjennom X undergraver offentlighetens tillit til integriteten i valgprosessene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
For fem år siden var Elon Musk kjent for elbiler og romraketter. Som en suksessfull gründer og næringslivsleder, først og fremst, om enn nådeløs og eksentrisk.
Han hadde stemt på Demokratene ved hvert valg siden han ble amerikansk statsborger i 2002, men han uttalte seg ikke så ofte om politikk.
På Twitter postet han ni ganger om dagen i snitt, mest om selskapene sine.
I dag har Elon Musk kjøpt opp Twitter og omdøpt selskapet til X. Samtidig har aktiviteten hans på plattformen eksplodert. Nå sender han ut et stadig mer politisk og kontroversielt innhold til sine over 200 millioner følgere, og han poster i snitt 61 ganger om dagen, ifølge en analyse fra Wall Street Journal.
Samtidig har han gitt ca. 800 millioner kroner i økonomisk støtte til Donald Trumps kandidatur.
– Dette er en veldig uvanlig situasjon, sier historieprofessor Sophia Rosenfeld ved University of Pennsylvania, forfatter av «Demokrati og sannhet: En kort historie».
– Musk har en unik posisjon hvor han kan få sine egne ideer til å overdøve og drukne andres. For det andre har han evnen til å tie andre mennesker, sier hun.
Selv om Elon Musk får mye omtale, kan det være vanskelig å forstå omfanget av postingen hans, og hvor omstridt innholdet kan være.
E24 har samlet et knippe meldinger som viser utviklingen.
Statsviter Eddie Perez har lest gjennom utvalget og kommenterer. Han har jobbet med valg og demokrati i nesten 30 år og er tidligere direktør for produktledelse i Twitter. Her ledet han en gruppe med ansvar for å motvirke desinformasjon og voldelige ekstremistgrupper, men han forlot selskapet i september 2022, to måneder før Musk offisielt overtok.
I denne meldingen fra desember 2019 kommenterer Elon Musk Teslas aksjekurs, som nærmet seg 30 dollar for første gang.
Fortsatt var den milevis unna dagens kurs, på rundt 220 dollar. For ikke å snakke om toppen på over 400 dollar i 2021.
– Vi er langt unna tiden da Musk bare tvitret om sine forretningsforetak og verdien av selskapene sine, kommenterer Eddie Perez.
Tidligere samme år beskrev Elon Musk seg selv som politisk moderat.
Han uttrykte også offentlig støtte til den demokratiske kandidaten Andrew Yang, som i likhet med Tesla-sjefen argumenterte for behovet for en universell borgerlønn.
– Det er rimelig å si at det var en tid da Musk med rette kunne kalle seg en «moderat», eller til og med noe «marginalt politisk», sier Eddie Perez.
Under pandemien uttrykte Elon Musk mye frustrasjon over myndighetenes nedstengninger, noe denne meldingen fra mars 2020 illustrerer. Han kalte dem fascistiske og mente at de var et uforholdsmessig inngrep i folks liv.
Holdningene fikk stor oppmerksomhet og skapte debatt om balansen mellom folkehelse og økonomiske hensyn.
Pandemien ser også ut til å ha vært et vendepunkt som drev Musk i en mer høyreorientert politisk retning.
Valgforsker Eddie Perez mener dette innlegget er eksempel på en uheldig trend, hvor milliardæren tvitrer «impulsivt», «på en tåpelig måte».
– Det var åpenbart ekstremt dumt og uforsvarlig av Musk å bagatellisere trusselen fra Covid-19-pandemien, kommenterer Perez.
– Det Musk kalte «panikk» rundt koronaviruset 6. mars 2020, resulterte i dødsfallene til mer enn 1,2 millioner amerikanere.
Hva synes du om innlegget?
Høsten 2022, like etter at han hadde kjøpt Twitter, vakte Elon Musk oppsikt med en melding hvor han oppfordret til å stemme republikansk under mellomvalget.
Eddie Perez mener dette innlegget var bemerkelsesverdig av flere grunner. Han påpeker at det var «uten sidestykke» for lederen for en stor sosial medieplattform å legger fingeren på vektskålen ved å så åpenbart favorisere ett parti over et annet.
Innlegget bekymret ham sterkt den gang, forteller han.
– Det viste en mangel på disiplin, umodenhet og en uansvarlig arroganse for «eierskapets privilegier», sier Perez.
Samtidig, legger han til: Fra dagens perspektiv virker denne meldingen, som tilsynelatende ba om «balanse», nesten sjarmerende til sammenligning.
Hva synes du om innlegget?
I september postet Elon Musk et falskt bilde av Kamala Harris, laget med kunstig intelligens, hvor hun har på en rød kommunistuniform.
Denne posten er sett over 60 millioner ganger, og Musk har også videreformidlet en falsk video av Harris hvor en stemme sier: «Jeg ble valgt fordi jeg er den ultimate ansettelsen for mangfold».
X har retningslinjer som forbyr manipulert innhold, men ingen av innleggene er fjernet eller merket som falske. Dette er dypt skuffende og uforsvarlig, mener Eddie Perez.
– Her er eieren av en stor plattform som deltar i akkurat den typen oppførsel andre har advart mot i månedsvis, kommenterer han.
– Det er ille nok at Musk har redusert sitt eget sikkerhetsteam under fremveksten av risikabel generativ kunstig intelligens, og det er rett og slett hårreisende at han selv skulle bli en av de verste synderne.
Hva synes du om innlegget?
Advarsler om valgfusk er en gjenganger i Musks Twitter-meldinger, og han er en sterk tilhenger av krav om velger-ID.
Han har blant annet videreformidlet falske påstander om at to millioner har registrert seg for å stemme i Texas, Arizona og Pennsylvania – uten ID.
– De ønsker å ta bort stemmeretten deres. Det er nå 14 stater hvor de ikke krever velger-ID, sa han under et velgermøte i Pennsylvania sammen med Donald Trump.
Debatten om velger-ID er kompleks og preget av politiske motsetninger. Tilhengere ser det som nødvendig for å sikre valgintegritet. Motstandere frykter at det kan begrense stemmeretten for visse grupper, og velgerne må uansett identifisere seg med personlig informasjon som sjekkes opp mot et velgerregister.
Les også
Elon Musk anklages for å kjøpe stemmer
I dette innlegget leker Musk «fort og galt» med påstander om velger-ID, ifølge Eddie Perez.
– Dette er kun for å provosere frem sterke reaksjoner og undergrave tilliten til integriteten i de amerikanske valgene, sier han.
50 av Musks påstander om USA-valget er for øvrig avkreftet av uavhengige faktasjekkere. Disse har fått nesten 1,2 milliarder visninger på X, ifølge en studie fra Center for Countering Digital Hate.
Hva synes du om innlegget?
En av Elon Musks kjepphester er at demokratene «importerer» udokumenterte innvandrere for å stemme i høstens valg, en påstand han har gjentatt en rekke ganger - uten noen form for bevis.
Slik kommenterer Eddie Perez dette eksempelet, som er hentet fra februar:
– Dette er en støtende, rasistisk og knapt kamuflert versjon av «Den store utskiftningen»-teorien – ideen om at «ekte» (les: hvite) amerikanere får sine stemmer «utvannet» av mennesker hvis blotte tilstedeværelse i USA er en krenkelse, sier han.
«Den store utskiftningen» handler om at den hvite rasen i Vesten er truet av masseinnvandring. Konspirasjonsteorien har motivert flere massedrapsmenn, både i USA og andre deler av verden.
– Dette innlegget støtter også Donald Trumps fascistiske og rasistiske strategi som går ut på å kreve presidentembetet ved å skremme folk med at USA blir overtatt av ikke-hvite «outsidere», sier Perez.
Hva synes du om innlegget?
Etter det andre attentatforsøket på Donald Trump, skrev Elon Musk følgende på X: «Og ingen prøver engang å gjennomføre et attentat mot Biden/Kamala». Meldingen ble senere slettet, og han indikerte at det var en spøk.
To dager senere la han ut en ny melding om attentatforsøkene, hvor han antyder at Demokratene har skylden. Dette reflekterer uttalelser tidligere president Trump har kommet med, selv om både Joe Biden og Kamala Harris har fordømt begge hendelsene i sterke ordelag.
– Dette provoserende innholdet stemmer ikke overens med fakta, sier Eddie Perez.
Han påpeker at Trumps potensielle attentatmann i Butler var registrert republikaner. Den potensielle attentatmannen på golfbanen hadde også stemt republikansk tidligere.
– Musks tweet er provoserende partipolitisk nonsens, sier Perez.
Hva synes du om innlegget?
Etter at orkanene «Helene» og «Milton» rammet USA med kort mellomrom, har det versert en rekke konspirasjonsteorier i sosiale medier. Flere av disse dreier seg om den føderale nødetaten FEMA.
En av teoriene er at FEMA har brukt opp alle midlene sine på ulovlige migranter. Denne påstanden er avvist som usann, men videreformidlet av Elon Musk en rekke ganger. Han har også beskyldt nødetaten for «forræderi».
I tillegg har milliardæren beskyldt FEMA for å aktivt hindre Space X-ansatte fra å hjelpe, som i denne meldingen fra 4. oktober.
Les også
Musk gir 800 millioner i Trump-støtte
Transportminister Pete Buttigieg svarte at ingen blokkerer legitime flygninger, og senere er det blitt kjent at pilotene hadde feil informasjon.
Elon Musk takket Buttigieg, men meldingene om FEMA ligger fortsatt ute.
– Dette innlegget er desinformasjon. Punktum. Å sette borgere opp mot myndighetenes støtte midt i en naturkatastrofe er det ultimate uttrykket for uansvarlighet, kommenterer Eddie Perez.
Hva synes du om innlegget?
Da superstjernen Taylor Swift uttrykte sin støtte til Kamala Harris på Instagram, skapte det oppmerksomhet, på grunn av hennes enorme og trofaste fanskare.
Swift signerte innlegget «barnløs kattedame», et klart stikk til Trumps visepresidentkandidat, J.D. Vance, som tidligere har kalt ledende demokrater «barnløse kattedamer».
Dagen etter la Musk ut et innlegg som skapte mange reaksjoner, hvor han tilbyr seg å «gi» Swift et barn og passe på kattene hennes.
– Dette innlegget viser arroganse, usikkerhet og generell ubehagelighet – noe mange observatører med rette påpekte, sier Eddie Perez.
Hva synes du om innlegget?
Mange rikinger i USA bruker store beløp på å påvirke politiske prosesser, først og fremst ved å donere til organisasjoner og kampanjer.
Dette er imidlertid første gang i moderne tid at en stor medieeier bruker sin egen nasjonale plattform til å involvere seg så personlig og aggressivt i et amerikansk valg, ifølge New York Times.
– Han bruker faktisk sin formue, sin personlige konto og plattformens makt til å selektivt fremheve og forsterke antidemokratisk, provoserende og skadelig informasjon, sier Eddie Perez, som i dag er styremedlem i OSET Institute, en ideell organisasjon for valgforskning.
Eddie Perez
Styremedlem i OSET Institute
Twitter, eller X, har mistet mange brukere etter at Elon Musk overtok. Selskapet hevder de fortsatt har ca. 600 millioner månedlige brukere, og at rundt 300 millioner er innom daglig.
Medieprofessor Siva Vaidhyanathan ved University of Virginia mener antallet aktive brukere er langt færre og at plattformen nærmest har utspilt sin rolle som et forum for politikk og nyheter.
– Jeg tror de eneste som følger med på hva Musk tvitrer, er folk som allerede slutter seg til hans ekstreme overbevisning og paranoia, sier han.
Tidligere Twitter-medarbeider Eddie Perez er uenig. Han fremhever at plattformens innhold har en tendens til å spre seg og få store ringvirkninger.
– Den mest skadelige effekten er at X undergraver offentlighetens tillit til integriteten i valgprosessene, sier han.
Dette er heller ikke noe som bare gjelder USA, påpeker historieprofessor Sophia Rosenfeld.
– Det er et globalt spørsmål, sier hun.
X har ikke besvart E24s henvendelser i forbindelse med denne saken.