Forvalter: – Ingen grunn til at ikke Norges Bank skal kutte renten

4 hours ago 2


Norske økonomer har sett seg blind på koblingen mellom lange amerikanske renter og styringsrenten, mener Torolv Herstad i Alfred Berg.

 Norges Bank holder fortsatt styringsrenten godt over Sverige og Europa. Dette er fordi norsk økonomi går bedre, og prisveksten er høyere. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Trump har mindre å si for norske renter enn mange tror, sier Torolv Herstad, seniorforvalter for nordiske renter i Alfred Berg til E24.

Markedet priser inn at norske renter skal følge amerikanske renter tett i årevis fremover, og at Norges Bank ikke vil gå lavere enn en styringsrente på 3,4 prosent.

Torolv Herstad, porteføljeforvalter norske og nordiske renter, Alfred Berg. Foto: Alfred Berg

Herstad reagerer på den tilsynelatende unisone enigheten om at Donald Trumps valgseier, og lange amerikanske renter, avgjør hvor norske renter skal fremover.

– Alle synes å se den tydelige linken mellom norske og amerikanske renter, som om det skulle være automatikk i at høyere amerikanske renter betyr høyere norske renter, sier forvalteren.

Les på E24+

E24-kommentar: Rentene kan knuse børsfesten

– Skiller seg ut

Han mener diskusjonen også bør inkludere synet på økonomiene rundt oss, og at verden har endret seg.

Europeiske og svenske renter er allerede lavere og forventes betydelig lavere enn norske og amerikanske renter fremover.

– En åpenbar grunn til å se på amerikanske renter er den tette korrelasjonen mellom norske og amerikanske renter de siste 5–7 årene. Men dette har vært en tid der sentralbankene og økonomiene har vært i noenlunde like faser, sier forvalteren.

– Nå er det amerikansk økonomi som skiller seg ut, med en årlig vekst i verdiskapningen (BNP) på tre prosent, mens den i Norge er på en halv prosent.

Les også

Nicolai Tangen vil ha ny periode som oljefondssjef

Etterlyser rentekutt

Forvalteren mener norsk økonomi i større grad speiler utviklingen og demografien i Europa, og i vårt naboland, Sverige, der rentene er på vei nedover.

Sverige kuttet nylig styringsrenten for fjerde gang i år, til 2,75 prosent. Styringsrenten i Norge har ligget på 4,5 prosent i hele år.

– Med en halv prosent vekst og inflasjonen på vei ned samt konsekvent under Norges Banks egne prognoser, ser jeg ingen grunn til at ikke Norges Bank skal kutte renten, sier Herstad.

Les også

E24-kommentar: Hvorfor kan ikke vi, når alle andre kan?

Europa viktigere

To tredjedeler av norsk eksport, og over 50 prosent av norsk import går mot EU/EØS, mens handelen med USA kun utgjør rundt 10 prosent av total eksport/import, ifølge forvalteren.

Våre nabolands økonomi er derfor langt viktigere for vår realøkonomiske utvikling enn den amerikanske, mener han.

– Da er det den europeiske sentralbanken som blir viktigst. Nå har vi en historisk høy rentedifferanse mot Europa, og da har også Norges Bank rom til å kutte, sier Herstad.

Ser lavere rentebunn

Han peker på at rentemarkedet nå priser inn en rentebunn på omtrent 3,4 prosent.

– I min bok er det et halvt prosentpoeng for høyt, sier forvalteren.

Han tror samtidig at Norges Bank rentebane, med en bunn på 2,75 prosent, kan være for lavt.

– Man er nok mer på tre blank, enn på tre og en halv, sier Herstad.

Les også

Mener styrket krone kan fremskynde rentekutt

Ulik økonomi

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener det ikke er automatikk i at norske renter skal følge amerikanske.

Han påpeker at næringsinndelingen i Norge er drevet av andre faktorer enn i Europa.

Sjeføkonom Kjetil Olsen, Nordea. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Eksporten av oljeservice-tjenester, fisk og aluminium er ikke nødvendigvis koblet til hvordan det går med europeisk økonomi, sier Olsen, og fortsetter;

– Og koblingen til amerikanske renter er ikke fordi vi er koblet til USA direkte, men mer fordi vi er drevet av de store svingningene i verdensøkonomien.

Han understreker at sammenhengen er kompleks og sammensatt.

– Ikke åpenbart

Sjeføkonomen har tidligere sagt at kronekursen er den viktigste kanalen for å kunne påvirke Norges Banks rentesetting.

Ettersom tidligere rentekutt i Sverige og Europa ikke har gitt sterkere krone, har rentesettingen i Europa liten innvirkning på Norges Banks vurderinger, ifølge ham.

– Norges Bank må sette renten ut fra hva som er riktig for norsk økonomi, og prisveksten er fortsatt ikke på målet på to prosent, samtidig som ledigheten er lav. I Sverige trenger de rentekutt (pga svak økonomi, journ.anm.), i Norge er det ikke like åpenbart, sier Olsen.

Les også

Prisveksten i Norge er høyere enn ventet: – Fremskynder ikke rentekutt

Les også

Derfor kutter ikke Norge renten

Read Entire Article