Forsvarer skattetrykket: – Pust med magen

2 hours ago 5


Finansdepartementet er helt uenig i at skattetrykket mot gründerne er for stort. Faktisk mener statssekretær Erlend Grimstad (Sp) at fremtidstroen i Norge aldri har vært større.

Statssekretær i Finansdepartementet Erlend Grimstad (Sp), her sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Gründermiljøet har uttrykt sterk misnøye etter at regjeringen la frem sitt forslag til neste års statsbudsjett mandag.

Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) mener reaksjonene er skivebom. Han tror flere kan ha misforstått skatteinnretningene.

Les på E24+

Novo Nordisk-fall: Er det på tide å kjøpe slankedippen?

– Hvordan tolker du det at noen vurderer å flytte før selskapet blir verdt for mye?

– Mitt råd er å puste med magen og lese hva vi faktisk foreslår. Slutt å lese for mye overskrifter i avisene, og studere hva som faktisk står der. For dette er ikke noe problem. Dette er bare en ordning som sørger for likebehandling, sier Grimstad til E24.

– Rettferdig

E24 skrev mandag om gründer i finansplattformen Neonomics, Christoffer Andvig. Han vurderer å flytte ut av landet, og nedskalere virksomheten til selskapet i Norge.

Årsaken er ifølge Andvig at formuesskatten og exit-skatten vil gjøre det vanskelig å drive selskap i Norge.

Flere andre har også kommet med hjertesukk i mediene.

Skattejurist Bettina Banoun mener regjeringen «trosser advarsler» i sitt forslag til exit-skatt, Askeladden-gründer Martin Schütt kaller skatten «amatørmessig», og skatteadvokat Harald Hauge hevder i Finansavisen at han blir ringt ned av rikinger som vil forlate landet.

FLYTTEFOT?: Christoffer Andvig i Neonomics sier han selv vurderer og flytte, og at selskapet vil skalere opp utenfor Norge med dagens skatteregime. Foto: Mathias Ogre/E24

Statssekretær Grimstad fastholder derimot at exit-skatten er rettferdig.

– Hele hensikten med denne utflyttingsskatten er å tette et skattehull ved at de som flytter fra Norge skal betale skatt for de verdiene som er opptjent her i en periode, sånn som alle vi andre gjør når vi bidrar tilbake til fellesskapet, sier han.

Les på E24+

Full oversikt: Dette tjente 790 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2022

– Det er rettferdig. For hvis vi ikke innfører disse reglene, så er det veldig enkelt, med noen enkle grep, å unngå å betale den skatten.

Exit-skatten har blitt kritisert for å gjøre det vanskelig å flytte ut om man driver gründervirksomhet. Også det avviser Grimstad.

Han viser til at det er en 12-årsregel som gjør at man kan slippe å betale, om man midlertidig flytter, eller flytter tilbake.

Les på E24+

Internasjonal tungvekter vil bryte opp MBB i Norge

– Og selv hvis du skulle ville flytte hjem til Norge når du bor ute og er skattemessig utflyttet, så vil du kunne flytte tilbake innen ett til 12 år uten å betale utflyttingsskatt.

– Den er egentlig bare en skatt som forsikrer at de verdiene som er opptjent her i en periode skal skattes her, sier han.

Tror de ikke helt har forstått

Grimstad mener betydningen av formuesskatten og exit-skatten for gründere har blitt kraftig overdrevet.

Andvig i Neonomics sa mandag til E24 at om selskapet ville bli for mye verdt, ville han ha problemer med å betale skatteregningen, og at det vil gå ut over selskapet.

Derfor må han vurdere å flytte, for eksempel til Sveits, før verdien på selskapet begynner å stige, mener han.

Grimstad mener dette er feil. Han mener at oppstartsselskaper og oppskaleringsselskaper ikke rammes for hardt av formuesskatten, fordi den baserer seg på faktisk verdi i balanseregnskapet, ikke en potensiell verdi.

Flere i gründermiljøet har tatt til orde for at det kommer til å bli vanskelig å bygge bedrifter i Norge, og at det vil bli mindre innovasjon i Norge de neste årene.

– Har de misforstått det, eller tar de feil?

– Jeg håper og tror at de tar feil. Jeg tror for å være helt ærlig, en del av det også skyldes at man ikke helt har forstått innholdet i de reglene vi foreslår, sier han.

Fremtidstro

Statssekretæren vil ikke gå med på at det ikke vil være liv laget for gründervirksomhet i Norge.

Han viser til at det blant annet er rekordhøy fastlandsinvestering, og at Norge har rykket opp på 7. plass på EUs «Innovation scoreboard».

Selv om investeringene er ventet å falle noe, mener Grimstad at optimismen i norsk næringsliv er rekordhøy.

– Det er noe som heter «money talks». Hvis vi ser på hva folk faktisk gjør med penger, faktiske investeringer, så har det aldri vært større fremtidstro i Norge enn det det er nå.

– Tror du faktisk det?

– Jeg bare sier at hvis du ser på fakta, så har det aldri vært større investeringer enn det er nå. Hva sier egentlig investeringer noe om? Investeringer sier noe om fremtidstro her. Hvis du har penger, og du kan velge å investere i Norge, da sier det noe om hvilken tro du har på Norge, sier Grimstad.

Han påpeker at Norge har kommet gjennom en periode med økonomisk innstramming, og at det har vært vekst mens flere europeiske land har vært i teknisk resesjon.

– Vi har ikke vært det, og nå ser vi i nasjonalbudsjettet at det blir en sterk økonomisk vekst igjen i 2025 på 2,3 prosentpoeng. Investeringsnivået er kanskje det mest håndfaste uttrykket for hva man faktisk tror, sier han.

Read Entire Article