Forsvarer om 16-åring etter ungdomsulykke: – Sterkt preget

2 hours ago 4


 UtrykningsnyttTRAFF STEINSTØTTE: Seks 16-åringer havnet i en alvorlig ulykke, da bilen kjørte gjennom en rundkjøring og traff en steinstøtte i Fredrikstad sent torsdag kveld. Foto: Utrykningsnytt

– Det er vanskelig å forstå hvordan dette kunne skje, sier sjåførens forsvarer etter den alvorlige bilulykken i Fredrikstad i forrige uke.

tirsdag 8. oktober kl. 22:43

Kortversjonen

  • En 16-åring er siktet etter å ha kjørt bil med jevnaldrende og truffet en tung steinstøtte i Fredrikstad.
  • Alle seks i bilen ble skadet, én kritisk. Vedkommende er bedre nå, melder politiet.
  • Ulykken berører mange ungdommer i Fredrikstad, og rektor ved Glemmen videregående skolen advarer mot spredning av rykter og bilder.

– Det handler om at man er 16 år og ikke skal kjøre bil, også ender det opp på denne måten. Det er ganske ekstremt, sier advokat Torgeir Røinås Pedersen til VG.

Han forsvarer 16-åringen som kjørte en bil full av ungdommer gjennom en rundkjøring og traff en steinstøtte i Fredrikstad sentrum torsdag kveld. Steinstøtten skal være flere hundre kilo tung, bilen ble totalskadet og alle de seks jevnaldrende guttene ble sendt til sykehus.

Én av passasjerene ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo, og hadde tidligere status som kritisk skadet.

– Det går bedre med vedkommende nå, opplyser politiadvokat Marianne Marny Borge Brogård til VG tirsdag.

Bilde av Forsvarer Torgeir Røinås PedersenForsvarer Torgeir Røinås Pedersen

Sjåfør siktet

Forsvareren vil ikke utdype forløpet til ulykken, annet enn at ungdommene «hadde vært samlet et sted, også har det utviklet seg derfra».

Et vitne Fredriksstad Blad snakket med på stedet, uttalte at bilen «fløy» gjennom rundkjøringen.

Sjåføren er siktet for kjøring i ruspåvirket tilstand, men politiet avventer fremdeles blodprøvesvar. Fredag ble det kjent at gutten forlot ulykkesstedet for å hente hjelp.

– Det gjenstår fortsatt etterforskningsskritt i saken, herunder analyseresultatene, som vanligvis tar rundt et par uker å få svar på, sier politiadvokat Brogård.

– Sterkt preget

Tirsdag kveld var sjåføren i avhør.

– Han er sterkt preget av dette her, det er åpenbart fryktelig vanskelig å stå i, sier forsvareren.

 UtrykningsnyttUlykken skjedde på fylkesvei 109, Rolvsøyveien. Foto: Utrykningsnytt

– Dette rammer dessuten flere, både han og foreldrene er svært preget av dette, og har vært veldig opptatt av hvordan det går med de øvrige. Det er det som har opptatt det meste av ressursene og bekymringene. Det er godt for ham at det ser ut til å gå ganske greit med samtlige.

– Er dette første gang han «låner» en bil og kjører uten førerkort?

– Meg bekjent har han aldri gjort det før. Det er ingenting som tyder på det.

– Hvor høy hastighet hadde bilen på ulykkestidspunktet?

– Jeg vet ikke noe om det, men ut ifra bildene synes det å ha vært relativt høy hastighet.

– Hvilke andre siktelser kan komme og hva slags straff kan klienten din vente seg?

– Det er vanskelig å spekulere i det, alder har mye å si. Det kan være alt fra bøtereaksjon til ungdomsstraff. Det er vel vanskelig å komme utenom veitrafikklovens paragraf 3 som omhandler uaktsom kjøring.

– Slett bilder og film

Noen av 16-åringene i bilen er elever ved Glemmen videregående skole, som ligger rett ved ulykkesstedet.

– Dette er en sak som berører mange ungdommer i Fredrikstad. Vi er veldig takknemlige for at det tilsynelatende har gått bra med alle involverte, sier rektor ved Glemmen videregående skole Cathrine Monsen til VG.

Bilde av  Rektor Cathrine Monsen Rektor Cathrine Monsen

– Vår jobb fremover er å ivareta de av de involverte som er våre elever, og sørge for at de får en god tilbakekomst til skolen.

Politiet sier til VG at de er «kjent med at det er mange rykter knyttet til ulykken i ungdomsmiljøet».

– Det spres bilder og video fra hendelsen i ungdomsmiljøet. Jeg vil be elevene holde seg til fakta, og ikke høre på eller bidra til å spre rykter. Slett bilder og film, og ikke del videre, sier rektoren.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Bekymret for ungdom i trafikken

Samferdselsminister og tidligere Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) vil ikke kommentere denne ulykken spesifikt, men er bekymret for ulykkestallene generelt sett.

– De siste årene har sett i ulykkestallene at vi blant annet må jobbe spesielt målrettet overfor ungdom mellom 16 og 19 år. Den positive utviklingen i ulykkestallene vi hadde for noen år siden, har stoppet opp, sier han.

Bilde av Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap)Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap)

– Dette er en aldersgruppe med høy ulykkesrisiko sammenlignet med andre aldersgrupper, og det er bekymringsverdig at tallene på drepte og hardt skadede ikke går ned i denne aldersgruppen.

Read Entire Article