Muskelfett kan være ettertraktet i mat. Du kjenner det som den hvite marmoreringen som gjør biffen ekstra smakfullt.
Men det er ikke bra å ha mye fett i dine egne muskler, ifølge ny forskning.
– Vår studie fant at muskelfett er en viktig, ny markør for framtidig risiko for hjerte- og karsykdom, sier Viviany Taqueti til NRK.
Hun ledet en gjeng forskere fra universitetet Harvard i USA. De fulgte over 600 pasienter fra de fikk en CT-skanning på sykehuset til de fikk hjerteproblemer. Folk som hadde hjertesykdom allerede fra start, ble utelukket fra undersøkelsen.
Helt nytt
Omtrent halvparten av pasientene hadde fedme målt på den klassiske måten med BMI eller kroppsmasseindeks. Men da forskerne så på hvem av dem som fikk hjertetrøbbel senere, var det ikke de med bare høy BMI.
De som døde eller fikk hjertesykdommer, var de med mye muskelfett.
– Å vite at muskelfett øker risikoen for hjertesykdom, gir oss en annen måte å identifisere personer som har høy risiko, uavhengig av deres kroppsmasseindeks, sier Viviani.
Siden 90-tallet har forskning vist at fettet rundt og i organene vår henger sammen med hjertesykdommer. Og at det er mulig å ha farlig mye fett uten å se tjukk ut eller ha høy BMI.
Men forskningen fra Harvard tyder på at fettet i musklene er en risiko også hos dem uten mye bukhulefett eller fett inni organene.
– Hvorfor hører vi bare om bukfettet som det farlige og ikke muskelfett?
– Vi snakker ikke om det fordi det er nylig beskrevet! sier Viviany Taqueti.
Spekket beskytter
For å måle hvor mye muskelfett du har, er du foreløpig avhengig av å ta dyre CT- eller MR-undersøkelser. Men forskningen fra Harvard viser at det er mulig å se det på bilder tatt i forbindelse med andre undersøkelser.
Det er særlig hos eldre man har sett opphopning av fett i musklene. Det forteller Marit Hjorth ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på fettlagring og sier det også er en sammenheng mellom muskelfett, fedme og diabetes 2.
– Flere studier har vist en sammenheng mellom fettopphopning i muskel, økt sykelighet og dødelighet, sier Hjorth.
Blant pasientene i den amerikanske undersøkelsen så det ut som om de med mye spekk, eller underhudsfett på kroppen, var bedre beskyttet mot hjerte- og karsykdommer.
Jo, mer spekk, jo mindre sannsynlig var det at det oppstod problemer.
For de med mye muskelfett var det motsatt. For hver økning av prosent i muskelfett, økte sjansen for alvorlig hjertesykdom med 7 prosent.
Trene bort?
Forklaringen på hvorfor fettet inni kroppen og ikke det utenpå, ser ut til å være farlig, er ikke klar. Men det kan virker som om fettet påvirker musklene og immunforsvaret negativt og kan føre til betennelse.
Siden forskningen er i så tidlig fase, er det vanskelig å finne gode svar på hva man kan gjøre for å bli kvitt muskelfett.
– Er det grunn til å tro at det er enklere å trene bort muskelfett enn annet fett, eller handler det om å forbrenne mer enn man spiser der også?
– Både trening og vektreduksjon kan redusere fettakkumulering i muskel. I hvor stor grad treningseffekten er avhengig av energiunderskudd er så vidt jeg vet uklart, sier Marit Hjorth.
I Norge er BMIen din med på å avgjøre om du får legemidler eller hjelp fra spesialister for å gå ned vekt. Viviany mener BMI er en mangelfull og kontroversiell måte å stille en diagnose på.
– Dette gjelder spesielt hos kvinner, der høy kroppsmasseindeks kan være mer «godartede» fettyper.
Tidligere i år gikk en kommisjon satt ned av det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet ut med en anbefaling om at BMI ikke lenger skal være eneste kriterium for å stille fedmediagnoser. Forslaget har fått støttet fra 75 organisasjoner som jobber med fedme verden over.
Publisert 06.02.2025, kl. 17.42