Finansdepartementet vil stanse fondsutflaggingen og ønsker en større strategi for finansbransjen velkommen. Spørsmålet er hvordan å prioritere ressursene, sier statssekretær, som får støtte fra uventet hold.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Finansdepartementet ønsker å stanse fondsutflagging og ønsker en større strategi for finansbransjen.
- Bransjen frykter tap av kapital og kompetanse grunnet norske særregler og etterlyser bedre rammevilkår.
- I en paneldebatt torsdag understreket bransjen behovet for politisk samarbeid og bred enighet for å håndtere utfordringene.
- Departementet ser på skatteendringer og vil møte bransjen for videre drøftelser.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi har begrenset kapasitet her, det er helt reelt. Vi må sammen finne ut hvor vi skal bruke ressursene. Om det er å lage en større strategi, så kan vi finne ut det i fellesskap, sier statssekretær Geir Indrefjord (Sp).
Han akkurat påpekt at norsk fondsforvaltningsbransjen allerede holder et høyt nivå, og er noe bygge videre på.
Han har også høstet skryt fra bransjen for måten Finansdepartementet har kastet seg rundt, og foretatt endringer i verdipapirfondsforskriften og bedt Finanstilsynet om revurderinger, på grunn av norske konkurranseulemper.
– Det skjer veldig mye, og vi har forståelse for at det er komplisert for bransjen. Det er krevende for oss også, og jeg vil bare at dere skal vite at i den implementeringen av EU-regelverket, så legger vi vekt på å bruke det nasjonale handlingsrommet til å gjøre det så enkelt som mulig for norsk næringsliv, sier Indrefjord.
Les på E24+
E24-kommentar: Politisk risiko? Det er Norge, det!
Som E24 har omtalt flagger fond og nisjebanker ut på grunn av norske særregler, og finansbransjen frykter tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.
– Alfa og omega
På et seminar i regi av Forening for finansfag (tidligere Finansanalytikerforeningen) torsdag stilte statssekretæren til paneldebatt, sammen med bransjetopper og stortingsrepresentant Nikolai Astrup (Høyre).
Astrup gjorde det helt klart at man ikke kan ha rammevilkår som er dårligere enn land man konkurrerer med. Han strakk likevel ut en hånd til statssekretæren.
– Rammevilkår er alfa og omega, og der vi må starte. Så tror jeg nok statssekretæren er inne på noe, når han sier at finansnæringen kanskje har fått for lite politisk oppmerksomhet over tid, og mye mindre enn næringen fortjener med tanke på hvor viktig den er, ikke bare for fondssparere og andre, men for kapitaltilgang for norske bedrifter og egentlig hele det norske økosystemet, sier Astrup.
– Veldig komplisert
Indrefjord sa også at oppmerksomhet fra politisk hold ikke nødvendigvis alltid var til næringslivets beste.
– Jeg tror at de fleste her, spesielt når det gjelder verdiskapning, så er markedet langt bedre til å finne de gode løsningene enn det politikken er, sier Indrefjord.
Han var likevel tydelig på at arbeidsmengden fra EU var blitt såpass betydelig at de nordiske finanstilsynene i høst skrev en felles anmodning til europeiske tilsyn om å begrense regelverket.
– Det har blitt veldig komplisert. Det er ikke bare en utfordring for oss i departementet, men det er en utfordring for finansbransjen, sier Indrefjord.
– Drives av reguleringer
Han ble støttet av Alfred Berg-sjef Helge Arnesen.
Han kunne opplyse at av vel 70 ansatte i selskapet, jobbet 14 årsverk mer eller mindre med kontrolloppgaver.
– Vi er bransje som drives nesten utelukkende av reguleringer, men heldigvis, en liten dæsj finesse på toppen, sier Arnesen.
– Ekstreme år
Astrup tror også at de seneste års utfordringer på andre hold har gjort at finansbransjens problemstillinger har havnet i skyggen.
– Vi har vært igjennom ganske ekstreme år, med koronapandemi, med krig, med energikrise og også hvis man går ned i departementsverden, en tsunami av reguleringer fra EU for å håndtere alle disse krisene samtidig, sier Astrup.
Han peker også på ressurstilgangen i departementet.
– Så er det alltid sånt i et departement, at departementet er opptatt av det statsråden er opptatt av. Hvis statsråden ikke er veldig opptatt av akkurat dette, så vel, da skjer det veldig lite fordi det er så mange andre saker, og de er kronisk underbemannet i finansdepartementet, vil jeg si.
Varsler nyheter
Indrefjord mener fondsforvaltningsbransjen har helt legitime forventninger til at det på politisk nivå legges til rette for gode og rimelige rammebetingelser.
Samtidig har høstens hendelser, anført av kapitalforvalter Alfred Bergs varslede utflagging, gitt departementet en felles forståelse av hva som haster mest.
– Vi er allerede godt i gang med å se på beskatning av rentefond, for der er det en dobbeltbeskatning på såkalte akkumulerende fondakkumulerende fondEt akkumulerende fond er en type investeringsfond der gevinster og utbytte reinvesteres i stedet for å bli utbetalt som utbytte til investorene. . Der håper vi å komme tilbake med et høringsnotat i første del av våren, neste år, sier Indrefjord.
Etterlyser strategi
Utflaggingen av norske fond og nisjebanker har også utløst en større debatt rundt finansnæringens fravær i diskusjonen om fremtidens næringsliv.
Flere har tatt til orde for å gjøre kapitalforvaltning til industri og kapitalisere på tyngden og kunnskapen rundt Oljefondet.
Det har også blitt etterlyst en strategi for finansbransjen, som med produktive og høyt lønnede arbeidsplasser, samt lønnsomme virksomheter, ventes å bli enda viktigere skatteinnganger fremover.
Les også
Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk
– Det er interesse
Statssekretæren mener at en helhetlig strategi er en «veldig god idé».
– Utfordringen vår er at vi har begrenset kapasitet, ikke minst på grunn av alt det EU-regelverket som kommer. Så spørsmålet er om det er det vi bør prioritere nå, men vi tar gjerne et møte med bransjen om det i det videre, sier Indrefjord.
Han la til at man allerede har en finansbransjemelding som kommer hvert år, og at man også må se på å utnytte den bedre til å få frem bransjens viktighet og potensial.
– Jeg opplever, i hvert fall i dette rommet og for så vidt etter å ha lest avisene de siste ukene, at det er interesse flere steder for å se på en større strategi for hele bransjen. Så jeg tenker at det må vi se på de nærmeste ukene og månedene, så må komme tilbake til hvordan det konkret kan gjøres, sier Indrefjord.
Vil ha politisk samarbeid
Direktør Christian Henriksen i Verdipapirfondenes forening (VFF) var tydelig på at det hastet å løse de umiddelbare utfordringene for fondsbransjen.
Han manet til samarbeid.
– Politisk samarbeid er ønskelig, og at ikke dette blir politisk kjekleri der man slår hverandre i hjel, men at man får en bred politisk enighet om at dette er noe man ønsker, sier Henriksen.
Les også
Fondsflukten: Ber Finanstilsynet komme bransjen i møte
Les også
Børsdirektøren: – Finansnæringen vil neppe klare dette på egen hånd
Les også
DNB-sjefen om Oljefondet: – Har tyngde til å trekke til seg aktivitet
Les også