Finansdepartementet ber tilsynet vurdere å la fondsselskapene gi rabatter til større kunder. Etterlyst, men tvilsomt om stagger utflaggingen, mener bransjetopp.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Finansdepartementet ber Finanstilsynet revurdere forbudet mot å la fondsselskaper gi rabatter, omtalt som inntektsdeling, til større institusjonelle kunder.
Det fremgår av et brev fra Finansdepartementet til Finanstilsynet onsdag, som E24 har fått tilgang til.
«Departementet ber Finanstilsynet om å vurdere behovet for regelendringer som åpner for at forvaltningsselskap på visse vilkår kan inngå avtaler om inntektsdeling overfor profesjonelle investorer», skriver ekspedisjonssjef Geir Åvitsland og rådgiver Ida Dyrseth i brevet.
Finansdepartementet ber også tilsynet lage et utkast til høringsnotat, inkludert utkast til nødvendige lov- og forskriftsendringer, med frist innen mai.
– Gjennomslag
Bransjetopp Christian Henriksen i Verdipapirfondenes forening (VFF) mener dette kan innebære fjerning av en nok ulempe for norskregistrerte fond.
– Vi skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, men det betyr at vi har fått gjennomslag for at det er behov for å se på det norske regelverket på nytt, sier Henriksen til E24.
Han legger til at Finansdepartementet også henviser til bruk av inntektsdeling i andre EØS-land.
Forvaltningsselskapers adgang til å inngå avtaler om inntektsdeling har vært en viktig sak for næringen. Departementet har bedt Finanstilsynet om å vurdere behovet for endringer som kan åpne for slike avtaler, sier statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Finansdepartementet.
– Vi ønsker å legge til rette for en effektiv og lønnsom norsk verdipapirfondsnæring, som kan skape verdier for norske fondssparere og bidra til en sterk og lønnsom finansnæring i hele landet.
Møtte bransjen
Som E24 har omtalt flagger fond og nisjebanker ut på grunn av norske særregler, og finansbransjen frykter tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.
Det har også fått Finansdepartementet på banen.
Tidligere i år fastsatte departementet endringer i verdipapirforskriften som åpner for valutasikring innenfor en andelsklasse.
– Vi ønsker en sterk og konkurransedyktig norsk finansnæring, også på fondsområdet, sa statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Finansdepartementet til E24 etter et møte med VFF i oktober.
Les på E24+
E24-kommentar: Politisk risiko? Det er Norge, det!
Trakk tilbake
Fondsselskapene hadde inntil for to år siden adgang til å gi større institusjonelle kunder rabatter, på visse vilkår.
Da trakk Finanstilsynet tilbake adgangen, etter at europeiske tilsynsmyndigheter (ESMA) strammet inn noe av regelverket, forklarer Henriksen i VFF.
– Det var ikke fritt frem før, og ESMA stengte heller ikke dørene. Men Finanstilsynet gjorde det ved å trekke tilbake sitt tidligere rundskriv (som åpnet for det, journ. anm), sier VFF-direktøren.
Les også
Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk
Ubesvart
I mars i fjor ba VFF om Finansdepartementets vurdering av Finanstilsynets regelforståelse og forbud mot å inngå rabattavtaler med store kunder.
Det ble også sendt et eget brev fra First-fondene og fem andre kapitalforvaltningsselskaper i mai i fjor på samme tema, uten at det ble besvart.
Problemstillingen ble også belyst av Alfred Berg i kronikken «Nytt forbud gir dyrere fond og dårligere konkurranse» i DN i mai i fjor. Det ble deretter besvart og avvist i en kronikk av daværende Finanstilsynet-sjef Morten Baltzersen.
– Optimistisk
Henriksen mener at dagens brev rundt inntektsdeling og de varslede endringene om valutasikring viser at bransjen har fått forståelse hos Finansdepartementet for viktigheten av like konkurransevilkår over landegrensene.
– Jeg synes det er grunn til å være optimistisk. Det er jo tegn som tyder på at vårt budskap om alvoret i situasjonen har nådd frem. Vi er ikke mål, men det er tegn i riktig retning, sier VFF-toppen.
– Men tror du dette vil kunne stagge fondsutflaggingen?
– Det er tror jeg er helt er avhengig av hvem du spør. For noen vil dette kunne være viktig, for andre vil andre forhold, som for eksempel skatt, være viktigere. Det er en sammensatt problemstilling, sier Henriksen.
Nytt møte
VFF møter Finansdepartementet torsdag, en oppfølging som ble avtalt etter møtet i oktober.
– Tror du det kan komme flere nyheter der?
– Det tør jeg ikke mene noe om, men det er lov å håpe, sier Henriksen.
Les også
Børsdirektøren: – Finansnæringen vil neppe klare dette på egen hånd
Les også
Norske fond på vei til Sverige – hvorfor?
Les også