Folkefinansiert eiendomsselskap konkurs med 238 millioner i gjeld

2 months ago 18


Storbanken Sparebank 1 Sør-Norge kan gå på stortap etter å ha tatt over risikable lån fra småsparere. – Makan til tullete opplegg skal du se lenge etter, sier en annen kreditor.

Dette huset i Asker er en av eiendommene Eplehagen tok opp millioner i lån for å utvikle. De er fremdeles ikke solgt, mange år etter at byggingen begynte. Bildet er fra sommeren 2023. Foto: Fredrik Solstad / Fredrik Solstad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom, som bygget seg opp en enorm gjeld gjennom folkefinansiering, gikk konkurs i Oslo tingrett mandag.

Selskapet har stått i en gjeldskrise i lang tid, og ble begjært konkurs av en kreditor som krevde over 4 millioner kroner.

Eplehagen Eiendom var den største låntageren i den kollapsede folkefinansieringsplattformen Monio. Monio, som var heleid av storbanken Sparebank 1 SR-Bank, stoppet alle utlån etter at E24 i 2023 omtalte utlånspraksisen i selskapet.

Les artikkelen som startet Monio-krisen her: Lot underslagsdømt låne 160 millioner fra norske småsparere

I oppvasken etter Monio-kollapsen tok storbanken over en rekke lån fra norske småsparere i de mest levedyktige prosjektene. Eplehagen Eiendom var et av selskapene Sparebank 1 tok over gjeld fra.

Fra kjennelsen i tingretten kommer det frem at banken har 52 millioner kroner utestående – to år etter de tok over lånene. Banken har også flere lån til andre selskaper som er tilknyttet Eplehagen som også fikk lån gjennom Monio. Ifølge dokumenter gjengitt i kjennelsen skylder disse selskapene Sparebank 1 Sør-Norge minst 68 millioner kroner.

– Vi har ikke anledning til å kommentere på kundeforhold, sier Anita Svanes, kommunikasjonssjef i banken, til E24.

Privatpersonen som begjærte selskapet konkurs ønsker ikke å kommentere saken.

Tomteeiere i krise

Eplehagen Eiendoms fremgangsmåte handlet om å inngå avtaler om å kjøpe tomter av privatpersoner i Oslo-området. Tomteeierne inngikk en avtale der de skulle få salgssummen først når Eplehagen hadde bygget og solgt boliger på tomten. I praksis betydde det at Eplehagen fikk tak i tomter gratis i mange tilfeller.

I nær alle tilfellene ble aldri byggingen på tomtene ferdig, og tomteeierne har ikke fått betalt for eiendommene sine.

Ståle Nygård er en av tomteeierne som kan sitte igjen med et milliontap etter konkursen. I mars 2022 solgte han deler av tomten sin i Rælingen til Eplehagen Eiendom, som ønsket å bygge en enebolig på tomten.

Nygård skulle få 2,5 millioner kroner for selve tomten, samt halvparten av overskuddet fra boligsalget. Halvparten av oppgjøret ble betalt da avtalen ble inngått.

Resten av kjøpesummen, 1,25 millioner kroner, skulle utbetales når huset på tomten var ferdig bygget og solgt. Nå frykter Nygård at han aldri vil se snurten av pengene.

– Det hadde vært veldig gode penger å få. Jeg har pant i eiendommen etter banken, så en liten mulighet er det vel. Uansett utfall har jeg kastet bort tre år av livet på dette. Makan til tullete opplegg skal du se lenge etter, sier han om Eplehagen-prosjektet.

Over 200 millioner i gjeld

I konkurskjennelsen kommer det frem at selskapet i januar hadde en gjeld på 238 millioner kroner. Styreleder i selskapet, Frode Røste Solvang, oppgir å ha flere avtaler med kreditorer som ville redusert gjelden noe, men retten mente at dette ikke var nok til å unngå konkurs.

Styreleder i Eplehagen, Frode Røste Solvang, tok over selskapet i fjor og forsøkte å rydde opp i gjelden. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Solvang sier til E24 at han mener at tingrettens avgjørelse er feil, men at selskapet ikke vil anke den til lagmannsretten.

– Vi mener at pantehaverne med førsteprioritet har gitt rom for å finne en løsning til det beste for alle parter. Etter konkursen er det svært lite sannsynlig at det blir noe igjen til tomteeierne eller øvrige kreditorer. For dem er dette en tragedie, sier Solvang.

Solvang overtok i oktober 2024 styringen over selskapet og alle eiendommene, med et mål om å få gjelden under kontroll og fullføre byggeprosjektene.

– Om vi skal tjene penger på dette? Det skal jeg love deg! uttalte han til E24 den gang.

På spørsmål om det fortsatt foreligger planer om å fullføre prosjektene, for eksempel ved å kjøpe hele eller deler av boet, svarer eiendomsutvikleren:

– Vi har tatt høyde for alle mulige scenarioer, også en konkurs. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det nå.

Read Entire Article