FN-toppen om Israel-anklagene: - De håper å bli kvitt oss

2 hours ago 4


Grytidlig lørdag morgen, den 7. oktober 2023, landet Philippe Lazzarini i Genève, etter en jobbreise til Sør-Korea.

Han skulle hjem til familien sin, da han fikk de første meldingene om det omfattende Hamas-angrepet på sørlige Israel.

Han skjønte med en gang at alt umiddelbart var forandret.

– Jeg sa til familien min at det kan være at jeg ikke ser dem på svært lang tid, sier Lazzarini i et større intervju med VG.

 EYAD BABA / AFP / NTBIsraelsk angrep i Gaza 12. januar. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Den italiensk-sveitsiske 61-åringen er toppsjefen i UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

I forrige uke besøkte han Oslo, og mens de siste detaljene ble ferdigstilt i våpenhvileavtalen mellom Hamas og Israel.

– Det som skjedde den 7. oktober var virkelig et jordskjelv i regionen. Etter å ha forstått skalaen på massakren Hamas sto bak, forsto jeg at krigen som ville komme til Gaza ikke ville kunne sammenlignes med noen tidligere kriger.

Lazzarini fikk rett.

Mens en våpenhvile nå er trådt i kraft, er det brutale resultatet av 15 måneder med krig klart:

Minst 46.000 palestinere er drept i israelske angrep i Gaza – antallet antas å være enda høyere. Store deler av Gaza ligger i ruiner, mens over 90 prosent av innbyggerne er internt fordrevet.

– Situasjonen er et totalt helvete for befolkningen i Gaza, la oss være helt klare på det, sier han.

Dette er UNRWA

  • FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ble etablert i 1949 for å hjelpe palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet året før.
  • UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger i Gaza, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan. 13.000 er ansatt på Gazastripen.
  • Hjelpeorganisasjonen bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.
  • UNWRA driver 700 skoler og 140 helseklinikker.
  • *Fjorårets budsjett var på 16 milliarder kroner, men FNs medlemsland har de siste årene ikke bidratt med det UNWRA har bedt om.
  • UNWRA ledes av den sveitsiske samfunnsøkonomen Philippe Lazzarini, som tidligere blant annet har jobbet for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).
  • Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset vedtok 28. oktober å forby UNWRAog nekte organisasjonen adgang til palestinerne i de okkuperte områdene.
  • FNs sikkerhetsråd ber Israel oppfylle sine internasjonale forpliktelser og omgjøre beslutningen.

(Kilder: NTB, FN, UNRWA)

Da BBC for en tid tilbake skulle intervjue Philippe Lazzarini, spurte de ham retorisk: Er du mannen med «mission impossible»?

266 av de drepte er Lazzarinis FN-kollegaer i UNRWA. Organisasjonen har 13.000 ansatte på innsiden av Gaza, og er den viktigste nødhjelpsleverandøren til Gaza.

Samtidig har ikke nok hjelp kommet frem til de som har trengt den. Området har stått i en av verdens verste humanitære katastrofer siden krigen brøt ut.

 EYAD BABA / AFP / NTBKvinne i sorg under en begravelse i Gaza i desember. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

– Det vi har sett i Gaza, er total ødeleggelse. Hele Gazas befolkning har blitt behandlet som en Hamas-sympatisør. Det har vært en krig med totalt mangel på respekt for internasjonal lov, sier han, pauser, og legger til:

– Israels reaksjon har vært styrt av rå følelser, og der det kun er rå følelser, er det ikke lenger empati, og medmenneskelighet forsvinner.

– Ser du noe håp i det nåværende politiske landskapet, og med en mulig ende på krigen?

– Fra ethvert mørke og tragedie håper man at noe godt kan oppstå. Det vi har lært de siste tiårene er at det ikke er en løsning å ignorere det palestinske spørsmålet i regionen. Det vil hjemsøke oss for alltid.

– I en ideell verden hadde jo ikke en organisasjon som UNRWA trengt å eksistere?

– Vi eksisterer fordi det ikke finnes en palestinsk stat, og fordi vi har mislyktes å bli enige om en politisk løsning og finne en løsning for det palestinske folket. Status quo er ikke lenger en mulighet.

– Flere har ment du nærmest har en umulig jobb. Er du enig?

– Det er en ekstraordinært vanskelig oppgave, men ikke bare for meg, men for mine kollegaer. Vi opererer i en svært fiendtlige omstendigheter. UNRWA har også over år blitt angrepet gjentatte ganger, av israelske politikere. De håper å bli kvitt oss.

 EYAD BABA / AFP / NTBSulten og feilernæring har herjet i Gaza siden krigen brøt ut, der Israel beskyldes for å ha skapt en sultkatastrofe. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Siden krigen brøt ut har Lazzarini og UNRWA nemlig stått i en omfattende kontrovers:

  • Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok 28. oktober å forby UNRWA og nekte organisasjonen adgang til palestinerne i de okkuperte områdene.
  • FNs sikkerhetsråd ber Israel oppfylle sine internasjonale forpliktelser og omgjøre beslutningen.
  • Tidligere i krigen, anklaget Israel UNRWA for tette bånd med Hamas, og hevdet flere av deres ansatte aktivt deltok i angrepet 7. oktober.
  • Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset iverksatte også en prosess for å klassifisere UNRWA som en terrororganisasjon.
  • I kjølvannet av anklagene besluttet en rekke land å stanse bistand til hjelpeorganisasjonen midlertidig.
  • En gransking, konkluderte i fjor med at det ikke var lagt fram bevis for at UNRWA-ansatte var «medlem av terrorgrupper».
  • I august konkluderte FNs interne tilsynsorgan (OIOS) med at ni UNRWA-ansatte kan ha deltatt i Hamas-angrepet på Israel, og disse ble oppsagt. Men OIOS konstaterte også at det ikke fantes direkte beviser for at de deltok.
 Gisle Oddstad / VGPhilippe Lazzarini møtte VG denne uken. Foto: Gisle Oddstad / VG

Israel-anklagene har preget mye av Lazzarinis hverdag siden de ble kjent.

– Det var 12 ansatte av 13.000 ansatte i Gaza som ble beskyldt. Vi har gjort alt vi kan for å komme til bunns i anklagene. Vi er vant til å leve med svært tett overvåkning fra våre donorer, og ville være komplett åpne.

– Hvis noen individer viser seg å faktisk ha vært involvert i angrepet 7. oktober, vil det være et forferdelig svik overfor deres kolleger, men også for FN. Men dette betyr ikke at alle 13.000 ansatte, og hele organisasjonen, skal mistenkeliggjøres, sier han.

UNRWA-forbudet er ment å skulle tre i kraft i Israel innen kort tid, og en talsperson i FN har uttalt at dette et ledd i det han kaller «kollektiv avstraffelse av palestinerne på Gazastripen».

Norge har engasjert seg aktivt på den internasjonale area, inkludert i FNs, sikkerhetsråd, i arbeidet mot Israels planer for å utestenge UNRWA.

Uansett hva som nå skjer, gir den kommende våpenhvilen et håp for Lazzarini.

– Får du endelig sett familien litt mer nå?

– Siden jeg ikke lenger får tillatelse til å besøke Jerusalem, Vestbredden og Gaza, får jeg mulighet til å være litt mer hjemme med min familie, sier han og avslutter:

– Det er absolutt nødvendig for å opprettholde en balanse i livet. De siste månedene har vært intense.

Read Entire Article