Flytter fondene ut av landet: – Vil komme kundene til gode

2 hours ago 5


De nordiske bankene har enten flyttet sine aksje- og rentefond ut av Norge, eller tilbyr kun utenlandsregistrerte fond.

Nordea, Danske Bank og Handelsbanken er blant de nordiske aktørene som ikke har norskregisterte fond. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Scanpix Danmark, Reuters, NTB/ Frederik Ringnes, NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Flere norske kapitalforvaltere har varslet utflagging av sine aksje- og rentefond som følge av det de opplever som ugunstige konkurransevilkår.

De følger dermed etter de nordiske bankene som allerede har flyttet sine fond til respektive hjemland, eller kun tilbyr utenlandsregistrerte fond.

Nordea har i det siste flyttet flere norskregistrerte fond til Finland, der den nordiske banken har sitt hovedsete.

Det bekrefter leder for Nordea-fondene, Bjørn Stolpestad, overfor E24.

Bjørn Stolpestad, Nordea-fondene. Foto: Nordea-fondene

– Nordea har sluttført overføringen av sine norskregistrerte fond til Finland, sier Stolpestad.

Han legger til at Nordea har lang tradisjon for å selge både finske og Luxembourg-registrerte fond i Norge, Sverige og Danmark.

– Nordea forsøker til enhver tid å finne den optimale måten for fondsregistrering. I løpet av de siste årene er det for et antall fond også flyttet svenskregistrerte fond til Finland, sier han.

– Operasjonell risiko

– Hva ønsker Nordea å oppnå ved å samlokalisere fondsregistreringen i Finland?

– Vi ønsker å redusere operasjonell risiko, skape synergier i fondsadministrasjonen og ha effektive prosesser for å levere høyere kvalitet i forvaltningen av våre verdipapirfond, sier toppsjefen.

Han presiserer at flyttingen ikke gir merkbare endringer i forvaltningen av fondene.

– I sum mener vi dette vil komme kundene til gode, sier Stolpestad.

Bekymringer

Verdipapirfondenes forening (VFF) har lenge advart myndighetene om at konkurranseulemper vil tvinge norske fond til å flagge ut, med tap av arbeidsplasser, kapital og kompetanse til å følge.

VFF peker blant annet på treg norsk implementering av EU-regler, ulik håndhevelse og fortolkning av EU-regler, samt norsk fondslovgivning og skatteregler som en hemsko.

– Det er ikke like konkurransevilkår. Betingelsene for å drive i Norge er mer krevende enn i andre land, sa VFF-sjef Bernt Zakariassen til E24 nylig.

Deler konklusjonen

Dette støttes av Danske Invest, kapitalforvaltningsselskapet til Danske Bank.

Administrerende direktør Elisabeth Nicolaisen,  Danske Invest Asset Management. Foto: Danske Bank

– Danske Invest anerkjenner problemstillingen, og vi deler både analysen og konklusjonen til VFF, herunder at norske rentefond og kombinasjonsfond har noen ulemper ved seg sammenlignet med verdipapirfond registrert i andre europeiske land, sier administrerende direktør Elisabeth Nicolaisen i Danske Invest til E24.

Hun legger til at Danske Invest primært tilbyr verdipapirfond registrert i Danmark og Luxembourg, som ikke er berørt av disse ulempene.

– Vi har med det over lengre tid hatt et bredt produktutvalg som støtter kundenes behov innen person, bedrift - og storkundesegmentet, sier Nicolaisen.

Effektiv drift

I Handelsbanken ligger all fondsforvaltning under Handelsbanken Fonder AB, som er registrert i Sverige.

– I den grad vi har fond med norske forvaltere, er dette regulert i en avtale mellom virksomhetene våre i Norge og Sverige, sier kommunikasjonssjef Kristian Ralger i Handelsbanken til E24.

Banken har også avviklet danske fond, men har fortsatt noen finske fondsalternativer, som ligger under Fonder AB i Sverige, som de norske.

Kommunikasjonssjef Kristian Ralger, Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

– I tilfeller der vi historisk har samlokalisert fond i Sverige, har dette vært drevet av et ønske om å skape en så effektiv drift som mulig. Det bidrar til at vi kan vi tilby kundene et sterkt og konkurransedyktig fondstilbud, sier Ralger.

Luxembourg

DNBs kapitalforvaltningsvirksomhet, DNB Asset Management, ønsker ikke å kommentere hvorvidt selskapet vurderer å flagge ut fond fra Norge.

DNB har tidligere bekreftet overfor E24 å ha produsert fond i både Norge og Luxembourg i lang tid for henholdsvis det norske markedet og for et bredere europeisk nedslagsfelt.

DNB har 87 fond registrert i Norge og 19 fond registrert i Luxembourg, opplyser selskapet til E24 tirsdag.

Les også

Finansdepartementet om fondsmøte: – Nyttig

Les også

Fondstopp overrasket: – Som om dette kom som julekvelden på kjerringa

Les også

Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring

Les også

Fond flagger ut: – Betydelig risiko for at toget er gått

Les også

Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Read Entire Article