Flytoget og Vy slås sammen – Flytoget blir datterselskap

3 weeks ago 10


De neste tre årene skal de to selskapene integreres til ett felles togtilbud.

 Flytoget skal nå slås sammen med Vy. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

- Vi er nødt til å få plass til folk i de togene vi har. Derfor har regjeringen besluttet at vi fra 2028 skal ha ett felles integrert togtilbud, sier samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) til VG.

Onsdag får flere tusen ansatte beskjed om at regjeringen har bestemt å slå sammen deres arbeidsplasser: Flytoget og Vy.

Regjeringen mener dette vil bidra til et langt bedre togtilbud på Østlandet, også til Gardermoen.

– Flytoget er jo gullstandarden når det gjelder jernbanedrift, ved at de leverer veldig godt på kundeorienterte tjenester og på det faktiske innholdet. Den beste måten å ta vare på Flytoget på, er å la Flytoget bli et datterselskap av Vy.

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) Foto: Jørgen Braastad / VG

Flytoget er et hurtiggående tog mellom Drammen, Oslo og Oslo lufthavn. Siden 1998 har ruten vært driftet av det statlige selskapet Flytoget AS.

Nygård sier at verken kunder eller ansatte vil merke umiddelbare endringer på kort sikt.

– Vil dette gjøre at Flytoget blir slukt av Vy?

– Det er vi veldig opptatte av at ikke skal skje. Derfor har vi sagt at det skal være to likeverdige partnere i den prosessen, sier Nygård og legger til,

– Vi er trygge på at begge selskapene vil være opptatt av at vi kommer ut av en slik prosess med noe som er til det beste for togkundene på Østlandet. Det beste for dem er ikke at Flytogets kultur og ansatte blir slukt i et stort selskap, de må være tydelige spor av Flytoget i det nye togselskapet.

– Er dere redde for å ødelegge «gullstandarden» til Flytoget?

– Nei. Vi mener prosessen vi legger opp til vil være med å å bringe dette inn i fremtidens togtilbud. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å påse at den gullstandarden blir tatt vare på.

Kritisk til sammenslåing

Flere aktører har tidligere advart mot en sammenslåing av de to statlige togselskapene.

Partileder og tidligere statsminister Erna Solberg, sa til VG i fjor at hun ville kjempe for at flytoget overlever.

Tidligere i år satt lederne i både NJFNJFNorsk jernbaneforbund og NLFNLFNorsk lokomotivførerforbund seg ned for å ringe politikerne for å fortelle dem hva de ansatte mener om saken.

I et meningsinnlegg i FriFagbevegelseFriFagbevegelsehttps://frifagbevegelse.no/debatt/na-avgjores-skjebnen-til-flytoget-6.490.1031332.d839361d66 skrev de at de var dypt bekymret for en sammenslåing og at det var vanskelig å bli hørt.

– I disse prosessene skal man ta hensyn til mange faktorer. Det er viktig for oss at de ansatte blir hørt i prosessen. Men her har vi valgt en modell hvor Flytogets ansatte blir med over i et datterselskap hos Vy, sier Nygård og fortsetter,

- Sånn sett tar vi vare på de ansatte, vi tar vare på de ressursene de utgjør. Vi skal bygge videre på kulturen og forsterke den. Vi er veldig opptatt av det perspektivet.

Read Entire Article