Vil du unngå vann i kjelleren? Da kan det vært lurt å ta seg en tur ut allerede i formiddag.
mandag 9. september kl. 05:31– Det mest alvorlige varselet har vi nok på Østlandet for områdene som dekker særlig Innlandet og sør i Trøndelag, sier meteorolog Per Egil Haga.
Han er akkurat ferdig med et beredskapsmøte med vegvesenet når VG snakker med ham søndag kveld. Han sier regnet og skredfaren kan skape trøbbel i trafikken.
– Regnet kan utløse store skred.
Send oss bilder og video av regnværet her!
De største nedbørsmengdene er ventet mandag kveld og natt til tirsdag. Her blir det verst:
- Fra Tyrifjorden i sør, mot den østlige delen av fjordene i vest og nord mot Trondheim er det sendt ut gult til oransje farevarsel for regn, for flom, og jord-, sørpe-, og for flomskred.
- For store deler av innlandet og sør i Trøndelag er det sendt ut oransj farevarsel for regn, samt for flom og for jord-, sørpe-. og flomskred. Her er det ventet mellom 60–80 mm regn i løpet av 12–18 timer ifølge Haga.
- Østerdalen og deler av Gudbrandsdalen får trolig den aller verste nedbøren, spår Haga.
– Hvis man skal ut å reise, vil jo det kunne by på en del utfordringer. Man bør beregne god tid. Det kan bil omkjøringer og veier kan bil stengt. I tillegg kan det hende man må kjøre saktere, fordi det kan være fare for å få vannplaning, sier Haga.
NVE råder også folk til å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elver med stor vannføring.
Dette betyr farevaslene
GultGule farevarsler sendes ut når det forventes mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette sine daglige gjøremål, men de som for eksempel planlegger utendørsaktiviteter, bør være oppmerksomme eller eventuelt holde seg inne.
OransjeDette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader.
Oransje farevarsel sendes ut når konsekvensene vil bli omfattende for mange mennesker.
Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden, og kan føre til store skader.
Røde farevarsler ser du bare når det er forventet at været kan gi ekstreme konsekvenser.
Kilde: Meteorologisk institutt
Redd for vann i kjelleren?
– Det klassiske er at kjellere blir fulle av vann, og jeg unner ikke noen det. Vi har gode forsikringsselskaper i Norge, men det er mye trøbbel og tar uansett lang tid å få reparert.
Det sier kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad. Han sier forsikringsselskapene ser en økning i klimarelaterte skader.
Det er vanskelig å sikre seg helt - men noen ting kan man gjøre selv.
- Det enkelste: Sikre at stikkrenner, sluk, takrenner og lignende er frie for rusk og rask.
- Litt mer jobb: Innstallere en tilbakeslagsventil, som skal hindre at vann kommer opp fra rørene inne i huset når det kommunale rørnettet ikke har kapasitet til alt vannet.
- En større investering: Grave opp rundt huset og sikre dreneringen rundt huset.
Bor du et utsatt sted kan det også være lurt å flytte opp verdisaker fra kjelleren, eller heve ting over gulvet.
Rysstad nevner også at det kan være lurt å flytte verdisaker som står ved elvebredder.
Nå-12
19°
18°
12-18
19°
2.1 m/s
18°
2.8 m/s
18-00
18°
17°
– Voldsomt etterslep
Rysstad påpeker at vannet også kan komme inn i huset fra andre steder:
– Vi ser også en del tilfeller av at folk får vann gjennom tak og vegger i hus som, av ulike grunner, ikke er helt tette.
Han mener derfor at vedlikehold av huset er et viktig tiltak.
– Får man reparert eller lagt nytt tak, kan dette for eksempel forebygge skader. Men det er selvsagt avhengig av personlig økonomi.
Rysstad understreker at det ikke er alt man får gjort som privatperson.
– Det er et voldsomt etterslep på det kommunale rørnettet på kapasitet og vedlikehold. I bytette områder er det veldig mye utbygging og man kan stille spørsmål ved om rørkapasiteten henger i takt med all utbyggingen. Vi ser at en del også får vann opp fra toaletter og rør - tilbakeslag fra rørnettet.
– Det kan hende dette går velidg bra, men hvis de oransje varslene slår til, så kommer det til å bli mange skademeldinger hos oss. Det er vi forberedt på.
Det er ikke mange dagene siden Telemark ble rammet en av kraftig flom – se video: