Flere vil ha Filip Rygg som ny KrF-leder: – En vitamin-innsprøytning

3 weeks ago 10


 Ronald Johansen / iTromsøNY GIV: Gruppeleder Nikolai Berglund Skogan har gitt opp at Dag Inge Ulstein skal snu. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Disse kjemper om en plass i den nye KrF-ledelsen – men det er Dag Inge Ulstein som sitter med nøkkelen.

onsdag 18. september kl. 20:40

Kortversjonen

  • KrF står i krise etter at Olaug Bollestad gikk av som partileder. Partiet skal velge ny ledelse 25. januar.
  • Flere peker på Filip Rygg (40) som en mulig lederkandidat. Han har tidligere vært vara til Stortinget og byråd i Bergen for KrF.
  • Rygg har uttrykt at han er positiv til å ta på seg oppgaven, ifølge flere kilder.

– Jeg mener valgkomiteen må spørre om Filip Rygg vil bli leder i KrF. Han svarer på mye av det vi trenger, sier Nikolai Berglund Skogan til VG.

Han er gruppeleder for Tromsø KrF, har vært nestleder i KrFU og sitter i dag i sentralstyret til ungdomsorganisasjonen.

KrF står i en krise etter at Olaug Bollestad gikk av som partileder etter en varslingssak om hennes lederstil. Hvem som blir partiets nye ledelse er uklart.

Den tidligere Bergen-byråden Filip Rygg (40) kan være løsningen, mener flere VG har snakket med i partiet.

Bilde av Filip RyggFilip Rygg

– Han har ikke vært aktiv i politikken på 10 år. Er ikke det litt lenge?

– Det kan du si er litt lenge, men han har ikke vært helt ute av partiet og mange i KrF vet hvem han er. Han kan være et godt friskt pust inn i ledelsen, også er det bra at folk tar en pause fra politikken sånn at de kan hente inn nye perspektiver. Det er en god vitaminsprøyte, sier Skogan og legger til:

– Jeg er overbevist om at Filip Rygg vil være en god leder for KrF. Han har politisk erfaring, erfaring fra næringslivet, gode lederegenskaper og han har alltid hatt et engasjement.

Hva skjer i KrF nå?

25. januar 2025 skal partiet velge ny ledelse. Frem til da er disse datoene viktige:

  • Innen 1. oktober må fylkeslagene melde inn sine kandidater.
  • Innen 15. oktober må kandidatene ha bestemt seg for om de ønsker å stille.
  • 10. januar legger valgkomiteen frem sin innstilling.
Hvem er Filip Rygg?
  • Rygg var aktiv i KrF og KrFU fra 2001 til 2014. Han har vært byråd i Bergen for skole og barnehage og sist for miljø og byutvikling.
  • Han er i dag bosatt i Akershus og driver med eiendomsutvikling på Østlandet gjennom selskapet Rexir.
  • Han er også styreleder i den kristne tankesmien Skaperkraft.
  • Vårt Land skriver at Rygg har vært en langvarig forkjemper for et bredt borgerlig samarbeid. Han har vært regnet som en pragmatisk konservativ politiker, som er opptatt av KrFs kristne profil og at partiet skal ha et sterkt sosialt engasjement.
Andre aktuelle kandidater

Filip Rygg er ikke det eneste hete navnet til den nye ledelsen. Disse er også aktuelle:

  • Hadle Rasmus Bjuland (24): KrFU-lederen fra Rogaland har sagt til VG at han er åpen for å bli nestleder i KrF. Han ønsker også å overta plassen til Olaug Bollestad på Stortinget.
  • Jonas Andersen Sayed (26): Den tidligere Sokndal-ordføreren vil gi Bjuland konkurranse om plassen som førstekandidat i Rogaland.
  • Joel Ystebø (22): Et klart flertall av lokallagene i Hordaland KrF ønsker det unge stjerneskuddet som listetopp i valgkretsen. Han er også åpen for å bli nestleder i partiet.
  • Jorunn Gleditsch Lossius (44): Agders favoritt til å toppe stortingslisten har blitt pekt på som en mulig KrF-leder av fungerende ordfører i Stavanger. Hun har selv sagt at hun også er åpen for å ta «et ansvar i en annen rolle» for partiet.

Filip Rygg sier til VG at han ikke ønsker å kommentere hvorvidt han er aktuell som leder i partiet.

Men ifølge flere kilder VG har snakket med, har Rygg uttrykt at han er positivt til å ta på seg oppgaven.

Ulstein avgjør

25. januar skal partiet velge ny ledelse. Fungerende partileder Dag Inge Ulstein har flere ganger sagt at han ikke vil ja jobben permanent. Fremdeles er det mange som vil at han skal snu.

Da han ble spurt om kan kunne bli leder i KrF under NRKs debatten tirsdag, gjentok han at neiet sto ved lag.

 Frode Hansen / VGSTOLLEK: Foto: Frode Hansen / VG

Tidligere Bergen-byråd fra KrF, Rebekka Ljosland, støtter også Rygg som lederkandidat – dersom Ulstein ikke ombestemmer seg.

– Det beste for KrF hadde vært om han snur og stiller til både stortinget og som leder, men dersom ikke tenker jeg at Filip Rygg er den profilen og av et kaliber KrF trenger, sier hun.

Bilde av Rebekka LjoslandRebekka Ljosland

– Han har lang politisk erfaring og lang ledererfaring fra næringsliv og ulike styreverv. Jeg tenker også at det kan være en fordel at han har vært ute av KrF den siste tiden.

KrFs tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy sier til VG at partiet må akseptere at Ulstein flere ganger har sagt nei til å bli leder.

Bilde av  Laila Dåvøy Laila Dåvøy

Hun støtter også Rygg, som var hennes vara til Stortinget fra 2010 til 2013.

– Jeg forholder meg til at Ulstein sier at han ikke vil og synes det er veldig positivt at Rygg kan være villig til å stille opp. Da har vi en god lederkandidat, sier hun.

Tar Ulstein-nei på alvor

Ulstein har – i likhet med partiets to andre stortingsrepresentanter – sagt at han ikke vil ta gjenvalg. Dermed er det også duket for kamp om KrFs tre normalt sikre stortingsplasser fra Rogaland, Agder og Hordaland.

Valgkomiteens leder, Reid Ivar Dahl, sa på politisk kvarter tirsdag morgen at én av de tre i ledelsen bør sitte på Stortinget. KrF har normalt hatt sikre stortingsplasser fra Rogaland, Agder og Hordaland.

– Bør Filip Rygg stille til Stortinget fra Hordaland også?

– Hvis han stiller seg disponibel til å være leder, er min oppfordring at han også skal søke stortingsplass, sier Nikolai Berglund Skogan.

– Dersom Ulstein stiller til leder likevel, bør Filip Rygg ta kampen mot ham?

– Ulstein svarer at han ikke tar gjenvalg. Det er mange som vil at han skal fortsette, men når han sier nei, så tar jeg det på alvor.

– Men hvis du kan velge mellom Ulstein og Rygg?

– Da hadde jeg valgt Filip Rygg fordi Ulstein ikke stiller, sier Skogan.

Read Entire Article