Finn skrur opp prisen: – Blir mer uforutsigbart for boligselgere

2 hours ago 3


Finn har fått kritikk av meglerbransjen for å sette høye priser. Nå setter de opp prisen på den dyreste boligpakken.

Det kan bli mer uforutsigbart å selge bolig fremover, advarer Privatmegleren. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Når norske boligselgere bruker en eiendomsmegler til å kjøpe bolig, kjøper de en markedspakke som består av ulike deler, blant annet Finn-annonse, gjennomføring av visning og fototjenester.

Meglerbransjen har lenge vært svært kritiske til hvordan Schibsted-giganten priser tjenestene sine.

Nå gjør Finn nye endringer i sin prismodell, som blant annet innebærer at den dyreste boligpakken blir dyrere, og en ny prising av boligannonser de kaller en «verdibasert» prismodell – i motsetning til faste priser.

– Har du en bolig som har lav verdi, får du nå lavere pris, og har du en bolig med høyere verdi, får du en høyere pris, sier leder (EVP) for eiendom i Schibsted Marketplaces, Kjersti Høklingen, når vi møter henne på Finns kontorer i Oslo med direktør for Finn Eiendom, Jørgen Hellestveit.

Les på E24+

Stor oversikt: Så mye har prisene endret seg der du bor

Finn skal lansere en priskalkulator der man kan beregne prisene på boligannonsene.

– Vi regner med at dette kommer til å oppleves ulikt fra kunde til kunde, sier Hellestveit.

Jørgen Hellestveit

Direktør i Finn Eiendom

– Veldig uheldig

Grethe Meier, sjef for meglerselskapet Privatmegleren, har allerede vært i møte med Finn og sier de får en prisvekst på minst 22 prosent.

– Det mest uheldige ved dette er at det blir mer uforutsigbart for boligselgere. For oss virker modellen veldig uheldig, da det ikke er mulig å beregne hva prisøkningene vil bli for 2024 og 2025, sier hun til E24.

Privatmegleren er i en prosess der de regner ut hvordan Finns endringer vil slå ut for dem.

Meier er en av flere sjefer for meglerselskaper som utgjør nesten halvparten av omsetningen i bransjen, som har lansert sin egen konkurrent til Finn på boligannonser, Hjem.

Fra nyttår ble Finns annonsepriser for meglerkjeder økt med flere hundre prosent, som gjorde at Privatmegleren tidligere i år hadde møte med Konkurransetilsynet der de tok opp flere forhold, ifølge Dagens Næringsliv.

Grethe Meier sier de vil få minst 22 prosent dyrere annonser med Finns nye prismodell. Foto: E24

– Må betale noe mer

– Dere sier modellen er god, men Grethe Meier sier de fikk direkte beskjed fra Finn om at de generelle prisene for dem øker med over 20 prosent. Vil ikke det også påvirke prisene for boligselgere?

– Vi gjør endringer som skal øke effekten av vår beste annonsepakke. Det vil medføre prisøkninger. Samtidig justerer vi altså ned prisen på det vi kaller medium pakke. Vi ønsker også at det skal bli bedre samsvar mellom annonseprisen og verdien den har, og innfører derfor det vi kaller verdibasert prising, sier Hellestveit.

Finn tilbyr i dag tre boligpakker – stor, medium og liten – der den største pakken gir mest synlighet.

Finn viser til at det er opp til meglerne hvordan de prissetter hele markedspakken de tilbyr boligselgere, der Finn-annonser altså er én av flere komponenter.

– Hvorfor mener dere dette ikke vil være mer uforutsigbart for boligselgere?

– Prislistene til Finn Eiendom er tilgjengelig på våre nettsider. Vi lanserer nå en priskalkulator som alle får tilgang til. Dette vil bidra til enda mer åpenhet om kostnaden for å annonsere på Finn. Det er meglere som videreselger våre produkter – og setter sine priser til forbruker, sier Finn-direktøren.

Endrer på pakkene

Mens den dyreste boligpakken nå blir dyrere, skal den også løftes og bli bedre sammenlignet med de andre, ifølge Finn.

– Vi tar bort et tredagers «ukens bolig»-produkt på medium pakke, så de med stor pakke er de eneste som har «ukens bolig». Og så blir det lagt til et «meglerprofil»-produkt på stor pakke, som gjør at meglerne som tilbyr det, skinner bedre og vil få en egen meglerside på Finn. Det opplever vi å ha fått gode tilbakemeldinger på, sier Hellestveit.

Tidligere har meglertopper uttrykt misnøye med at de har vært bundet til én annonsepakke for alle sine boligsalg.

– De vil jo ikke være så fornøyde med dette hvis det blir dyrere med stor pakke, som de føler seg tvunget til fra før?

– Ja, nå er det jo sånn at det er en ganske fair disposisjon på de som har liten, medium og stor pakke i markedet i dag, sier Hellestveit.

Han viser til at de fikk kritikk av Forbrukerrådet i de tilfellene hvor meglere skulle selge en veldig billig bolig.

– Vi har innført en mulighet hvor megleren kan nedgradere til liten pakke der boligselgeren ønsker det. Og det ser vi har blitt gjort i noen tilfeller, ikke veldig mange, sier Finn-direktøren.

– Vant til å få reaksjoner

– Hvordan tror dere disse endringene kommer til å bli mottatt?

– Vi er jo vant til å få reaksjoner når vi gjør endringer på Finn, og vi har hatt mye dialog med kundene allerede. Vi får gode tilbakemeldinger, og noen er skeptiske, sier Hellestveit.

Han sier man må være litt hardhudet når man jobber i Finn.

– Men vi gjør ikke dette for å peke ut noen eiendomsmeglere som ikke liker modellene våre. Vi tror oppriktig at dette er bra for alle, sier han.

– Vi tror vi har en modell som er knallgod og som er til det beste for meglerne og boligselgerne, sier Hellestveit.

Finn.no eies av Schibsted Marketplaces. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i starten av juni 2024. Enkelte journalister i E24 kan ha aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article