Finlands president om golf-møtet med Trump:- Du bygger tillit

1 day ago 8


Torsdag og fredag er lederne for de ti medlemslandene i Joint Expeditionary Force (JEF) samlet i Oslo for toppmøte.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at landene blant annet har blitt enige om:

  • Å invitere Ukraina til et styrket partnerskap med felles øvelser, trening og læring.
  • Enighet om å styrke samarbeidet for å øke evnen til avskrekking og bedre maritim sikkerhet. Særlig er det fokus på Russlands såkalte «skyggeflåte».
  • Samarbeid om å styrke forsvarssektoren.

Torsdag kveld diskuterte lederne i JEF-landene en 30 dagers våpenhvile i Ukraina med både USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

En av topplederne som deltok var den finske presidenten Alexander Stubb.

en gruppe mennesker som sitter rundt et bord

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møte med de andre lederne for JEF-landene i Oslo fredag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er med på videolenke.

Foto: Lise Åserud / NTB

Endring i USAs retorikk

Stubb forteller til NRK at da han møtte den amerikanske presidenten Donald Trump for å spille golf, var krigen i Ukraina et tema.

Du har spilt golf med president Trump. Er du i gang med et golfdiplomati?

– Golfdiplomati er bra for da har du tid å bruke med for eksempel president Trump. Største grunnen er at det er sosialt, og det er hyggelig. Du bygger tillit. Kanskje han ringer deg om noen dager, ikke for å snakke om golf, men for å snakke om krig i Ukraina for eksempel.

Trump og Stubb

President Donald Trump og Finlands president Alexander Stubb spilte golf på Trumps golfanlegg i Palm Beach i Florida i mars.

Foto: . @realDonaldTrump på Truth Social

I løpet av de syv timene Stubb og Trump tilbrakte sammen, snakket de to lederne om hvordan de landene kan samarbeide sammen.

– Jeg hadde muligheter til å gi budskap om Russland og vår analyse om Russland, krig i Ukraina og litt tariffer, sier Stubb.

– Men man vil jo ikke være med en person i sju timer under en sosial situasjon, som bare pumper på med hard informasjon. Så dette var en bra begynnelse, sier han videre.

en mann som sitter i en stol

Den finske presidenten Alexander Stubb tror på en våpenhvile mellom Ukraina og USA.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Under møtet fortalte Stubb at Trump ikke kan stole på den russiske presidenten Vladimir Putin.

– Men det er jo ikke bare én sak som gjelder, han ser jo også at du ikke kan stole på Putin. Det er derfor vi nå ser en endring i USAs retorikk, om det er våpenhvile eller sanksjoner, så er vi på vei mot rett hold. Hva som leder til de lange løpene, vet vi ikke, sier Stubb.

Han sier at små land som Finland og Norge kan påvirke de store landene, som Frankrike, Storbritannia og Tyskland, og bidra når det trengs.

Han vet ikke når en fredsløsning vil komme på plass, men påpeker at siden Trump ble president, har han satt mye press og endret dynamikken i forhandlingene.

Stubb har tro på et fredsløsning mellom Ukraina og Russland, men forklarer at de ikke kan være fredsmeglere mellom de to partene, fordi de allerede har erklært støtte til Ukraina.

– Men det vi kan gjøre, er å formidle informasjon, hjelpe og støtte i diplomatiske forhandlinger. Men at for eksempel Finland skal begynne å være vertskap for fredsforhandlinger i Helsingfors, det er litt gammeldags.

Du må dra flere ganger og spille golf med Trump, tror du?

– Vi får håpe det. Det er jo hyggelig iblant å bruke tid på en golfbane, sier han.

Viktig med forberedelser og kapasitet

Stubb beskriver JEF som en fleksibel liten organisasjon, som kan handle raskt, også i situasjoner som berører kollektiv forsvar i Nato.

– Det handler om å jobbe praktisk sammen, spesielt i Arktis og Østersjøen, sier Stubb.

en person som sitter i en stol

Den finske presidenten Alexander Stubb mener at JEF-landene bør jobbe sammen i Arktisk og Østersjøen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Finland og de baltiske landene har fått flere angrep mot seg den siste tiden. Stubb forteller at hybride angrep ikke kan stoppes, men at det viktigste er å være forberedt og ha kapasitet til å håndtere dem.

– Det er to ting vi bør gjøre. Det første er at vi reagerer mot den såkalte skyggeflåten, der har vi sanksjoner. Det andre er at vi har kapasitet til raskt å reparere undervannsinfrastruktur, sier Stubb.

– Siste poenget er vel at forskjellen mellom krig og fred er litt diffus, og det ser vi i hybride operasjoner, sier han.

Mener det ikke er Nato-rival

Håkon Lunde Saxi er professor ved Forsvarets stabsskole, med blant annet fokus på norsk og nordeuropeisk forsvarspolitikk.

en mann som smiler til kameraet

Håkon Lunde Saxi ved Forsvarets stabsskole mener Joint Expeditionary Force (JEF) er et nyttig tilskudd til Nato.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Håkon Lunde Saxi ved Forsvarets stabsskole mener Joint Expeditionary Force (JEF) er et nyttig tilskudd til Nato.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Saxi er ikke bekymret for at det JEF-landene vil utfordre Nato, eller svekke det sikkerhetspolitiske båndet til USA. Tvert imot. Og han påpeker at USA lenge har krevd at Europa tar mer ansvar for egen sikkerhet.

– Amerikanerne må gjøre mindre, og det koster dem mindre å være med i Nato, sier han.

Donald Trump sitter bak et skrivebord

Donald Trump i Det ovale kontor på torsdag. Samme dag snakket han med Støre og de andre lederne for JEF-landene på telefon.

Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

Det kan dempe kritikken mot Nato i USA, mener Saxi.

– Britene og nordeuropeerne vil nok i større grad tenke sånn at vi skal ta større ansvar for egen sikkerhet, også som et instrument for å bevare den nordatlantiske alliansen med USA.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 09.05.2025, kl. 20.39

Read Entire Article