På en pressekonferanse sa statsminister Petteri Orpo at Finland vil gjøre det sammen som de baltiske landene Litauen, Latvia og Estland.
De fire landene vil trekke seg fra den internasjonale avtalen som forbyr antipersonellminer.
– Å trekke oss fra konvensjonen gir oss den beste muligheten til å forberede oss på endringer i sikkerhetslandskapet på flere ulike vis, sa Orpo.
Han sa videre at Russland utgjør en trussel på lang sikt både for Finland og hele Europa.
Samtidig var han tydelig på at finnene skal kunne kjenne seg trygge.
– Med denne løsningen sørger vi for et godt finsk forsvar de neste årene, sa statsministeren.
Orpo sa også at Finland skal øke sine forsvarsutgifter til 3 prosent av bruttonasjonalprodukt og sette i gang en reform landstyrkene.
Avtalen forbyr all bruk
Finnene mener dette er nødvendig for å sikre nasjonen, melder den finske kringkasteren Yle. Ifølge Yle støtter et stort flertall av 117 parlamentsmedlemmer planene. 91 av dem har svart at de er for å trekke landet fra mineavtalen.
Landmineavtalen fra 1997 er ratifisert av mer enn 160 nasjoner. Den forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av antipersonellminer.
Minene blir utplassert for å skade mennesker, til forskjell fra miner som er laget for å skade stridsvogner eller andre kjøretøyer.
Både Russland og Ukraina har tatt i bruk landminer for å hindre motstanderens framrykking i krigen. Ukraina har anklaget Russland for «folkemordhandlinger» for bruken av antipersonellminer.
Finlands utenriksminister Elina Valtonen sier regjeringen vil legge fram et lovforslag om utmeldingen innen sommerferien.
Røde Kors advarer
Røde Kors har advart mot den tilsynelatende økende aksepten i Europa for å gå tilbake til å bruke våpen som lenge har vært forbudt.
– Forbudet mot antipersonellminer er ikke skapt for fraværet av krig og konflikt, men nettopp for situasjoner som nå, for å begrense risiko og lidelser for mennesker når krig truer, sier seniorrådgiver Nina Pedersen i Røde Kors til NTB.
– Antipersonellminer er et grusomt våpen, som skader, dreper og lemlester sivile i alle konflikter de har blitt brukt. Det at krigen kommer nærmere, endrer ikke de grusomme langtidseffektene av bruk.
– Dersom landene tar i bruk disse våpnene, vil det få store konsekvenser for sivile, i mange tiår fremover, advarer Pedersen.
Publisert 01.04.2025, kl. 13.25 Oppdatert 01.04.2025, kl. 13.44