Rammebetingelser og særnorske regler kan føre til at store deler av norsk fondsbransje flagger ut. Resultatet vil være tap av arbeidsplasser og kompetanse – og verdiskapning og skatteinntekter.
Kari Olrud Moen
Administrerende direktør i Finans Norge
Vigdis Mathisen
Leder i Finansforbundet
Christian Henriksen
Direktør, Verdipapirfondenes forening (VFF)
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
I høst har spørsmålet om rammebetingelser og særnorsk regulering av finansnæringen nok en gang fått ny aktualitet.
Den norske kapitalforvalteren Alfred Berg flyttet nylig sine rentefond til Sverige. Senere har Nordea, og nå sist Danske Bank, flyttet sine norskregistrerte fond til hhv. Finland og Luxemburg.
Bransjen har i en årrekke advart om risikoen for norsk utflagging, og det er nå reell fare for en «snøballeffekt», med betydelig risiko for at en stor del av norsk fondsbransje i nær fremtid vil operere fra våre naboland. Det er behov for snarlige politiske grep for å stoppe utviklingen.
Les også
Danske Bank flytter norske fond til Luxembourg
Resultatet av utflytting av norske fond vil være tap av arbeidsplasser og kompetanse – og verdiskapning og skatteinntekter.
Finansdepartementet har i høst uttalt at dette er en «svært viktig bransje for Norge». Norge har, som statssekretær Indrefjord påpeker i sin kommentar, flere store statlige fond som har behov for den kompetansen bransjen og dens ansatte besitter.
Både Oljefondets Nicolai Tangen og Folketrygdfondets Kjetil Houg, har da også snakket om viktigheten av at vi som nasjon legger til rette for norsk kapitalforvaltning.
Les også
En svært viktig bransje for Norge
Politikere – både fra regjering og opposisjon – uttrykker gjerne at finansbransjen er viktig for Norge. Da er det avgjørende med rammebetingelser som skaper vekst og arbeidsplasser i hele finansnæringen.
Det er politikernes ansvar å legge til rette for at bransjen har konkurransevilkår på linje med våre naboland.
Vårt inntrykk er at bransjen neglisjeres og langt på vei blir tatt for gitt. Høstens utflagging er en kraftig påminnelse om at det ikke lenger er en farbar vei.
Les også
Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge
Norge har alle forutsetninger for å kunne være et attraktivt land for kapitalforvaltningsvirksomhet.
Vår oppfordring til norske myndigheter er å se på bransjen som et gode, og dermed utforske mulighetene – hva kan gjøres for å legge til rette for denne type virksomhet, snarere enn å se på finansbransjen generelt, og kapitalforvaltning spesielt, som «noe vi har, bare fordi vi nødt til å ha det».
I vårt naboland Sverige har finansdepartementet igangsatt en fondsutredning, med mål om å modernisere fondslovgivningen og gjøre det svenske fondsmarkedet mer konkurransedyktig og robust.
Vår oppfordring er at departementet her hjemme gjør noe tilsvarende, men denne bør omfatte hele finansnæringen. Det er på høy tid at myndighetene vier næringen den oppmerksomheten Norge er tjent med.
Les også