Finalen som bør skremme fotball-Europa

9 hours ago 5


På papiret bør engelske lag dominere Europa hele tiden.

Denne sesongen har det endelig skjedd.

Finalen i Europaligaen byr på Manchester United og Tottenham, to lag som er nummer 16 og 17 i Premier League. Ferden hit kan virke som et eventyr for begge to.

Men ser man på økonomien, er finalen helt naturlig. Det overraskende er egentlig heller at engelske lag ikke vinner enda mer.

Bader i penger

Det er blitt en klisjé at Premier League er en superliga i fåreklær – med god grunn.

I 2023 tjente Englands toppliga nesten dobbelt så mye som tyske Bundesliga og spanske La Liga. Blant de 20 lagene med høyest inntekt i verden i 2023–24 var ni fra England, ifølge Deloitte Money League.

Ulikhetene har vært synlige på overgangsmarkedet, hvor lag som ligger midt på tabellen i Premier League, kan tilby spillere omtrent like mye penger som Juventus, og hvor Italias største lag kjøper profilene Premier League ikke vil ha.

Scott McTominay feirar mål med slengkyss.

HELT: Scott McTominay ble solgt av United i fjor og herjer nå for Napoli i Serie A.

Foto: Alessandro Garofalo / AP / NTB

På banen har det vært lett å tro at de engelske lagene skal vinne Mesterligaen hele tiden. Men så klart er turneringen også full av storlag fra andre land som tjener vel så mye.

Det er større forskjeller i Europaligaen, fordi lag nummer seks i England tjener så mye mer enn lag nummer seks i Spania.

Denne sesongen har realiteten gjenspeilet økonomien.

Enorm kontrast

Verken United eller Tottenham hører egentlig hjemme i denne turneringen.

På listen over lag med høyest inntekt i verden er United nummer fire og Tottenham nummer ni. De skal spille i Mesterligaen, men når Premier League er så full av gode lag, må noen ta turen ned til Europaligaen.

Pedro Porro og Tottenham feirar mål mot Bodø/Glimt

SUVERENE: Tottenham var overlegne i semifinalen mot Bodø/Glimt.

Foto: Paul Childs / Reuters / NTB

Tottenham kom på femteplass i Premier League i fjor. De håvet inn 615 millioner euro i 2023–24. Tar vi bort de engelske lagene, er laget med høyest inntekt i Europaligaen franske Lyon, med 264 millioner euro.

Både Spurs og United tjente mer enn dobbelt så mye som noe annet lag i turneringen.

Også West Ham hadde tjent mest i Europaligaen denne sesongen, hadde de vært med. Og Newcastle og Aston Villa.

Betaler for mye

Det mest oppløftende for andre ligaer er at slike engelske finaler likevel er sjeldne.

Blant de siste 10 finalistene i Europaligaen har én vært fra Premier League, og det var da Manchester United tapte mot Villarreal på straffer under Ole Gunnar Solskjær i 2021. Ingen engelske lag har vunnet tittelen siden Chelsea i 2019.

Spania har dominert det siste tiåret, med langt mindre penger.

Vi vet jo litt hvorfor. Engelske lag styres ikke alltid særlig bra. Noen mangler en klar strategi. De kjøper mye rart.

De betaler ofte over markedspris fordi alle vet at de har penger.

Mason Mount og Bruno Fernandes feirer scoring

KLART BEST: Manchester United knuste Athletic Club 7–1 sammenlagt i semifinalen.

Foto: Martin Rickett / AP / NTB

Samtidig må det ligge en frykt i andre ligaer for hva de engelske lagene får til om de tar seg sammen. De nylige vinnerne av Europaligaen har vært mannskap som er trent og bygget opp på mesterlig vis – som Atalanta, Frankfurt, Sevilla.

Det at United og Spurs har nådd finalen i en sesong hvor de ligger like over nedrykk, kan være et hint om hva fremtiden byr på.

Vi liker å tro at slike titler skal gå til lag som har gjort alt riktig.

Her går tittelen til et lag som har gjort det meste feil.

Reserver til finalen

Vi ser den engelske dominansen i Conference League, den tredje største turneringen, hvor Chelsea har spasert til finalen.

Chelsea har den tiende høyeste inntekten i verden. På veien har de møtt lag som FC Noah (Armenia), Astana (Kasakhstan) og Shamrock Rovers (Irland).

Så lett tok Chelsea turneringen at de ikke engang registrerte stjernen Cole Palmer til gruppespillet. De vant alle seks kampene i gruppen, og vant alle utslagsrundene med minst to mål sammenlagt.

Marc Guiu feirer mål for Chelsea

GOD MOT DE SMÅ: Marc Guiu feirer hat trick mot Shamrock Rovers.

Foto: Paul Childs / Reuters / NTB

I flere kamper har de rett og slett brukt B-laget.

På delt tredjeplass på toppscorerlisten i Conference League finner vi Marc Guiu, en 19-åring som aldri har startet en ligakamp for Chelsea. De tre midtbanespillerne med mest spilletid for Chelsea i turneringen er Christopher Nkunku, Kiernan Dewsbury-Hall og Tyrique George.

Bare et engelsk lag kan bruke turneringen som en arena for reservene – og vinne så lett.

Mer kan det bli

Også i Mesterligaen har engelske lag hevet seg.

Det måtte et strålende Paris Saint-Germain-lag til for å slå ut tre av dem, mens Real Madrid tok seg av et uvanlig svakt Manchester City. Aston Villa var nære ved å sende PSG hjem, og Arsenal smadret Real Madrid 4–1.

Totalt har syv lag fra Premier League spilt i europeiske turneringer denne sesongen. Fire av dem ble slått ut av de to rikeste lagene i verden.

De tre andre har nådd finaler.

Og mer ubalansert kan det bli.

Aston Villa-spillere feirer mål

GODE: Aston Villa kom til kvartfinalen i Mesterligaen.

Foto: DARREN STAPLES / AFP / NTB

Premier League får med minst seks lag i Mesterligaen neste sesong. Fem av dem fordi ligaen er rangert som Europas sterkeste, og en ekstra via vinneren av Europaligaen. Det betyr enda høyere premiepenger og TV-inntekter til lagene som blir med.

Så langt har de andre ligaene holdt følge med Premier League på banen. Men det skremmer nok en del klubbdirektører rundt i Europa at halvparten av finalistene nå er fra balløya.

Kanskje er det tilfeldig. Kanskje er det et blaff.

Og kanskje er det starten på en tid der selv engelske lag i krise blir for rike til å kunne stoppes.

Publisert 21.05.2025, kl. 13.42

Read Entire Article