Det høyt varslede millionoverskuddet fra Ski-VM i Trondheim blir nå utfordret av en millionregning fra Trøndelag politidistrikt.
Politiet dekker selv en stor del av kostnadene til arrangementet, men har beregnet utgiftene til Ski-VM å være på mellom 12 og 13 millioner kroner.
Regningen kom overraskende på arrangøren, selskapet Ski-VM Trondheim 2025 AS med Åge Skinstad i spissen, som ikke hadde budsjettert inn utgifter til politi.
I juni sendte Skinstad en søknad til Justis- og beredskapsdepartementet om å få dekket kostnader til polititjenester «basert på de vurderinger og planer Trøndelag politidistrikt har gjort for arrangementet.»
Tirsdag denne uken kom svaret fra departementet.
Det avslår søknaden om pengestøtte.
– Det er en form for skuffelse, sier VM-sjef Åge Skinstad til NRK.
– Men vi har et veldig godt samarbeid med politiet her i Trondheim. Det som vi er ute etter er å ha en forutsigbar sum, som da ikke er altfor høy.
– Blir veldig vanskelig
Skinstad sier VM allerede har brukt 17 millioner kroner på sikkerhet inne på arenaen i Granåsen og på Medal Plaza på Trondheim Torg. Kostnadene til politi kommer på toppen av det.
– Vi må vite dette på forhånd. Dette gjelder ikke bare oss, det gjelder alle fremtidige arrangører i Norge og. Uten at det blir forutsigbart, blir det veldig vanskelig, sier han.
Da Ski-VM ble arrangert i Oslo i 2011, måtte arrangøren selv ta deler av politiregningen. Det samme gjaldt for arrangøren av Sykkel-VM i Bergen.
– Hvorfor har dere ikke budsjettert med større utgifter til sikkerhet i utgangspunktet?
– Vi synes selv vi har tatt høyde for det ut fra det vi kjenner til fra tidligere arrangementer. Vi har et veldig godt forhold til politimesteren og politiet her i Trondheim, og håper fortsatt å finne en god løsning på dette her.
Avslag hovedregel for private aktører
Skinstad sier han ikke vet ha som avgjør hvor stor regningen fra politiet kan bli til slutt.
– De usikkerhetsmomentene, de har jeg stor forståelse for. Men da synes jeg det er et myndighetsansvar å dekke det, sier han.
Justisdepartementet skriver i en e-post at de per i dag ikke har noen ordninger under departementet som kan benyttes til den type tiltak som etterspørres.
«Private arrangører får som hovedregel ikke dekket kostnader til polititjenester», skriver departementet til NRK.
«Departementet er opptatt av å behandle saker likt, og Ski-VM Trondheim 2025 AS får derfor ikke støtte fra departementet til å dekke disse kostnadene», står det i e-posten.
Tjener på kronesvekkelsen
VM-selskapet hadde i det opprinnelige budsjettet planlagt for et overskudd på 22 millioner fra arrangementet.
Det var før regningen fra politiet kom.
Samtidig tjener VM-arrangøren svært godt på at den norske kronen er svak.
En stor andel av inntektene til arrangøren er tilskudd fra Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS). Disse pengene utbetales i sveitsiske franc.
En sterk franc gir i utgangspunktet økte utbetalinger på mange millioner norske kroner for Ski-VM. I tillegg tok arrangøren et grep i fjor sommer for å sikre en minstekurs dersom kronen skulle styrke seg (se faktaboks). Det gjør at VM er garantert minst 20 millioner mer fra FIS-tilskuddene enn det arrangøren budsjetterte med.
Men Åge Skinstad vil ikke være med på at valutagevinsten bidrar til noe mer overskudd for VM:
– Vi har jo sikret valutaen og fått noe mer penger ut på grunn av det. Men det har gått bort til den generelle prisstigningen i veldig stor grad.
– Vi har også utgifter i utenlandsk valuta. Et budsjettert overskudd er ikke penger som vi har. Vi må faktisk selge over 200.000 billetter for å komme opp i det budsjetterte overskuddet. Så å begynne å bruke av penger en ikke har, det er en ganske skummel øvelse, sier han.
Tror ikke kronestyrking er sannsynlig
VM-arrangøren får overført totalt 13,3 millioner sveitsiske franc fra FIS i perioden 2020–2025. Hele FIS-støtten er ennå ikke utbetalt. De største utbetalingene fra FIS kommer først etter at VM er avviklet. I fjor sommer inngikk VM en avtale som sikrer selskapet en laveste kurs på 11,25 på de resterende utbetalingene.
Også Finansavisen har omtalt Ski-VMs valutagevinst.
Den totale gevinsten for Ski-VM kan bli enda større dersom dagens kurs på 12,5 holder seg frem til våren.
Valutastrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets sier det er vanskelig å prognostisere valuta.
– Men at sveitserfranc skal styrkes massivt mot norske kroner er trolig ikke veldig sannsynlig. Det er ikke hundre prosent usannsynlig, men det er ikke det mest sannsynlige utfallet vi ser for oss, sier han.
Nettopp på grunn av svingningene i valutamarkedet, kan det være lurt for bedrifter å tegne sikringskontrakter, sier Cekov.
– Her virker det som man har sikret seg en relativt gunstig kurs. Men nå har vi fasit, kronekursen har svekket seg mot sveitserfranc. Kronekursen var så sterk at en sveitserfranc kostet 9 kroner i 2021. I dag koster en sveitserfranc 12,60 kroner. Så kronekursen har svekket seg om lag 40 prosent i løpet av disse tre årene mot sveitserfranc, sier Cekov.
– Så hvis man har fått inntekter i sveitserfranc, har man da dratt godt nytte av utviklingen i kronekursen, sier han.
Publisert 23.10.2024, kl. 18.33