Et stort flertall av russerne vil ha både ytringsfrihet, et godt forhold til Vesten og frie valg. En ekspert mener dette er dårlig nytt for Vladimir Putin.
Søndag 6. april kl. 09:40Kortversjonen
- Et stort flertall av russerne ønsker ytringsfrihet, samarbeid med Vesten og frie valg.
- Eksperten Inna Sangadzhieva tror dette er et signal om behov for politiske endringer.
- Undersøkelsen fra Levada Instituttet fremhever kontrasten mellom folkeviljen og Putins regime.
Han har vært Russlands sterke mann siden nyttår i 2000 og ble sist gjenvalgt som president for perioden 2024 til 2030 - i et valg som vestlige politikere avfeide som verken fritt eller rettferdig. De fleste av Putins motstandere sitter enten fengslet eller har måttet forlate landet.
– Folket ønsker politiske endringer, sier Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen til VG.
Hun vokste selv opp i Sovjet-tiden og var rundt ti år da partisjef Mikhail Gorbatsjov fra 1985 gjennomførte det som har fått navnet «perestrojka
» og som snudde opp-ned på det meste.– Dette er et viktig signal om at vi må være klare til et «perestrojka 2.0», sier Sangadzhieva.
Hun viser til en meningsmåling tatt opp av det troverdige meningsmålingsinstituttet Levada og gjengitt hos Novaja Gazeta. Spørsmålet var hva russerne verdsetter mest:
- 89 prosent vil ha ytringsfrihet.
- 95 prosent vil ha religionsfrihet.
- 66 prosent vil ha fri inn- og utreise av Russland.
- 74 prosent vil ha samarbeid med Vesten.
- 75 prosent vil ha frie valg.
- 95 prosent vil ha privat eiendomsrett.
– Jeg ble positivt overrasket over tallene. Jeg trodde faktisk først de dreide seg om 1985, sier Sangadzhieva.
– Denne undersøkelsen viser at folks fremtidsvisjoner ikke er de samme som det regimet og statlige media hevder. Det gir håp. Tallene gir en form for «ekko» tilbake til Sovjet-statens sammenbrudd. Ingen forventet endringer til de faktisk skjedde, fortsetter Russland-eksperten.
Hun mener at undersøkelsen viser at det russiske samfunnet krever politiske reformer.
– Det står i sterk kontrast til hva dagens regime ønsker - å beholde makten og ha status quo
.– Krigen i Ukraina er et tilbakekall til det militaristiske opphav av Sovjet-regimet. De som styrer landet i dag, var unge den gang eller kommer fra KGB, formelt en hemmelig sikkerhetsorganisasjon, men i praksis en terrororganisasjon. Dens mål har vært å beskytte makthaverne mot folket. De har ikke forholdt seg til lover og regler. Krigen og militariseringen av samfunnet er den absolutt nødvendige forutsetningen for at regimet skal overleve, mener Inna Sangadzhieva.
Hun synes resultatet av meningsmålingen er interessant med tanke på at en skal være kritisk til resultatene av slike undersøkelser i autoritære regimer.
– Krigen, fryktfølelse, overvåkning og propaganda påvirker folks svar. Man svarer det spørsmålsstillerne ønsker å høre, ikke det man egentlig mener. Det gjelder særlig hvis spørsmålene er relatert til krigen eller regimet.
Sangadzhieva understreker at «illojale meninger» i dagens Russland kan medføre mange års fengsel.
Novaja Gazeta skriver dette om punktet om frie valg:
– Mulighetene for politisk konkurranse og frie valg har blitt uthult de siste tiårene. Likevel står det seg blant folk i undersøkelsen - 75 prosent sier ja.
– De aller yngste har ikke en gang opplevd noen reell politisk konkurranse i sin levetid, heter det.