– Fengsel er like dyrt som et rom på Grand hotell

1 day ago 8


– Når politikere snakker om å «skaffe seg hjemmel» for nye tiltak, høres det tilforlatelig ut. Men bak den uskyldige retorikken skjuler det seg ofte alvorlige inngrep i borgernes rettigheter, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith til VG.

Hun viser blant annet til saken om visitasjonssoner som nylig ble vedtatt i Stortinget, der politiet kan visitere personer uten konkret mistanke om kriminalitet.

Hva er visitasjonssoner

  • Stortinget har stemt for å gi politiet utvidede fullmakter i utsatte områder, såkalte visitasjonssoner, for våpenkontroll.
  • Lovforslaget har møtt kraftig motstand, blant annet fra Diskrimineringsombudet som frykter etnisk profilering.
  • Høyre, Frp, Sp og KrF støttet forslaget som fikk 53 stemmer for og 49 mot.

30 år fengsel

Sammen med Ingvild Wetrhus Thorsvik (V), frykter de nå at politikerne bygger ned rettsstaten bit for bit med nye hjemler og inngripende tiltak.

– Du har alt fra Høyre som vil øke maksstraffen til 30 år, som de selv kaller en forsiktig begynnelse, til Frp som vil senke den kriminelle lavalderen. De vil ha dobbeltstraff i gitt områder, sier Thorsvik og fortsetter:

– Det er et kappløp mellom justispolitikere om å være hardest og tøffest. Og i det kappløpet så risikerer man å være helt følelsesdrevet og se bort fra kunnskap om hva som fungerer og ikke fungerer.

Bør Norge fokusere mer på forebygging enn straff?aJa, forebygging først bNei, strengere straff cUsikker

Thorsvik (V) viser til at Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet fant sammen når de stemte for visitasjonssoner, uten å gjennomføre en utredning i forkant.

– Når de står sammen i den saken, så blir jeg oppriktig bekymret for at flere radikale og inngripende forslag kan få flertall i Stortinget, sier Thorsvik.

Høyre kaller det for sprøyt, og sier det er helt normalt å stemme over hjemler uten en utredning i forkant:

– Dette handler vel egentlig bare om at de er mot å innføre visitasjonssoner. Men sosialdemokratene i Danmark har gjort det, og det virker, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Frølich.

Også Frp mener det er unødvendig med utredninger i det de kaller for «fornuftige tiltak».

 Trond Solberg / VGBildet viser en visitasjonsaksjon i Oslo i 2017. Foto: Trond Solberg / VG

Mer kriminalitet?

Smith peker på at Norge faktisk har mindre kriminalitet enn mange andre land.

– Veldig mye av det som vi gjør og har gjort i Norge gjennom mange år, fungerer jo. Hvis du sammenligner Norge med andre land, så er det få land som har så lav kriminalitet som oss. Vi har blant annet færre drap enn noen av våre naboland, sier Smith.

Hun mener at virkelighetsbildet som skapes av kriminaliteten i Norge, er feil.

 Ola Haram / VGFENGSEL ER DYRT: – Det koster like mye som et rom på Grand hotell – og det virker ikke, sier Merete Smith (til høyre). Foto: Ola Haram / VG

– Det virkelighetsbildet som en del prøver å skape nå, er at kriminaliteten er veldig økende, sier Smith og fortsetter:

– Det er ikke riktig. Det som er riktig, er at kriminaliteten har vært økende siden en «all-time-low» under pandemien. Og så har den økt noe, men vi er fremdeles lavere enn på 2000-tallet og 2010-tallet, sier hun.

– Vi skal selvfølgelig ta den kriminaliteten vi har på alvor, men tiltakene må være kunnskapsbaserte.

Kilde: SSB200320132023
Antall lovbrudd anmeldt pr år, alle typer420 762388 506327 997

Fengsel dyrest

Smith og Thorsvik etterlyser mer kunnskapsbaserte tilnærminger til kriminalitetsbekjempelse.

– Hvorfor ser justispolitikerne alltid til andre land som har mer kriminalitet og flere folk i fengsel? Norge gjør masse som virker, sier Smith.

De mener at det som faktisk virker mot kriminalitet, er tiltak som nærpoliti og forebygging, ikke mer inngripende hjemler.

– Det man fra forskning vet at funker, er nærpoliti. Det å ha politiets tilstedeværelse i områder som er kriminalitetsutsatte, sier Thorsvik.

Både Frp og Høyre kaller det naivt å tro at fengsel ikke fungerer:

– Narkohandlere, multikriminelle og internasjonale gjenger kan ikke møtes med norsk snillisme. Ja, politiet skal møte noen jobbe forebyggende, men kriminalitet må møtes med hard hånd. Sånn er verden blitt, sier Frølich (H).

Hva koster en fengselsplass per år i Norge?

  • 1.262.000 pr år i fengsel med høyere sikkerhetsnivå.
  • Det gir en døgnpris på 3457 kr per dag.
  • 896.000 pr år i fengsel med lavere sikkerhetsnivå.
  • Det gir en døgnpris på 2454 kr per dag.
  • Medianen for dagsatsen, basert på kostnader mellom 896 000 kr (lav sikkerhet) og 1.262.000 kr (høy sikkerhet) per år, er omtrent 2956 kr per dag

Kilde: 2023-tall fra Kriminalomsorgen

Når det kommer til ungdomskriminalitet, så viser Venstre og Advokatforeningen til at det er dyre tiltak som må til for å følge opp kriminelle ungdommer. Men at det uansett vil være billigere enn å sende noen i fengsel.

– Fengsel er det dyreste tiltaket man har, og det vet man at ikke virker. Derfor er det viktig å følge opp de som har de største utfordringene innen ungdomskriminalitet.

Frp ønsker å gå motsatt retning, ved å senke den kriminelle lavalderen og avvikle ungdomsstraffen:

– Det vil virke avskrekkende i langt større grad enn i dag, og samfunnet vil beskyttes mot de som raner, voldtar, knivstikker og dreper fordi vi setter dem bak lås og slå, sier Helge André Njåstad, leder justiskomiteen i Frp.

Hva koster et rom på Grand hotell?

Da VG sjekket romprisen på Grand hotell i Oslo den 20. mars, kostet det billigste rommet 2917 kr pr natt. Den billigste suiten kostet 3995 kr per natt.

Read Entire Article