– Hvis dette vedvarer de neste årene også, så kan det drepe interessen for sykkelsporten, sier NRKs sykkelekspert, Sondre Sørtveit.
Senest lørdag viste han det igjen. I årets siste store sykkelklassiker, Il Lombardia, syklet Pogacar de siste 48 kilometerne helt alene. Den dobbelte OL-vinneren Remco Evenepoel gjorde ikke engang et forsøk på å henge med, da Pogacar gikk.
– Det er helt vanvittig. Det er verdens beste syklist, som får alle andre til å se ut som rundingsbøyer. Jeg er helt målløs. Og det er litt rart å si, for dette har vi visst at skulle skje i hele dag, sa Max-kommentator Theis Magelssen.
Pogacar vant til slutt med tre minutter og 16 sekunder ned til Evenepoel, den største seiersmarginen i rittet siden 1971.
– Vi ble statister
Carl Fredrik Hagen fikk selv kjenne på hvor god Pogacar er under Giro dell'Emilia forrige uke. Pogacar var også der fullstendig suveren, og vant etter et soloangrep på snaut fire mil.
Det var da bare en uke etter at Pogacar vant VM, etter å ha angrepet fra de øvrige favorittene med rett over 100 kilometer fra mål og var solo de siste fem milene.
– Vi andre ble statister, selv om jeg kjørte noen av de beste wattverdiene jeg har gjort i den type ritt, sier Hagen om det han selv leverte i Giro dell'Emilia.
– Dominans er kjedelig
Samtidig som Pogacar har hatt en helt vanvittig sesong, med 25 seirer på kun 58 rittdager, har det også blitt en gjenganger med lange solotriumfer. Det startet allerede i vår, da han vant Strade Bianche etter et 82 kilometer langt soloangrep.
– Vi er ikke vant til at noen ryttere dominerer i så stor grad på den måten i varierte sykkelritt. Det hadde nok vært litt kjedelig for underholdningsverdien, hvis han fortsetter å være såpass mye bedre enn de andre, sier Sørtveit.
– Du kan ikke skylde på Pogacar for at han bare er bedre enn de andre, men du kan ikke late som det er morsomt å se på et ritt hvor du vet hvem som vinner før rittet starter, skrev innholdsprodusenten Benji Naesen på X etter lørdagens angrep.
– Det er forståelig at folk der hjemme begynner å bli mett, sa Magelssen kort tid før målgang, og fortsatte:
– Det er jo kjedelig i lengden å se på det her. Det må vi si. Men slik er det i alle idretter, hver gang det er en dominant utøver. Dominans er kjedelig når det pågår.
En kamp om annenplassen
I intervjuene før start var flere av Pogacars konkurrenter klare på at det i stor grad var et ritt om andreplassen.
Carl Fredrik Hagen rakk akkurat å sette seg ned i sofaen da han så angrepet til Pogacar i lørdagens ritt. Og tenkte da «dette var akkurat det jeg hadde sett for meg».
– Enn så lenge så tror jeg ikke det er ødeleggende. Jeg tror mange tenker «wow» og at det er ekstremt kult å se på. At man lar seg rive med av den offensiviteten han har, sier Hagen.
Også NRKs sykkelekspert lar seg først og fremst begeistre.
– Det er en rytter som lager show. Det er fascinerende at vi i år har vært vitne til en av de beste sykkelsesongene noensinne. Det kan gå mange år til det igjen og så kan det bli kjedelig hvis det vedvarer over tid.
– Men du synes ikke det kjedelig enda?
– Nei, kanskje ikke. Ikke helt enda. Det showet han for eksempel lagde i VM ... Alle visste han ville gå tidlig, men så klarte han å gå enda tidligere. Men hvis det bare fortsetter slik, så vil det bli kjedelig.
Lagkameraten: – I en egen klasse
Vegard Stake Laengen var med på Pogacars seier i Giro d'Italia tidligere i år.
– Kan han bli så suveren og dominant at det nesten blir litt kjedelig?
– Det kan jo bli det. Men jeg føler også de andre er veldig sterke, slik som Remco Evenepoel. Han har vunnet mye i år også. Så har man Jonas Vingegaard også, men som hadde en sesong preget av skader etter velten i Baskerland, sier han, og fortsetter:
– Han må nok passe på de neste årene, men slik det har blitt nå, så er han i en helt egen klasse.
Det samme peker også Pogacars tidligere lagkamerat, Alexander Kristoff på.
– Nå er han så suveren i de største rittene at det kanskje ødelegger spenningen litt i rittene. Men slike ting snur fort. Plutselig kommer det en skade eller sykdom, og så kan ting snu igjen, sier han til NRK.
– Tidenes beste sesong
Uansett er hyllesten av Pogacars sesong unison.
– I den moderne sykkelhistorien må det være tidenes beste sesong, sier Hagen.
– I alle årene jeg har holdt på, så har jeg ikke sett noe lignende av en og samme rytter. Han gaper over mye og klarer å vinne det meste, sier Stake Laengen.
Hos arrangøren fikk Pogacar spørsmål om han skjønner hvor han nå står i sykkelhistorien, etter den utrolige sesongen. Svaret kom raskt fra 26-åringen.
– La oss se hvor vi er etter karrieren.
Her går det nesten fryktelig galt for landslagsløperen 00:43
Publisert 12.10.2024, kl. 20.55 Oppdatert 12.10.2024, kl. 21.11