Forrige uke ble den årlige Met-gallaen arrangert, med en gjesteliste fullspekket av stjerner.
Den eksklusive veldedighetsgallaen er kun for inviterte, og billettene kostet i 2024 opp mot 75.000 amerikanske dollar per person.
Aller viktigst er den røde løperen, hvor kjendiser får vist seg frem i storslåtte antrekk, ofte på vegne av store motehus.
De mange antrekkene er hvert år tema for diskusjon: Mens noen hylles, blir andre slaktet. Blant sistnevnte er artisten Billie Eilish.
Det er bare et problem: Hun deltok ikke på årets Met-galla.
På sosiale medier har flere kontoer publisert bilder av Eilish på den røde løperen. På et av bildene har hun på seg en stor sort blazer med røde roser.
Et annet bilde fra en TikTok-video viser henne i et svart korsett og fjærbelagt miniskjørt. Videoen har blitt sett over 4,4 millioner ganger.
Dette er ikke et ekte fotografi, men en KI-generert bilde av Eilish på den røde løperen.
KI-generert: Skjermdump fra TikTokAntrekkene skal ha skapt så mange negative kommentarer at Eilish har slått tilbake mot kritikken:
– Ser at folk snakker om at det jeg hadde på meg under årets Met-galla var søppel. Jeg var ikke der, sier hun i en video publisert på Instagrams story-funksjon onsdag.
Videre sier hun at bildene er laget av kunstig intelligens (KI).
Skjermdump av et bilde som ifølge Eilish er KI-generert.
KI-generert: Skjermdump fra X– Jeg hadde en konsert i Europa den kvelden. La meg være! Jeg var ikke der, engang, ler artisten.
Eilish er nemlig på turné i Europa, og sto på scenen i Amsterdam da Met-gallaen fant sted. I slutten av april opptrådte hun også i Oslo.
Delte KI-bilde på egen Instagram
Hun er ikke den eneste som har blitt offer for KI-genererte bilder fra gallaen. Også artister som Katy Perry, Selena Gomez og SZA har gått viralt med bilder som ikke er ekte.
På bildet av Gomez er hodet hennes tilsynelatende klippet inn på kroppen til en annen gjest fra fjorårets galla. Hun mangler både den ene hånden, mens den andre går i ett med vesken hun holder.
Katy Perry delte dette bildet på Instagram. Bildet er KI-generert.
KI-generert: Skjermdump fra InstagramHer står Selena Gomez tilsynelatende på Met-gallaen. I virkeligheten er ansiktet hennes brukt på en annen kropp.
KI-generert: Skjermpdump fra XOgså dette KI-bildet av artisten SZA har blitt delt på X.
KI-generert: Skjermdump fra X
Perry har selv delt KI-bildet på sin egen Instagram-konto, hvor hun skriver at hun ikke kunne delta i år fordi hun også er på turné.
Også i fjor ble det spredt et KI-bilde av artisten, kledd i en storslått kjole med blomster. Heller ikke da var Perry på gallaen.
Katy Perry delte også dette bildet etter fjorårets Met-galla. Bildet er ikke ekte.
KI-generert: Skjermdump fra InstagramIfølge Perry trodde selv hennes egen mor at bildet var et ekte fotografi.
– I år var jeg sammen med moren min, så hun er trygg fra alle botene, men jeg ber for resten av dere, skriver Perry.
Kan være ekstremt ødeleggende
Liv Hausken er professor i medier og kommunikasjon ved UiO. Hun forsker på KI og fotografi. Problemstillingen med KI-genererte bilder er ikke noe vi blir kvitt med det første, sier hun.
– Etter at generativ KI ble mer eller mindre allemannseie, har bruken eksplodert. Mens det før var mer oppsiktsvekkende, er det nå blitt alminneliggjort.
Liv Hausken er professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
Utviklingen av teknologien går så raskt at det stadig blir vanskeligere å gjenkjenne hva som er laget av kunstig intelligens og ikke.
– Vi kan ikke lengre gjenkjenne KI-bilder med det blotte øye. De fleste av oss ser disse bildene på små skjermer på telefonen, mens vi blar oss fort forbi. Og om kort tid vil det kanskje være umulig å skille dem uten tekniske hjelpemidler.
«Billie Eilish lurer på hva det falske bildet er laget for», skriver E! Online. Det er et godt spørsmål, sier Hausken.
– Veldig mange av disse bildene er bare laget for gøy, og akkurat disse bildene fra Met-gallaen er kanskje ikke umiddelbart skadelig for noen. Men når kjendiser og også vanlige folk blitt utsatt for deepfake pornografi, for eksempel, er det ekstremt ødeleggende.
Tidligere har det blant annet blitt spredt deepfakes av Taylor Swift.
Samtidig kan KI-bilder bidra til desinformasjon, ettersom de ikke gir en presis gjengivelse av fakta, legger Hausken til.
– Det er viktig å spørre seg hvem som lager disse bildene og hvorfor. Det handler om å identifisere hvorvidt bildene er skadelige eller ei.
Hausken mener også at man må slutte å bruke begrepene ekte og falske bilder. I stedet bør man skille mellom fotografier og KI-generert eller manipulert innhold, mener hun.
– Som samfunn må vi innstille oss på at vi er nødt til å innføre flere teknikker, redskap og praksiser for å ha en ansvarlig omgang med KI-bilder. Og så trenger vi å oppøve bedre kritiske evne til å vurdere dem.
Publisert 16.05.2025, kl. 17.56