EUs legemiddelverk har godkjent Alzheimer-medisin

1 week ago 17


Torsdag godkjente det Europeiske Legemiddelverket (EMA) en medisin for behandling av tidlig Alzheimers sykdom.

Det er første gang EU har godkjent medisin som kan hjelpe mot sykdommen.

– Jeg tror dette er et første skritt på veien mot at vi kanskje kan få en behandling som kan utsette sykdommen en tid, og bremse videre forløpet i det, sier Geir Selbæk, forskningssjef og professor ved Nasjonalt senter for forskning om helse.

Geir Selbæk

Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for forskning og helse sier vedtaket er et første skritt mot en behandling som kan gi nytt håp for personer med Alzheimers sykdom.

Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK

Vanligste årsak til demens

Alzheimer er den vanligste sykdommen som fører til demens.

I Norge har over 100.000 mennesker demens. Rundt 70 prosent av disse har Alzheimer.

Det finnes ingen medisiner som kan gjøre en person frisk fra sykdommen. Men det finnes godkjente medisiner som kanskje kan utsette den, disse har ikke tidligere vært godkjente i Europa, sier Selbæk til NRK.

Blant annet er flere medisiner godkjente i USA, Storbritannia, Japan og Kina, men inntil nå avvist av EMA.

EU vurderte medisinen på nytt

– Den vitenskapelige komiteen i EMA har anbefalt at Leqembi skal bli godkjent for en avgrenset gruppe pasienter med Alzheimer i tidlig fase.

Det sier Sigurd Hortemo, overlege ved Direktoratet for medisinske produkter (DNP). DNP godkjenner av legemidler i Norge.

Han legger til at når EU-kommisjonen har tatt sin endelige avgjørelse, har DNP én måned på seg til å godkjenne legemiddelet i Norge.

Sigurd Hortemo

Sigurd Hortemo i Direktoratet for medisinske produkter sier det er første gang en har en medisin som kanskje kan bremse utviklingen av Alzheimers sykdom.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Medisinen ble først ikke godkjent da den var oppe til vurdering i sommer. Blant annet manglet det dokumentasjon på effekt og sikkerhet, det er store bivirkninger og prisen er høy, ifølge professor Geir Selbæk.

At medisinen når får grønt lys, betyr at effekten av medisinen er god nok til å rettferdiggjøre risikoen for bivirkninger hos målgruppa.

Det er flere ting som må vurderes når EMA godkjenner en ny medisin, blant annet hvordan det skal finansieres og administreres, forklarer Selbæk.

Kan bremse sykdommen

Ifølge DNP er den nye medisinen ulik tidligere medisiner, fordi den angriper plakken i hjernen som man ser hos pasienter med Alzheimer.

Det er personer med lett grad av demens, eller i stadiet som er før man utvikler demens, som er målgruppen for medisinen.

Men man vet ennå ikke om den fjerner symptomene på sykdom, ifølge Selbæk.

Den kan iallfall utsette debuten av Alzheimer, tror man. Men logikken i at man fjerner det stoffet som man tror forårsaker sykdommen, hvis det er sånn, da kan du også stoppe utviklinga av sykdommen og kanskje iallfall utsette den.

Han mener man trenger mer kunnskap om medisinens effekt.

– Men det er et første skritt på vei mot å få en behandling som ville bety veldig mye og gi nytt håp for personer med Alzheimers sykdom.

Norge venter på EU

Det mye som gjenstår før den er tilgjengelig for personer i Norge med Alzheimers sykdom, mener Selbæk.

Men nå som EMA har godkjent medisinen, vil også norske helsemyndigheter vurdere den.

Som en hovedregel følger de det som EMA kommer fram til, sier Selbæk til NRK.

Publisert 14.11.2024, kl. 19.55

Read Entire Article