Euroen nær 12 kroner: – Kronen er blant de mest utsatte

3 hours ago 2


Kronen fortsetter å svekke seg mot euro etter siste rentekutt. Valutastrateg Nils Kristian Knudsen ser få tegn til bedring.

Illustrasjonsbilde av norske kroner, euro og amerikanske dollar. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Euroen snuste på 12 kroner torsdag, før den styrket seg noe igjen.

Mandag 16. juni kostet en euro 11,4344 kroner. Nå må man ut med 11,9567 kroner. Skal du for eksempel betale 1.450 euro for et påkostet hotellrom i Barcelona for en langhelg, må du i dag ut med rundt 757 kroner mer enn du måtte i juni – kun på grunn av svakere krone.

På det meste torsdag kostet en euro 11,98 kroner. Euroen var sist på 12-tallet mot kronen i april i år.

Nils Kristian Knudsen er valutastrateg i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Handler ikke om eurostyrking

Ifølge valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er det ikke euroen som styrker seg, men dollaren som viser muskler og kronen som faller i dragsuget.

– Det vi ser nå er sterkere nøkkeltall fra USA, spesielt på inflasjon og detaljhandel, som gjør at markedet reduserer sannsynligheten for rentekutt der borte. Det styrker dollaren, og når det er dollar som styrker seg, så er kronen en av de valutaene som er mest utsatt for svekkelse, Sier Knudsen.

Knudsen peker på at markedsaktørene typisk søker seg til dollar eller euro når usikkerheten øker, og at salget av kroner skjer som en konsekvens av dette.

– Dette handler egentlig ikke så mye om eurostyrking, men at kronen kommer langt ned på lista over attraktive valutaer, forklarer Knudsen.

– Veien er veldig kort

Euroen har ligget tett på 12-kronersnivået tidligere i år, men nå mener Knudsen at det er stor sannsynlighet for et brudd.

– Om dollaren fortsetter styrkingen og for eksempel bryter under 1,151,15Ligger i dag på 1,16. mot euro, så er veien til 12 – og kanskje 12,05 – veldig kort, sier han om kronen.

Knudsen ser få tegn til at kronen skal styrke seg igjen med det første.

– Med dagens markedsbilde er det stor sannsynlighet for at kronen blir liggende svak, eller svekker seg ytterligere, sier han og legger til:

– Det viktigste å få frem er at det er dollaren som viser muskler igjen.

Les på E24+

Tollkrig: – Kan gjøre bitcoin 1.000 ganger mer verdt

Usikkert for dollaren

Dollaren har i det siste året hatt svak utvikling, men ved inngangen av juli har kursen begynt å utvikle seg oppover.

Dollaren ligger nå på 10,30 kroner, opp fra under 10 kroner tidligere i sommer.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Carnegie har tidligere uttalt til E24 at det råder en «ganske sterk oppfatning» i markedet om at dollaren skal svekke seg videre.

Ifølge DNB Carnegies morgenrapport torsdag har usikkerhet rundt sentralbankens uavhengighet og økende budsjettunderskudd bidratt til en periode med dollarflukt og spekulasjoner om reduserte dollar-investeringer.

– Begge disse faktorene vil nok trekke i retning svakere dollar fremover. Samtidig har vi et mer optimistisk syn på utviklingen i amerikansk økonomi enn mange andre, og tror det kan være minst like viktig utover høsten, skriver Østnor.

Read Entire Article