Euro på 12 kroner: – Litt som med en idrettsskade

4 days ago 16


Euroen har ligget uvanlig lenge over 12 kroner. – Det er fort gjort å skade seg, men det kan ta lang tid å komme seg igjen, sier sjefstrateg.

Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tolluroen i april har svekket kronen kraftig. Mens kronen har hentet inn mye av svekkelsen mot dollar, har den holdt seg uvanlig svak mot euro.

Siden euroen ble etablert i 1999 har den vært over 12 kroner kun 20 enkeltdager. Åtte av disse dagene har vært etter tolluroen nå i april.

Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Hvorfor styrker ikke kronen seg igjen?

– Det er litt som med en idrettsskade. Det er fort gjort å skade seg, men det kan ta lang tid å komme seg igjen, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets.

Han knytter kronesvekkelsen til dempet oljepris og markedsuro.

– Kronen styrket seg mye i mars, og det var trolig knyttet til spekulative investorer. Da skulle det kanskje ikke så mye til for at den begynte å svekke seg igjen, sier han.

11. april var euroen på det meste oppe i 12,21 kroner. Siden har kronen hentet seg noe inn. Onsdag var euroen oppe i 12,13 kroner på det meste.

– Trolig er kronen ikke langt unna et normalt nivå nå. Vi mangler sterke drivere for at kronekursen skal styrke seg, sier Cekov.

– Vi har vanligvis bare vært veldig kortvarig over 12 kroner mot euroen de siste årene. Den psykologiske barrieren er brutt. Taket er sprengt. Vi kan potensielt bli liggende rundt disse nivåene en stund.

– Ikke helt over ennå

Også sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management peker på at kronekursen påvirkes av lavere oljepris.

Han mener at uroen heller ikke er over, tross noen toll-utsettelser.

– Det var kraftig nedgang i aksjemarkedene og turbulens fra tollsatsene ble kunngjort i starten av april. Den verste uroen ser ut til å være bak oss, men det er ikke helt over ennå, sier han.

– Oljeprisen var på 75 dollar fatet i begynnelsen av april, men har etablert seg rundt 65 dollar fatet etter uroen. Så den har heller ikke kommet tilbake. Jeg føler at markedet er veldig usikkert, sier Wilhelmsen.

– Alvorlig og usikker

Mange venter en svekket verdensøkonomi etter tolluroen, inkludert Verdens handelsorganisasjon.

– Mange tror at resesjon ikke bare er mulig, men sannsynlig. Situasjonen er fortsatt alvorlig og usikker. Det er mye som ikke er avklart ennå. Tollsatsene er fortsatt der og vil trolig dempe globale vekstutsikter, selv om det er gjort noen justeringer der, sier Wilhelmsen.

– Selv om fallet på børsene har stanset opp er vi ikke tilbake der vi var i starten av april. Jeg hadde kanskje sett for meg litt sterkere kronekurs etter løftet på børsen i starten av uken. Vi så litt tendensen til det en stund, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Foto: Torstein Bøe

Bunnrekord på 13 kroner

Euroen har ligget over 12 kroner i løpet av hver eneste handelsdag fra 7. april til 16. april 2025, altså åtte handelsdager på rad, ifølge tall fra Infront.

Under coronakrisen i mars 2020 lå euroen over 12 kroner i fem handelsdager på rad.

Den gang var imidlertid kronen enda svakere enn nå. På det meste den 19. mars 2020 passerte euroen hele 13 kroner. Da grep også Norges Bank inn for å svekke kronen.

Ifølge Wilhelmsen var situasjonen annerledes i mars 2020. Blant annet var kronesvekkelsen mye bredere, målt ved I44-indeksen.

– Norges Bank bekymrer seg ikke for om euroen blir liggende varig over 12 kroner, sier Wilhelmsen.

– Da Norges Bank intervenerte i markedet i 2020, var det for å sikre at markedet fortsatt fungerte. Men markedet ser ut til å fungere fint nå, og det er uaktuelt å gripe inn bare for å styrke kronen.

Les på E24+

Derfor er det «verdens viktigste rente»: – USA er ikke lenger det det var

Dette kan styrke og svekke kronen

Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management utelukker ikke at en euro på 12 kroner kan bli en ny normal. Men utviklingen avhenger av flere faktorer.

– På kort sikt påvirkes kronekursen av uroen i markedet, oljeprisen og renteforskjeller mot utlandet. På lang sikt handler det om hvor attraktivt Norge er for utenlandske investorer. Vi skiller oss ikke veldig ut akkurat nå, men dette bildet kan jo også endre seg over tid, sier han.

– Hva kan styrke kronen?

– Får du bedre risikosentimentrisikosentimentat investorene og markedene ser mer positivt på fremtiden, og børsene begynner å stige igjen, og mer kapital over tid trekker seg mer ut av USA og flytter seg til andre land, så kan kronen potensielt styrke seg. Vi så en slik styrking av kronen i februar og mars, som ble avbrutt av turbulensen, sier han.

– Men hvis vi får en mer normal situasjon, så kan kronen fort styrke seg til ned mot 11,00 mot euro. Det er fullt mulig.

– Hva kan svekke kronen ytterligere?

– Det vil kunne skje ved eskalerende handelskrig og resesjonresesjonglobal økonomisk nedtur, definert som nedgang i brutto nasjonalprodukt i to kvartaler på rad. Hvis vi ser svakere makrotall i Kina, USA og globalt, kan aksjemarkedene og oljeprisen falle, og da kan kronen svekke seg ytterligere, sier Wilhelmsen.

Les på E24+

Slik takler du usikre tider

Read Entire Article