Nordmenn bruker utstyr og tjenester som varsler om trafikkontroller daglig, ifølge regjeringen. Men et forbud kan være ulovlig, ifølge EU.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Regjeringen vil forby trafikkontroll-varsling, men EU-kommisjonen mener forslaget strider mot EUs ehandelsdirektiv.
- Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård argumenterte tidligere i år for at varslingstjenester undergraver trafikksikkerhetsarbeidet.
- Han valgte derfor å fravike minimumsfristen for høring av EØS-saker.
- Forslaget innebærer endringer i veitrafikkloven, men inneholder også et alternativ som er innenfor direktivets rammer.
- EUs ehandelsdirektiv er blitt erstattet av en forordning som foreløpig ikke er norsk lov.
- Det kan skape problemer fordi rettstilstanden i EU er en annen enn i EØS/EFTA-statene på et område der EØS-avtalen legger opp til regellikhet, ifølge jusprofessor Finn Arnesen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Regjeringen meldte tidligere i år at den vil forby utstyr, apper og tjenester som varsler sjåfører om trafikkontroller.
EU-kommisjonen mener forslaget er i strid med EUs direktiv om elektronisk handelEUs direktiv om elektronisk handel"ehandelsdirektivet" 2000/31/EF, ifølge et brev E24 har fått innsyn i.
Det er sendt til EØS-tilsynet ESA, som skal sikre EØS-reglene følges slik at Norge, Liechtenstein og Island kan delta i EUs indre marked.
Les på E24+
Ny hovedeier: Dette skjer med Eurobonus
Kort høringsfrist
Lovforslaget ble sendt ut på høring i februar med en fire ukers frist. Det er kortere enn vanligkortere enn vanligFristen for innspill ved høring er normalt tre måneder, og ikke mindre enn seks uker. I EØS-saker kan det åpnes for å sette en kortere frist enn seks uker, dersom instruksen fravikes. (Kilde: DFØ).
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) bestemte at minimumsfristen skulle fravikes fordi bruken av utstyr og tjenester som varsler om trafikkontroller har «et stort omfang» og «daglig» undergraver trafikksikkerhetsarbeidet med uanmeldte kontroller.
– Et forbud mot slike varslingstjenester kan bidra til både økt etterlevelse av trafikkreglene og i tillegg reduserte ulykkeskostnader for samfunnet, sa Nygård i pressemeldingen som ble sendt ut.
Alternativt forslag
Forslaget, som innebærer endringer i veitrafikkloven, er under behandling.
– Kommisjonens brev gir uttrykk for at de endringene man planlegger i vegtrafikkloven § 13 a ikke lar seg forene med ehandelsdirektivet, sier jusprofessor Finn Arnesen ved Universitet i Oslo til E24.
Han sier det ikke er noe dramatikk i det.
– Poenget med ordningenordningenDet er gjennom EØS-høringsloven etablert prosedyrer som tar sikte på å fange opp tekniske handelshindre før de trer i kraft er å sikre at det ikke fremmes forslag til regler som er i strid med EØS-avtalen.
Arnesen peker på at forslaget også inneholder et alternativ som ligger innenfor direktivets rammer.
Dette åpner for et forbud mot bruk, men ikke besittelse av apper eller andre tjenester for varsling, ifølge høringsnotatet.
– Kan skape problemer
Direktivet EU-kommisjonen mener hovedforslaget strider med, er blitt erstattet av EUs forordning om digitale tjenester (DSADSADigital Services Act), ifølge brevet. Denne er foreløpig ikke en del av norsk lovgivning.
– Dette kan skape problemer fordi rettstilstanden i EU er en annen enn i EØS/EFTA-statene på et område der EØS-avtalen legger opp til regellikhet, sier Arnesen.
Han legger til at forberedelsen av innlemmelsen av DSA-forordningen i EØS-avtalen tar for lang tid til at dette kan oppnås.
E24 skrev tidligere i år om Norges store EØS-etterslep.
Selv om DSA-forordningen foreløpig ikke er norsk lov, oppfordrer EU-kommisjonen norske myndigheter til å sørge for at denne blir innlemmet som en del av EØS-avtalen.
– Norske myndigheter oppfordres til å ta disse kommentarene til etterretning, avslutter kommisjonen brevet.
– Vil ta med oss innspillene
ESA gir uttrykk for det samme i en e-post.
– Dersom det gjøres vesentlige endringer i forslaget, må Norge notifiserenotifiseregjøre noe offentlig kjent det på nytt. Hvis regelverket vedtas, må Norge kommunisere det til ESA, skriver kommunikasjonsmedarbeider Sofia Løvø.
Samferdselsdepartementet bekrefter overfor E24 at de har mottatt innspillene fra EU.
Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund skriver i en e-post at EU-kommisjonen oppfordrer norske myndigheter om å vurdere det alternative forslaget (som kun forbyr bruk).
– Vi vil ta med oss de innspillene som er kommet i den videre oppfølgingen av saken. Regjeringen vil ta endelig stilling til saken etter at departementet har behandlet saken ferdig.