Det grønne skiftet til havs har stått i stampe, men nå kan det løsne. Verdens første utslippsfrie bulkskip blir norsk.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I løpet av ti år har Norge satt over 100 elektriske ferger i drift. Men det har gått langt tregere å få tatt i bruk utslippsfri teknologi for andre type fartøyer.
En kontrakt på et lastefartøy kan bli et gjennombrudd.
Et norsk rederi har nå bestilt et 130 meter langt bulkskip. Med to store rotorseil og en svær batteripakke, skal skipet frakte kalkmarmor utslippsfritt fra Brønnøysund til Elnesvågen utenfor Molde.
Betydelig offentlig støtte
Byggingen av skipet starter i disse dager ved et verft i Kina. Men mye av skipet vil bli utstyrt med norsk teknologi. Dette utgjør over halvparten av skipets verdi.
Prislappen blir langt høyere enn det et tradisjonelt fartøy hadde kostet: rundt 500 millioner kroner. 120 millioner fra statsforetaket Enova og 150 millioner fra NOx-fondetNOx-fondetFondets inntekter er basert på en avgift som næringsliv betaler inn per kg utslipp av NOx. har vært avgjørende for finansieringen.
– Den offentlige støtten har vært en utløsende faktor for å kunne realisere dette prosjektet. Et rederi som vårt kan ikke ta et slikt løft alene, sier Magne Berge, medeier og operatør for Berge Rederi.
Rederiet ble etablert i 1997, er hjemmehørende på Hitra på trøndelagskysten.
Magne Berge
Medeier i Berge Rederi
Slår fergenes rekkevidde
Skipet skal leveres fra verftet neste år. Sammenlignet med et tradisjonelt skip vil det redusere utslipp av CO₂ med 9000 tonn pr. år.
Det er et stort sprang fra dagens batteridrevne ferger. Bulkskipet skal gå på batteri over en strekning på 230 nautiske mil. Det er 30 ganger lengre enn den lengste fergestrekningen med batteriferge.
Bulkskipet vil ifølge Grønt SkipsfartsprogramGrønt SkipsfartsprogramEt samarbeidsprogram på tvers av den maritime verdikjeden som skal bidra til å få bygget nye, miljøvennlige skip. bane vei for flere lignende fartøyer.
– Vi jobber nå med helt konkrete prosjekter og helt konkrete skip. Både
store batteripakker og høye rotorseil vil vi kunne se på flere skip, sier Eivind Dale som har ledet programmets servicekontor for grønn flåtefornyelse.
Eivind Dale
Grønt Skipsfartsprogram