Et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og eiere bør være en ambisjon for alle politiske partier som vil styre et vellykket Norge. Det vil skape forutsigbarhet og fjerne behovet for en så rigid exit-skatt som vi har fått nå.
Anniken Hauglie
Viseadministrerende direktør i NHO
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Torbjørn Røe Isaksen advarer i E24 om at lettelser i exit-skattenadvarer i E24 om at lettelser i exit-skattenhttps://e24.no/naeringsliv/i/eMR0pQ/exit-fjerning-kan-gi-en-overraskelse av en borgerlig regjering kan føre til en ny flyttestrøm, fordi eiere vil benytte sjansen til å dra før en ny rødgrønn regjering enda lenger frem i tid skjerper skattene på nytt.
Det er et sannsynlig scenario.
Derfor må vi gjøre noe med årsaken til at mange formuende flytter.
Formuesskatten har økt vesentlig siden 2021, mens både flertallet og mindretallet i Skatteutvalget, ledet av Ragnar Torvik, foreslo lettelser i 2022. Utbytteskatten er også på et høyt nivå – godt over det flertallet og mindretallet i Skatteutvalget anbefalte. Skatten for norske eiere er doblet de senere årene. Det er ikke holdbart.
Sverige var i en lignende situasjon og tok grep, det har de lykkes godt med.
For hvorfor kom skjerpelsene i exit-skatten? Norge har lenge hatt en exit-skatt hvor formålet var å hindre skattemotivert utflytting. Reglene hadde enkelte svakheter. I mange år innebar ikke dette noe stort problem, siden skattenivået i Norge ellers var til å leve med og relativt få formuende flyttet ut.
Men så fikk vi politisk risiko og brå skatteøkninger i en helt ny størrelsesorden.
For å bøte på at folk flyttet, har regjeringen sett seg nødt til å endre exit-skattereglene i flere omganger. Formålet med exit-skatten er nå at urealiserte aksjegevinster opparbeidet mens eier bor i Norge faktisk skattlegges her.
Les på E24+
Exit-fjerning kan gi en overraskelse
Innskjerpelsene betyr i praksis at flere av de mest innovative blant oss ikke ser seg tjent med å utvikle bedrifter med base i Norge, og at de mest innovative fra utlandet heller ikke tør å komme hit.
De som drar eller aldri kommer, er mennesker som tar risiko med egne penger for å skape nye løsninger, verdiskaping og velstand.
Exit-skatten må som et minimum endres slik at den oppleves mer fornuftig, uten å bli et stengsel for folk med ideer som kan komme til å bli lønnsomme. Skatteevneprinsippet og realisasjonsprinsippet må ivaretas.
Det er kritisk å få endret ordningen der en andel av utbytte går til nedbetaling av exit-skatt.
Norge må få etablert en ordning som gjør at utenlandske eksperter, investorer og andre arbeidstagere kan oppholde seg midlertidig i landet vårt uten at de blir omfattet av reglene ved senere utflytting. Dette er en ordning både Danmark og Tyskland har.
NHO ønsker seg et bredt skatteforlik. Men: Et skatteforlik som tar utgangspunkt i dagens høye nivå, er ikke akseptabelt for norske eiere. Det vil svekke Norges konkurranseevne.
Et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og eiere vil ikke bare fjerne behovet for en så rigid exit-skatt som vi har fått nå. Det bør også være en ambisjon for alle politiske partier som vil styre et vellykket Norge mot en fremtid der norske bedrifter vokser, investerer og finansierer vekst og velstand.