Et mørkt år i Midtøsten

1 hour ago 3


Ett år har gått siden Hamas utførte terrorangrepet mot Israel. Lidelsene har bare blitt større siden.

 Roar Hagen/ VG Tegning: Roar Hagen/ VG
mandag 7. oktober kl. 15:33

7. oktober 2023 utførte Hamas et av de største terrorangrepene i historien. Over 1200 mennesker ble drept, de fleste av dem sivile. Rundt 250 mennesker ble tatt som gisler. Flere av dem har mistet livet i fangenskap, og i underkant av hundre er trolig fortsatt i Gaza.

For Israel var terrorangrepet et sjokk, og det er den verste hendelsen jødene har vært utsatt for siden Holocaust.

Israel er omgitt av fiender, og med dette angrepet gjorde Hamas israelernes verste mareritt virkelig. Det utløste en nærmest eksistensiell frykt i landet.

Bare mørke har kommet ut av det.

 JOHN WESSELS / AFP / NTBSørgende markerer ettårsdagen for terrorangrepet i Israel i dag. Foto: JOHN WESSELS / AFP / NTB

Bakteppet for terrorangrepet var at Saudi-Arabia var i ferd med å normalisere sitt forhold til Israel. Dette ville vært en viktig milepæl for mer stabilitet i Midtøsten. Men for Hamas ville det bety å miste makt og innflytelse i regionen. Den Iran-støttede terrororganisasjonen ville for enhver pris ikke havne i skyggen.

Hamas lyktes med å tiltrekke seg verdens oppmerksomhet med terrorangrepet, som de visste ville utløse en kraftfull reaksjon fra Israel. De oppnådde økt fokus på palestinernes situasjon i Gaza, men til en fryktelig høy pris.

Israel hadde bred internasjonal støtte da terrorangrepet skjedde. Verden var rystet av Hamas fremferd. Den brede støtten har de til dels mistet etter at statsminister Netanyahu har gått altfor brutalt til verks i Gaza.

I jakten på de ansvarlige for terroren, har israelske styrker lagt store deler av Gaza i ruiner.

Over 40.000 har blitt drept. Antall skadede er langt høyere, og i et område med svært begrenset helsehjelp, er det katastrofalt.

De sivile lidelsene bare fortsetter.

Imens gir Hamas og Israel hverandre skylden for at en våpenhvile ikke er på plass.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBBarn i kø for å hente vann i ruinene i Gaza mandag. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

I helgen mistet nok en gang et tosifret antall mennesker livet i Gaza, da skolebygg ble angrepet. Ifølge Israel var en kommandosentral plassert der.

Ser vi tilbake på det siste året, har det virkelig gått fra vondt til verre.

Håpet nå ligger i at de fleste aktørene i regionen ønsker å unngå en ytterligere opptrapping, og at det fortsatt pågår et intenst arbeid for en våpenhvile.

Palestinernes situasjon er dramatisk forverret siden Hamas utførte terrorangrepet. En våpenhvile er en forutsetning for å kunne komme videre i arbeidet med en tostatsløsning. Bare det kan sikre befolkningen i Israel og i Palestina sikkerheten de trenger.

7. oktober i fjor utløste en voldsspiral, som det ett år etter er på overtid å stanse.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article